«Εκτός κινδύνου», αλλά σε κρίσιμη ακόμη κατάσταση, βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ.Βουλγαράκης, οποίος, παρά τις συνεχείς πιέσεις συναδέλφων του να παραιτηθεί, παραμένει στη θέση του με τη στήριξη του Πρωθυπουργού και την πολιτική κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Βουλγαράκης είχε χθες και προχθές διαδοχικές συναντήσεις με πολιτικούς φίλους αλλά και συναδέλφους του τους οποίους εκτιμά (όπως οι κκ. Γ. Σουφλιάς και Θ.Ρουσόπουλος ), για να αποφασίσει αν θα πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση ή αν θα πρέπει να παραιτηθεί διευκολύνοντας την παράταξή του και τον Πρωθυπουργό να ξεφύγει από την κρίση, παρά το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής δεν του ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο. Μετά τις διαβουλεύσεις αυτές, αλλά και νέες επικοινωνίες που είχε με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Ναυτιλίας αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του και να αποφύγει στο εξής τις δημόσιες εμφανίσεις. Φαίνεται λοιπόν ότι παρά τη συναισθηματική φόρτιση στην οποία βρίσκεται και την ψυχολογική πίεση που του δημιουργούν αρκετοί φίλοι και γνωστοί του, που τον συμβουλεύουν να αποσυρθεί, θα παραμείνει στη θέση του ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωθυπουργού.

Αντιθέτως προς την αποκλιμάκωση της πίεσης προς τον κ. Βουλγαράκη να παραιτηθεί, εντείνονται από χθες οι πιέσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός από υπουργούς του να αξιοποιήσει τη βαθιά κρίση που διέρχεται η ΝΔ για να αλλάξει ριζικά και τη στρατηγική του στην επικοινωνία. Οσο μειώνονται οι αναφορές στο πρόσωπο του κ. Βουλγαράκη τόσο αυξάνονται οι αναφορές υπουργών στον κ. Ρουσόπουλο, ο οποίος κατηγορείται στο παρασκήνιο από συναδέλφους του ότι δεν καθοδήγησε σωστά τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και δεν αξιολόγησε ως σημαντικές κινήσεις της κυβέρνησης που θα έπρεπε να αποφευχθούν. Αν και επισήμως ουδείς αμφισβητεί αυτή την περίοδο την επικοινωνιακή πολιτική που ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου, αρκετοί υπουργοί επισημαίνουν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η κυβέρνηση άργησε πολύ να οργανώσει την άμυνά της στο ζήτημα της Μονής Βατοπαιδίου, ενώ διοργανώθηκε λανθασμένα και η επικοινωνιακή διαχείριση των νέων φορολογικών μέτρων. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις (στα νέα τεκμήρια διαβίωσης και στην απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων) η κυβέρνηση βιάστηκε να προαναγγείλει ρυθμίσεις προτού αυτές οριστικοποιηθούν, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν κλάδοι οι οποίοι τελικώς δεν θα θιγούν!

Ταυτόχρονα όλο και πιο ανοιχτά βουλευτές και στελέχη της ΝΔ εκφράζουν την αγωνία τους για τις πολιτικές επιπτώσεις της βαθιάς κρίσης που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση, διευρύνοντας το «κίνημα» που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της παράταξης και ζητώντας επειγόντως αλλαγές στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και στη λειτουργία του κυβερνώντος κόμματος. Εκτός του υπουργού Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος μιλώντας χθες σε στρατιωτικούς συντάκτες εξέφρασε επιφυλάξεις για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, αλλαγές στη στρατηγική της κυβέρνησης ζήτησε και ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα. «Φοβούμαι ότι στους καιρούς μας η πολιτική έγινε επικοινωνία.Βέβαια,την πραγματικότητα, όπως καταγράφεται από τις έρευνες,δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε» παρατήρησε. «Είναι υποχρέωσή μας να αναστρέψουμε το κλίμα το συντομότερο δυνατόν. Χωρίς λόγια αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες, με συγκεκριμένες πράξεις.Η ευθύνη μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία είναι και συλλογική αλλά είναι και ατομική. Και ο καθένας από εμάς ξέρει πώς πορεύεται και τι πρέπει να κάνει».