Υποχώρηση της ανάπτυξης και άνοδο του πληθωρισμού προβλέπει η Μorgan Stanley για την Ελλάδα εφέτος, ενώ ακόμη χειρότερες είναι οι εκτιμήσεις της για το επόμενο έτος. Στο διάστημα των τελευταίων μηνών όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι διεθνείς οίκοι φέρνουν «κακά μαντάτα» στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη, ο οποίος, αν και έχει ήδη αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για το 2008, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα εκτίμησή τους με τον προϋπολογισμό του 2009. Μάλιστα, ειδικά για τον πληθωρισμό, φαίνεται ότι είναι από τους υψηλότερους της ευρωζώνης και δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται σημαντικά.

Η Μorgan Stanley εκτιμά ότι η ανάπτυξη εφέτος θα επιβραδυνθεί και θα διαμορφωθεί στο 3,1%, ενώ για το επόμενο έτος αναφέρει ότι ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ θα «πέσει» στο 1,8%. Παράλληλα, για τον πληθωρισμό θεωρεί ότι το 2008 θα διαμορφωθεί τελικά στο 4,6% και του χρόνου στο 3,8%. Αντίστοιχες προβλέψεις αναμένεται να ανακοινωθούν τις ερχόμενες ημέρες και από άλλους διεθνείς οίκους, οι οποίοι επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις των επενδυτών παγκοσμίως.

Οι αποκλίσεις των παραπάνω εκτιμήσεων από αυτές που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομίας είναι μεγάλες. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει σωστά τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να είναι ανα γκασμένη πλέον να αναθεωρήσει εκ νέου τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα και οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται άτυπα υπό το καθεστώς επιτήρησης για το 2007, ενώ τα στοιχεία για το 2008 είναι λίγο καλύτερα, αλλά όχι ενθαρρυντικά.

Αυτή τη στιγμή ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «τρέχει» με 3,5% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σημειώνοντας μικρή επιβράδυνση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο στόχος για το ετήσιο ΑΕΠ είναι να διαμορφωθεί στο 3,6%, από 4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Ολα όμως τα στοιχεία στην οικονομία δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να υποχωρήσει περαιτέρω. Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των ελληνικών εκτιμήσεων και αυτών της Μorgan Stanley είναι για το 2009, αφού η μεν ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, ο δε ξένος οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,8%.

Ο πληθωρισμός το οκτάμηνο Ιανουαρίου-

Η κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει σωστά τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

Αυγούστου 2008 είναι στο 4,6%. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομίας καλείται να αναθεωρήσει την πρόβλεψή του για ετήσιο πληθωρισμό 3,5% για εφέτος, αφού ο τιμάριθμος αναμένεται να συνεχίσει να κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα. Για τον λόγο αυτόν και η Μorgan Stanley προβλέπει ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ελλάδας εφέτος θα διαμορφωθεί στο 4,6%, ενώ για το 2009 υπολογίζει ότι θα μειωθεί αλλά θα παραμείνει υψηλός στο 3,8%. Η ελληνική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2009 είναι ότι θα μειωθεί στο 3,2%, αλλά από ό,τι φαίνεται θα αναθεωρηθεί και αυτό το νούμερο.

Μπορεί σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα να κατέχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για εφέτος και του χρόνου, το ίδιο συμβαίνει όμως και με τον πληθωρισμό.

Το 4,6% που εκτιμά η Μοrgan Stanley για τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη- επάνω από εμάς είναι το Βέλγιο και η Ισπανία, με 4,8% γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή και οι δύο. Για το 2009 ο διεθνής οίκος αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 3,8%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη αυτή τη φορά, ενώ στην κορυφή βρίσκονται η Φινλανδία και η Ισπανία με 3,8% επίσης.