Χωρίς σταθερό σύστημα, διαφανές και κοινό για όλους, η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να επανέλθει

Από 1ης Ιουλίου και ως το τέλος του έτους η Γαλλία προεδρεύει του πεπρωμένου της Ευρώπης. Η χώρα μας έχει την τιμή αλλά και την ευθύνη να αντιπροσωπεύει τα 495 εκατομμύρια ανδρών και γυναικών που κατοικούν την ήπειρο αυτή και προσδοκούν από τους ηγέτες της θάρρος και καινοτομία.

Σήμερα και αύριο θα προεδρεύσω του άτυπου συμβουλίου Εco/Fin που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια. Κατόπιν προσκλήσεώς μας οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των «27», οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συναντηθούν για να αναλύσουν την οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση της Ευρώπης.

Για πρώτη φορά μια γυναίκα θα προεδρεύσει των συζητήσεων. Η ευκαιρία αυτή με καθιστά ιδιαίτερα υπερήφανη και αποτελεί για μένα προσωπική πρόκληση, στην οποία σκοπεύω να ανταποκριθώ με αποφασιστικότητα. Αποτελεί απόδειξη της προόδου που έχει γίνει, αλλά και εκείνης που πρέπει ακόμη να σημειωθεί ώστε οι γυναίκες να έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε δύσκολη οικονομική συγκυρία. Εδώ και έναν χρόνο η Ευρώπη δέχεται ένα τριπλό εξωτερικό πλήγμα. Η χρηματοοικονομική κρίση, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, απορρύθμισε τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των οικονομιών μας. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και μειώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών μας. Τέλος, η μεγάλη άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ επιδείνωσε τις συνθήκες ανταγωνιστικότητας των ευ ρωπαϊκών επιχειρήσεων. Οι αντιξοότητες αυτές, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, καθυστέρησαν σε σημαντικό βαθμό την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Το δεύτερο τρίμηνο, για πρώτη φορά από τη δημιουργία της, η ευρωζώνη κατέγραψε αρνητική ανάπτυξη κατά 0,2%, ενώ η ανάπτυξη στο σύνολο της ΕΕ μειώθηκε κατά 0,1%.

Απέναντι στα πλήγματα αυτά εύχομαι εμείς, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μπορέσουμε να βρούμε μια κοινή απάντηση. Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες. Θα πρέπει να τις λάβουμε υπόψη μας. Για να αποδείξουμε όμως την προστιθέμενη αξία της Ευρώπης, πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις απέναντι σε μια κατάσταση που επιβαρύνει το σύνολο των οικονομιών μας. Υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνω πολύ σημαντικό η Ευρώπη να αρνηθεί την ακινητοποίηση. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε αυτές οφείλει η Ευρώπη τα 14,3 εκατομμύρια θέσεων εργασίας που δημιούργησε εδώ και πέντε χρόνια. Πρέπει να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Η κρίση των επισφαλών δανείων (subprimes) ανέδειξε τις συνέπειες μιας ιδιαίτερα απορρυθμισμένης οικονομίας, η οποία έχει χάσει το νόημα των ευθυνών της.

Στη γραμμή του «οδικού χάρτη» σχετικά με τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, που υιοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2007, οφείλουμε να ενισχύσουμε τη διαφάνεια των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, να αυξήσουμε την επίβλεψη των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα του συστήματος εφόσον δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να διασφαλίσουμε ότι οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες ελέγχουν περισσότερο τους κινδύνους. Εκείνο που επιθυμώ είναι να δράσουμε έτσι ώστε η Ευρώπη να έχει στη διάθεσή της ενισχυμένα εργαλεία ελέγχου, τα οποία θα διευκολύνουν στο μέλλον την πρόληψη νέων κρίσεων και την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής αστάθειας. Είναι λοιπόν αναγκαία μια καλύτερα συντονισμένη παρακολούθηση του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ευρώπη. Σκοπεύω να κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε το σχέδιο αυτό να υλοποιηθεί το ταχύτερο. Χωρίς σταθερό σύστημα, διαφανές και κοινό για όλους, χωρίς κανόνες διαχείρισης που να δεσμεύουν τους χρηματοοικονομικούς παράγοντες, η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να επανέλθει.

Οι όροι χρηματοδότησης των επιχειρήσεών μας πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής προσοχής. Οι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν την εργασία εκατομμυρίων οικογενειών, το ήμισυ της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, ενώ συμμετέχουν με θεμελιώδη τρόπο στην ανάπτυξη και στην ακτινοβολία της ηπείρου μας. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας να διαθέτουν τα μέσα για την ανάπτυξή τους χωρίς εμπόδια, καθώς και την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίζουν την ανάπτυξή τους. Θα προτείνω μεγαλύτερη κινητοποίηση των μέσων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η προεδρία μας έχει στόχο την εξεύρεση ενός consensus ώστε η οικονομική και χρηματοοικονομική Ευρώπη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Οι πολιτισμοί και οι ευαισθησίες μας διαφέρουν, είμαι όμως πεπεισμένη ότι πρέπει να δράσουμε από κοινού και να υλοποιήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές αν επιθυμούμε να ξαναβρούμε την οδό της ανάπτυξης. Αυτός είναι ο δρόμος που θα προτείνω στους ευρωπαίους συναδέλφους μου.

Οι συμπολίτες μας περιμένουν από τους ηγέτες τους συγκεκριμένες απαντήσεις που θα τους βοηθήσουν να υπερνικήσουν τις δυσκολίες τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε.

Η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ είναι υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Απασχόλησης της Γαλλίας. Το άρθρο αυτό δόθηκε για δημοσίευση στην Ελλάδα αποκλειστικά στο «Βήμα» και δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εγκυρότερες εφημερίδες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.