Η διαδικασία της πώλησης θα ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς εξαμήνου

Επισήμως πλέον η Εθνική Ασφαλιστική πωλείται. Χθες η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναζητείται ξένος ασφαλιστικός όμιλος για «στρατηγική συνεργασία» και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για το θέμα αυτό ανέλαβε η Goldman Sachs Ιnternational. Το σχέδιο της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας ήταν προφανές ευθύς εξ αρχής. Απομάκρυνε τη θυγατρική της εταιρεία από το Χρηματιστήριο Αθηνών, βελτίωσε τους οικονομικούς της δείκτες, αλλά λόγω της εφαρμογής της συνθήκης Βασιλεία ΙΙ, βάσει της οποίας οι ασφαλιστικές εταιρείες, θυγατρικές των τραπεζών, επιβαρύνουν τα αποτελέσματά τους, ήταν θέμα χρόνου η πώλησή της. Και τούτο παρά τις διαψεύσεις αυτών των προθέσεων από τη διοίκηση της τράπεζας. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες η διαδικασία της πώλησης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς εξαμήνου. Μαζί με την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής, θυγατρικής της ΑΤΕ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του Οκτωβρίου, ο πάλαι ποτέ ευρύτερος δημόσιος τομέας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς κατεβάζει αυλαία. Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι και η Αγροτική Ασφαλιστική, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, πρόκειται να περάσουν στον έλεγχο ξένων ασφαλιστικών ομίλων, η έννοια της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι μόνο γεωγραφική. Ο απόλυτος έλεγχος θα ανήκει στους ξένους ασφαλιστικούς ομίλους, ενώ σε ελληνική ιδιοκτησία θα απομείνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου της Εurobank και ο όμιλος Αspis.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα, πρόκειται να «αναζητήσει στρατηγική συνεργασία με διεθνή ασφαλιστικό οίκο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής και των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών του ομίλου γενικότερα στην Ελλάδα,τη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία». Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά «την τελευταία τριετία,η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής ολοκλήρωσε με επιτυχία την αναδιοργάνωση της εταιρείας βελτιώνοντας ταυτόχρονα το μερίδιο αγοράς και την αποδοτικότητά της.Στην κατεύθυνση αυτή εντοπίστηκαν και αξιοποιήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στην εσωτερική αγορά και διεθνώς,με έμφαση στον τραπεζοασφαλιστικό τομέα,καθώς και δυνατότητες για περαιτέρω λειτουργική αποτελεσματικότητα».

Η αναζήτηση του στρατηγικού εταίρου, όπως εξηγεί, οφείλεται στη δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης της εταιρείας και των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών της. Η έμφαση μάλιστα δίνεται στην «υλοποίηση του φιλόδοξου επιχειρησιακού σχεδίου του ομίλου στον ασφαλιστικό κλάδο και ιδίως στον τομέα των τραπεζοασφαλειών». Και γι΄ αυτό τον λόγο η Εθνική Τράπεζα «προτίθεται να προχωρήσει σε διεθνή διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου ο οποίος θα συνεισφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση». Μάλιστα ο κ. Τ. Αράπογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της, δήλωσε: «Η απόφασή μας να αναζητήσουμε επιχειρηματικό εταίρο είναι συνεπής προς τον στόχο που έχουμε θέσει να αξιοποιήσουμε, προς όφελος του ομίλου μας, το πλήρες δυναμικό μας στον χώρο των ασφαλειών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή,με έμφαση στις τραπεζοασφαλιστικές εργασίες, παρέχοντας παράλληλα στην Εθνική Τράπεζα τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στις βασικές τραπεζικές της εργασίες». Ενώ ο κ. Δούκας Παλαιολόγος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, σημείωσε ότι «σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την ηγετική θέση μας στην Ελλάδα και τη δυναμική του δικτύου της τράπεζας στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες ώστε να καταστούμε πρωταγωνιστές στην ασφαλιστική αγορά στην ΝΑ Ευρώπη και στην Τουρκία».

Εξάλλου, στο πρώτο 6μηνο του 2008 τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής ΑΕΕΓΑ ανήλθαν στα 24,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 96% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 11,4% στον κλάδο κλασικών ατομικών προϊόντων Ζωής, κατά 5,4% στους γενικούς κλάδους και κατά 2,2% στον κλάδο αυτοκινήτων. Η παραγωγή των προϊόντων bancassurance στο τέλος του επταμήνου ξεπερνά τα 135 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,5% σε σχέση με την περυσινή περίοδο.