ΧΑΓΗ Γ ια τον τάφο του… ομηρικού Αχιλλέα συγκρούονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η Ρουμανία και η Ουκρανία. Κάθε χώρα διεκδικεί για λογαριασμό της την περιοχή στην οποία, σύμφωνα με τον μύθο, είναι θαμμένος ο ήρωας του Τρωικού Πολέμου- και η οποία εικάζεται ότι έχει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Το Φιδονήσι, όπως το έχουν ονομάσει η ντόπιοι, είναι μια μικρή βραχονησίδα στο Δέλτα του Δούναβη, στον Εύξεινο Πόντο. Είναι, όμως, διαφιλονικούμενο έδαφος από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Ρουμάνοι λένε ότι είναι μια ακατοίκητη βραχονησίδα. Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι είναι κατοικημένη νήσος, την οποία οι αρχαίοι ονόμαζαν Λευκή, ενώ ο ιστορικός Παυσανίας την αποκάλεσε «Αχιλλέως Νήσο». Και αυτό διότι εκεί, στην αποκαλούμενη και «Νήσο των Μακάρων», βρισκόταν κατά τον μύθο ο τάφος του Αχιλλέα. Η διαμάχη των δύο παραδουνάβιων χωρών περιστρέφεται γύρω από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που υποτίθεται ότι υπάρχουν στην περιοχή. Η απόφαση στη Χάγη θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση των γεωτρήσεων- και μέχρι ποίου σημείου- ή από τη Ρουμανία ή από την Ουκρανία. Πολλά εξαρτώνται, λοιπόν, από το αν το Φιδονήσι θα αναγνωριστεί στη Χάγη ως βραχονησίδα ή ως κατοικημένη νήσος, διότι το καθεστώς αυτό θα προσδιορίσει και το ως πού φθάνει η υφαλοκρηπίδα των ρουμανικών και ουκρανικών παραλίων.

Ετσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι Ουκρανοί κάνουν τα πάντα τα τελευταία χρόνια για να αποδείξουν ότι η αρχαία Λευκή κατοικείται ως σήμερα από επτά συμπατριώτες τους της Οδησσού, σε αντίθεση με τους Ρουμάνους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι μοναδικοί κάτοικοι της βραχονησίδας είναι τα φίδια, εξ ου και η ονομασία Φιδονήσι.