Η οξύτατη επίθεση των συνδικαλιστών στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η αποχώρηση των συνδικαλιστών της Νέας Δημοκρατίας ξεχώρισαν κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Κ.Πουπάκης αποχώρησε αμφισβητώντας- εμμέσως- το περιεχόμενο της έκθεσης και προφασιζόμενος λόγους αρχής, δηλαδή ότι στοιχεία της διέρρευσαν στον Τύπο προτού καν ο ίδιος ως γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ πάρει στα χέρια του την έκθεση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι.Παναγόπουλος τόνισε ότι «πρόκειται για διαδικασιστικές προφάσεις» και επικέντρωσε τους λόγους της αποχώρησης «σε ευρήματα και διαπιστώσεις που ενοχλούν». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ήταν ιδιαίτερα οξύς στην κριτική του για την κυβερνητική πολιτική, την οποία χαρακτήρισε «άδικη, ταξική και αντικοινωνική», ενώ προανήγγειλε κινητοποιήσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς, προκειμένου «η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι έχει πάρει πλέον οριστικό διαζύγιο από την κοινωνία» .

Δρυμύτατη ήταν η κριτική του κ. Παναγόπουλου στα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι πλήττουν την κοινωνία στο σύνολό της, ενώ άφησε αιχμές και για το θέμα του κ. Βουλγαράκη σημειώνοντας ότι για τα συνδικάτα καμία κατηγορία επαγγελματιών δεν είναι στο σύνολό της φοροκλέφτες, ούτε οι γιατροί ούτε οι δικηγόροι. «Και οι υπουργοί δεν πρέπει να είναι φοροκλέφτες» σημείωσε με νόημα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Αλ.Καλύβης (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε ότι «τα στοιχεία της έκθεσης περιγράφουν τη διαρκή οπισθοχώρηση των εργατικών δικαιωμάτων», ενώο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ.Παπασπύρος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση για τα δελτία παροχής υπηρεσιών και χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο «ισοπεδωτικό και εισπρακτικό», εκτιμώντας ότι τελικώς θα είναι «θνησιγενές» .