ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Ο χήρος της Μπεναζίρ Μπούτο, γνωστός και ως «κύριος 10%» για την ανάμειξή του σε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς, ορκίστηκε χθες πρόεδρος του Πακιστάν. Ο 53χρονος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι εξελέγη από το κοινοβούλιο και διαδέχεται τον δικτάτορα στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα για να αποφύγει την καθαίρεσή του από το κοινοβούλιο.

Ο νέος πρόεδρος εγκαταστάθηκε στην επίσημη κατοικία του μαζί με τις δύο έφηβες θυγατέρες του, Μπαχταουάρ και Ασίφα, και όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν κατά την άφιξή του έγιναν θρησκευτικές τελετές, ανάμεσα στις οποίες ήταν η θυσία δύο μαύρων τράγων.

Ο κ. Ζαρντάρι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον λαό. Εξελέγη επειδή το κόμμα της δολοφονηθείσας πρώην πρωθυπουργού και συζύγου του έχει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή.

Αναλαμβάνει πρόεδρος σε καιρούς οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Ο πληθωρισμός έχει θεριέψει πλήττοντας τα χαμηλά εισοδήματα της χώρας. Μόνιμο πρόβλημα στο Πακιστάν είναι και η διατήρηση κάποιας ισορροπίας ανάμεσα στον αντιαμερικανισμό του λαού και στην ανάγκη για υποστήριξη από τη Δύση, η οποία απαιτεί αποτελέσματα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Οι ξένοι επενδυτές και οι σύμμαχοι του Πακιστάν, με κορυφαίες τις ΗΠΑ, ελπίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα φέρει κάποια σταθερότητα έπειτα από μήνες πολιτικών ταραχών και αυξανόμενης βίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του χθες και τον διαβεβαίωσε για την «πλήρη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον στη μάχη κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών, οι οποίοι δρουν στην άναρχη ζώνη των συνόρων με το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Ζαρντάρι είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Φυλακίστηκε το διάστημα 1997-2004 με κατηγορίες για εγκλήματα, από διαφθορά έως δολοφονίες. Απελευθερώθηκε με καταβολή εγγύησης, έπειτα από μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν σε έναν δικαστή. Στις 21 Δεκεμβρίου 2004 συνελήφθη και πάλι επειδή δεν εμφανίστηκε σε μια δίκη για φόνο στον οποίο φερόταν αναμεμειγμένος στο Καράτσι.

Ο πρώην ηγέτης της Σιγκαπούρης Λι Κουάν Γιου έχει γράψει ότι ο Ζαρντάρι του έδωσε την εντύπωση «συμπαθούς απατεώνα», ο οποίος προσπαθούσε να εντυπωσιάσει με συζητήσεις για την ακίνητη περιουσία του και για συμφωνίες εξαγωγών.

Τον αποκαλούσαν «κύριο 10%», διότι όταν η Μπεναζίρ Μπούτο ήταν πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο ίδιος έπαιρνε το ποσοστό αυτό προμήθεια από κυβερνητικά συμβόλαια.