Μ ια τελευταία προσπάθεια να τονώσει τουλάχιστον το ηθικό των υπουργών του και να κλείσει το «ζήτημα Βουλγαράκη» θα επιχειρήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός αξιοποιώντας τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς όμως να εξαγγείλει κάποια νέα πολιτική πρωτοβουλία για να αλλάξει το κλίμα και στην κοινή γνώμη. Ο κ. Κ.Καραμανλής συγκαλεί σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να επικυρώσει τις επιλογές των ανωτάτων δικαστικών που θα εγκρίνει νωρίτερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν αλλά και με αφορμή το ξεκίνημα της νέας πολιτικής χρονιάς, που θεωρείται η κρισιμότερη για την κυβερνώσα παράταξη, ο Πρωθυπουργός θα καθορίσει σήμερα τους βασικούς στόχους που θέτει ο ίδιος ως τις ευρωεκλογές, που για τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ θεωρείται και ο χρόνος λήξης της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει ταυτόχρονα να εμπνεύσει σιγουριά και αισιοδοξία στους υπουργούς του, αντιλαμβανόμενος ότι η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ως χθες το απόγευμα όμως δεν είχε προετοιμάσει κάποιο σχέδιο ομιλίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν σκοπεύει να ανακοινώσει κάποια νέα πολιτική πρωτοβουλία αλλά απλώς να καταστήσει σαφές στους συνεργάτες του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάταξη μάχης, χωρίς ακόμη να έχει χάσει το πλεονέκτημα, παρά τις διαδοχικές αποκαλύψεις σε βάρος υπουργών του.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Καραμανλής θα καθορίσει το περιεχόμενο της- σύντομης, όπως αναμένεται- παρέμβασής του σήμερα το πρωί, πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και ο ίδιος να μην αρθρώσει λέξη.

Από την άλλη πλευρά, έχουν ήδη γίνει συστάσεις στους υπουργούς να μην ανοίξουν θέματα στη συνεδρίαση για να μην προκληθεί διάλογος, όπως από χθες το Μέγαρο Μαξίμου απευθύνει συστάσεις να μη συνεχιστούν οι δημόσιες δηλώσεις από στελέχη του κόμματος για να κλείσουν τα μέτωπα και να μη συντηρηθεί η κρίση. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συμμετάσχει κανονικά και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ.Βουλγαράκης, ο οποίος απουσίασε από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καραμανλής, χωρίς όμως να προτίθεται να ζητήσει τον λόγο. Μάλιστα για να είναι παρών ο υπουργός Ναυτιλίας και μην παρερμηνευθεί η απουσία του αναγκάστηκε να αναβάλει προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Λονδίνο έπειτα από σχετικές παραινέσεις που δέχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Η παρουσία του υπουργού αλλά και τα όσα θα πει ο Πρωθυπουργός θα θεωρηθούν μία ακόμη κίνηση κάλυψης του κ. Βουλγαράκη για να διακοπεί τουλάχιστον η εσωκομματική αμφισβήτησή του και τα σενάρια που διακινούνται από υπουργικά γραφεία ότι επίκειται παραίτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει τη θέση που εξέφρασε και στη ΔΕΘ ότι η προσπάθεια διακυβέρνησης της χώρας είναι συλλογική και ότι δεν θα πρέπει κανείς με τις ενέργειές του να την υπονομεύει.

Επίσης θα τονίσει ότι υπάρχει σημαντικό έργο που πρέπει να υλοποιηθεί τους προσεχείς μήνες απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά σενάρια πρόωρων εκλογών.