ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολλές μυστικές δολοφονίες μελών της Αλ Κάιντα κρύβονται πίσω από τη θρυλούμενη «μείωση της βίας» στο Ιράκ, την οποία επικαλείται εσχάτως η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει στο νέο βιβλίο του («Τhe War Within: Secret White Ηouse Ηistory 2006-2008» ή, σε ελεύθερη απόδοση, «Ο εκ των έσω πόλεμος: Μυστική ιστορία του Λευκού Οίκου 2006-2008) ο βραβευμένος με Πούλιτζερ αμερικανός δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ.

Μάλιστα ο συγγραφέαςρεπόρτερ, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ, σε συνεντεύξεις του δεν δίστασε να εκθειάσει τις νέες «κεκαλυμμένες τακτικές» των συμπατριωτών του για την εν ψυχρώ εκτέλεση όσων είναι στόχοι του προγράμματος- κυρίως άνθρωποι που θεωρούνται μάχιμα στελέχη της ιρακινής Αλ Κάιντα, αλλά και γενικότερα της ιρακινής αντίστασης ανεξαρτήτως φυλής ή οργάνωσης.

Οι «απόρρητες επιχειρησιακές δυνατότητες για τον εντοπισμό, τη στοχοποίηση και τον φόνο ηγετών της Αλ Κάιντα και άλλων στασιαστών», όπως τονίζει ο ίδιος, «είναι ένα θαυμάσιο δείγμα αμερικανικής εφευρετικότητας για την επίλυση ενός πολεμικού προβλήματος, όπως συχνά έχουμε κάνει [εμείς οι Αμερικανοί]» .

Ο κ. Γούντγουορντ αρνείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το μυστικό πρόγραμμα λέγοντας ότι περισσότερες αποκαλύψεις «θα στοίχιζαν ζωές». Αλλά το συγκρίνει σε κλίμακα (και προφανώς σε… κόστος) με το διάσημο «Σχέδιο Μανχάταν» για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας πριν από 65 χρόνια, επισημαίνοντας ότι «κάποια στιγμή στην ιστορία…όταν τις διηγηθούν [τις ιστορίες των δολοφονιών] θα προκαλέσουν τον θαυμασμό».