Δεν αποκλείεται το εντυπωσιακό ενδιαφέρον για την Πέιλιν να ξεφουσκώσει σύντομα

Αρχισε και επισήμως η μάχη για τον Λευκό Οίκο, ένας μαραθώνιος που θα κρατήσει λιγότερο από δύο μήνες, αλλά θα είναι αγώνας σκληρός, δραματικός, καθώς οι δύο αντίπαλοι ξεκινούν με περίπου το ίδιο ποσοστό αποδοχής από τους ψηφοφόρους τους, ένας αγώνας που δεν αποκλείει εκπλήξεις.

Η είσοδος της Σάρα Πέιλιν άλλαξε ακαριαία το πολιτικό-εκλογικό σκηνικό. Η νυσταλέα καμπάνια του Τζον Μακ Κέιν πήρε φωτιά με την παρουσία της κυβερνήτου της Αλάσκας στη μάχη των Ρεπουμπλικανών να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Και μόνο το γεγονός ότι την τελική ημέρα του συνεδρίου στο Σεν Πολ της Μινεσότας παρακολούθησαν στην τηλεόραση 40 εκατ.- αριθμός ρεκόρ για τα πολιτικά συνέδρια της Αμερικής- κατά δύο εκατομμύρια περισσότεροι από το συνέδριο του Ομπάμα, μαρτυρεί τον σεισμό που προκάλεσε στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία η παρουσία της κυρίας Πέιλιν. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήταν αμελητέα (πολιτική) ποσότητα μια νεαρά κυρία η οποία πριν από τρεις μόνο μήνες είχε δηλώσει ότι «είναι τόσο απασχολημένη με τη δουλειά της στην Αλάσκα και με την οικογένειά της που δεν της μένει καιρός να σκεφθεί ούτε για το Ιράκ». Αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πολιτικά κριτήρια είναι σαφώς διαφορετικά.

Δεν αποκλείεται φυσικά αυτό το εντυπωσιακό ενδιαφέρον για τη Σάρα Πέιλιν να ξεφουσκώσει σύντομα. Η υποψήφια αντιπρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει σε τρεις εβδομάδες έναν Τζόζεφ Μπάιντεν σε ντιμπέιτ με κύριο θέμα την εξωτερική πολιτική- ομολογουμένως πολύ σκληρό για εκείνη, αφού ο αντίπαλός της έχει προϋπηρεσία 22 ετών στην επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας. Θα προσπαθήσει να εξαφανίσει την απειρία της προβάλλοντας τη ζωντάνια της. Νιάτα λοιπόν το πολιτικό(!) σύνθημα του Τζον Μακ Κέιν των 72 χρόνων. Το εκλογικό επιτελείο του, το οποίο διευθύνεται από τον Καρλ Ρόουβ- τον «δαιμόνιο οργανωτή» των δύο εκλογικών αγώνων του Τζορτζ Μπουςδιαπίστωσε ότι δεν είχε σπουδαία απήχηση στον κόσμο η «εμπειρία» και το «ήρωας», τα δύο προσόντα τα οποία πρόβαλλε ο Μακ Κέιν μέχρι σήμερα ως λόγους για τους οποίους έπρεπε να τον προτιμήσουν οι Αμερικανοί από τον «άπειρο» Μπαράκ Ομπάμα.

Το κεντρικό θέμα στο οποίο θα στηριχτεί η εκλογική καμπάνια του υποψηφίου των Δημοκρατικών θα είναι η οικονομία. Θα αποδίδει ευθύνες στην όλη πολιτική του Τζορτζ Μπους και θα προσπαθήσει να συνδέσει τον αντίπαλό του με αυτήν- πράγμα όχι πολύ δύσκολο, καθώς ο Μακ Κέιν ψήφισε στη Γερουσία όλα τα οικονομικά νομοσχέδια που προώθησε ο Λευκός Οίκος. Τον βοηθά επίσης και το γεγονός ότι η ανεργία ξεπέρασε το 6% και μόνο τον περασμένο Ιούλιο ο στρατός των ανέργων αυξήθηκε κατά 80.000. Σε δημοσκόπηση της «US Τoday» της περασμένης Κυριακής ο Ομπάμα προηγείται τρεις εκατοστιαίες μονάδες του Μακ Κέιν σε ό,τι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα, αλλά πριν από είκοσι ημέρες η διαφορά ήταν 19 μονάδες υπέρ του Ομπάμα. Το σύνθημα της «Αλλαγής» το οποίο πρόβαλλε επί 19 μήνες ο Ομπάμα και ενθουσίασε τη νεολαία, αλλά και τους Ανεξάρτητους, περνά σε δεύτερη μοίρα, καθώς και ο Μακ Κέιν ανακάλυψε τον δυναμισμό της και μιλά για αλλαγή. Υπάρχει φυσικά κάποια διαφορά. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δίνει υποσχέσεις χωρίς κάτι συγκεκριμένο, ενώ ο Ομπάμα προσφέρει περιεχόμενο και κάποιο σχέδιο για κοινωνικά μέτρα και πολιτική ευρείας κρατικής ανάπλασης.