Δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο ένστικτο πιο βαθύ από τη σφοδρή επιθυμία της γνώσης. Ο κόσμος που την ενθαρρύνει θα γίνει ένας καλύτερος κόσμος
Στα καθοριστικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους είναι η μοναδική ικανότητα του στοχασμού. Μόνος ανάμεσα στα εκατομμύρια είδη που υπάρχουν στον πλανήτη, ο Ηomo Sapiens αναρωτιέται για την ύπαρξή του. Επιθυμούμε να κατανοήσουμε όχι μόνο τον κόσμο γύρω μας, αλλά και την προέλευσή του. Τελικώς είμαστε όντα περίεργα.
Αυτή η διανοητική περιέργεια είναι το θεμέλιο της φιλοσοφίας και της θρησκείας, της τέχνης και της επιστήμης. Εχει οδηγήσει στη δημιουργία σπουδαίων μνημείων σε όλη τη Γη, από τις πυραμίδες ως το Τατζ Μαχάλ, από τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ως τη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ο τελευταίος «ναός» της είναι ένα τεράστιο κυκλικό τούνελ μήκους 27 χιλιομέτρων κάτω από τα σύνορα Γαλλίας- Ελβετίας.
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων αποτελεί ένα εξαιρετικό επίτευγμα μηχανικής και συνιστά την αποθέωση της ανθρώπινης περιέργειας. Θα προσομοιώσει τις πρώτες στιγμές του χρόνου, κλάσματα δευτερολέπτων μετά τη Μεγάλη Εκρηξη. Τα υπο-ατομικά θραύσματα που εκτοξεύουν ελπίζεται ότι θα λύσουν πολλούς από τους γρίφους της Δημιουργίας.
Γιατί η ύλη διαθέτει μάζα που της επιτρέπει να σχηματίζει πλανήτες, αστέρια, ζώα και… ανθρώ πους; Σε τι συνίσταται η εκπληκτικά μεγάλη αναλογία Σύμπαντος που είναι γνωστό ότι υπάρχει χωρίς να μπορεί να γίνει ορατή; Πόσες διαστάσεις υπάρχουν; Ποια δύναμη συγκρατεί τα αντικείμενα στη θέση τους;
Σύντομα ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων θα αρχίσει να μας το αποκαλύπτει. Για όσους από εμάς διαθέτουν πίστη, θα υποδείξει τα αντικείμενα που επέλεξε ο Θεός για τη δημιουργία μας. Για όσους δεν διαθέτουμε καμία πίστη, θα μας αποκαλύψει πώς, αν όχι γιατί, το «κενό» οδήγησε στον κόσμο.
Το κόστος των απαντήσεων θα ανέλθει στα 4,3 δισ. ευρώ, ποσό υπερβολικό, λένε κάποιοι, για την «πολυτέλεια» της θεωρητικής επιστημονικής γνώσης. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων δεν θα θεραπεύσει τον καρκίνο, ούτε θα σώσει τον πλανήτη από την υπερθέρμανση. Ποιο είναι λοιπόν το όφελος για τον φορολογούμενο που χρηματοδοτεί το νέο γιγαντιαίο παιχνίδι του εργαστηρίου;
Η κατηγορία ότι δεν υπάρχει κανένα πρακτικό κέρδος είναι ορθή – δεν αμφισβητείται ούτε από το CΕRΝ. Οσοι όμως την υιοθετούν δεν κατανοούν πώς προχωρούν η επιστήμη και η τεχνολογία.
Συχνά οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τον κόσμο λαμβάνουν χώρα όταν έξυπνοι άνδρες και γυναίκες είναι ελεύθεροι να ακολουθήσουν τα διανοητικά τους ενδιαφέροντα με τον τρόπο που αυτοί επιλέγουν. Δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο ένστικτο πιο βαθύ από τη σφοδρή επιθυμία της γνώσης. Ο κόσμος που την ενθαρρύνει θα γίνει ένας καλύτερος κόσμος.
* Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε ως κύριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Τimes».