ΜΟΣΧΑ Την «επί μακρόν παραμονή» χιλιάδων ρώσων στρατιωτών σε βάσεις στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία ανακοίνωσε και επισήμως χθες η Μόσχα, τη στιγμή που άρχισε η σταδιακή απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την κυρίως επικράτεια της Γεωργίας.

Η συνολική ρωσική δύναμη στα δύο de facto προτεκτοράτα θα αριθμεί 7.600 άνδρες. Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε καταστήσει σαφές ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν «επί μακρόν» στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μαζί τους- δήλωση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Τιφλίδας και των ΗΠΑ, οι οποίες καταδίκασαν την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Γεωργίας.

Γεωργιανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πάντως ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από θέσεις που κατείχαν κοντά στην Αμπχαζία, στην πρώτη ένδειξη ότι η Ρωσία αρχίζει να εφαρμόζει τη συμφωνία μετην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι επανέλαβε ότι θα πρέπει τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν επίσης την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

O Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι, αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποχωρήσουν από τη Γεωργία ως τις 15 Οκτωβρίου, τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

«Στις 15 Οκτωβρίου δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας ρώσος στρατιώτης στις θέσεις όπου δεν βρισκόταν πριν από τις 7 Αυγούστου» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, οι συνομιλίες ανάμεσα στον γάλλο πρόεδρο και στον ρώσο ομόλογό του προχθές στη Μόσχα υπήρξαν «ιδιαίτερα τεταμένες», σε σημείο ώστε ο κ. Σαρκοζί απείλησε ευθέως να τις διακόψει και να φύγει.

Κατά τη σύνοδο ΕΕ και Ρωσίας, η οποία διεξήχθη χθες στο Παρίσι, δόθηκε για πρώτη φορά από την Ενωση ανοιχτή υποστήριξη στην ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας, η οποία διέρχεται πάλι πολιτική κρίση ανάμεσα στο φιλοδυτικό και στο φιλορωσικό στρατόπεδο.

Σκοπός είναι η υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης «το νωρίτερο μέσα στο 2009» – αν και αρκετά ισχυρά κράτη, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, δεν έκρυψαν τη διαφωνία τους.