ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ (ΑΪΤΗ). Στον κλοιό τεσσάρων τροπικών καταιγίδων και κυκλώνων έχει βρεθεί η Καραϊβική. Μετά τον Γκούσταβ, η ευρύτερη περιοχή επλήγη από την τροπική καταιγίδα Χάνα, ενώ ακολουθούν ο κυκλώνας Αϊκ και η τροπική καταιγίδα Τζόζεφιν.

Χθες η Χάνα έπληξε με σφοδρότητα τις Μπαχάμες, αφού άφησε πίσω της τουλάχιστον 61 νεκρούς στην Αϊτή, ενώ στις ΗΠΑ οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους ως τη Νότια Καρολίνα να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς εκινείτο προς τα βόρεια και ενισχυόταν, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με μακροπρόθεσμες προβλέψεις, η Χάνα ενδέχεται να «χτυπήσει» οπουδήποτε από την Τζόρτζια ως τη Βόρεια Καρολίνα αύριο Σάββατο και να κινηθεί κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού.

Η Χάνα είναι η πιο πρόσφατη τροπική καταιγίδα που έπληξε την Αϊτή, με τη μεγαλύτερη καταστροφή να έχει σημειωθεί στην πόλη Γκονάιβες. Τις τελευταίες 21 ημέρες έχουν πλήξει συνολικά τη χώρα τρεις τροπικές καταιγίδες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 170 άνθρωποι και χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. « Αντιμετωπίζουμε πραγματικά μια κατάσταση καταστροφής » δήλωσε ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ ΠρεβάλΥπάρχουν πολλοί πληγέντες που παραμένουν στις σκεπές, καθώς και φυλακισμένοι που αδυνατούμε να ελέγξουμε » πρόσθεσε. Και ενώ η Χάνα κατευθυνόταν βορειοδυτικά προς την ακτή της Νότιας Καρολίνας, πίσω της ακολουθούσε ο Κυκλώνας Αϊκ ο οποίος αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, με ανέμους που έφθαναν στα 185 χλμ./ώρα. Ο Αϊκ, ωστόσο, εκινείτο ως χθες στον Ατλαντικό σε απόσταση 1.035 χιλιομέτρων από τα νησιά Λιούαρντ της Καραϊβικής, ενώ οι ειδικοί τονίζουν όταν είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί αν θα πλήξει εδάφη. Ο Αϊκ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κυκλώνας της εποχής, μετά την Μπέρτα και τον Γκούσταβ.

Πίσω από τον Αϊκ ακολουθεί η τροπική καταιγίδα Τζόζεφιν, η οποία ωστόσο εμφανιζόταν χθες εξασθενημένη.