ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τούρκος «πασάς» εν ενεργεία, ο υποστράτηγος Γκαλίπ Μεντί, επισκέφθηκε τους δύο προφυλακισμένους στρατηγούς ε.α. που συνδέονται με την ένοπλη παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν και τους ευχήθηκε «χρόνια πολλά», με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού.

Το εκ πρώτης όψεως παράδοξο είναι ότι η επίσκεψη δεν ξεσήκωσε πολιτική θύελλα όπως θα αναμενόταν υπό άλλες συνθήκες. Μάλιστα σχετική ανακοίνωση του Τουρκικού Επιτελείου ανέφερε ότι η επίσκεψη που έγινε «στο όνομα του στρατού» δεν αποτέλεσε πρωτοσέλιδο από όλες τις εφημερίδες.

Η κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απόπειρα επιρροής της επικείμενης δίκης για τους δεκάδες συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν πολιτικές δολοφονίες, τρομοκρατικές επιθέσεις και πραξικόπημα εν ονόματι του κεμαλισμού, σχολιάζουν στην Αγκυρα. Ο τούρκος πρωθυπουργός όμως Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε άλλη εξήγηση: «Πρόκειται για καθαρά φιλανθρωπική χειρονομία που δεν θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα» είπε.

«Η επίσκεψη απλώς εκτονώνει τις μεγάλες πιέσεις που είχαν ασκηθεί στο στράτευμα αναφορικά με την πλήρη αδιαφορία για την τύχη των μέχρι πρόσφατα ισχυρώνπαρά την αποστρατεία τους- στρατηγών» εκτιμά ο αναλυτής του CΝΝ Τurk Μουράτ Γιετκίν.

Αλλωστε η σημερινή «Ραντικάλ», η πιο διανοουμενίστικη από τις εφημερίδες, χαρακτηρίζει ειρωνικά την επίσκεψη στις φυλακές ως «μνημόνιο τύπου “F”», λογοπαίζοντας με το ότι οι στρατηγοί Αχμέτ Χουρσίτ Τολόν και Σενέρ Ερουϊγκούρ βρίσκονται στα περιβόητα κελιά τύπου «F», στη φυλακή της Κάντιρα, στην επαρχία Κοτσάελι.

Η νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις δυο συνεχείς αναμετρήσεις του με το «ατατουρκικό» κατεστημένο έχει αυξήσει την αξιοπιστία του και έχει μειώσει τη σημασία των λόγων των στρατηγών. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες δείχνει ότι το κόμμα του κ. Ερντογάν έχει «σκαρφαλώσει» στο 51%, έναν μήνα μετά την περιπέτεια που πέρασε λόγω της απόπειρας απαγόρευσής του. Η ίδια δημοσκόπηση παρουσιάζει την αντιπολιτευτική αποτελεσματικότητα του Ντενίζ Μπαϊκάλ κάτω από το όριο 10% και ότι δεν θα μπορούσε να εκλέξει βουλευτές αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές. Ο κ. Μπαϊκάλ κατηγορεί συνεχώς τις τελευταίες ημέρες τη νέα ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ότι δεν συνοδεύει με «πράξεις» τα λόγια της. Και εκφράζει ανοικτά λύπη και δυσαρέσκεια γιατί οι στρατηγοί «δεν επεμβαίνουν» (δηλαδή δεν κάνουν πραξικόπημα, απλώς… μιλούν για αυτό!).