Τ ο θέμα της λαθρομετανάστευσης εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις ΕλλάδοςΤουρκίας. Αυτό παραδέχθηκε χθες η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ.Ρουσόπουλου , ο οποίος ερωτήθηκε χθες στο πρες ρουμ για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές αρχές εμπλέκονται σε κυκλώματα δουλεμπόρων που προωθούν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχαν εμφανισθεί στον τουρκικό Τύπο αρκετά δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για… κακομεταχείριση λαθρομεταναστών από τις ελληνικές αρχές.

Η Αθήνα επιχείρησε να μη δοθεί μεγάλη έκταση στο ζήτημα αυτό, που αποτελεί «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις και για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί σε κοινοτικό πλαίσιο να υπάρξει κοινή μεταναστευτική πολιτική. Ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής έχει θέσει το θέμα αυτό (δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένες πτυχές, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και η φύλαξη των συνόρων) στους ευρωπαίους ομολόγους του, ιδιαίτερα στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αλλά και στον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ο οποίος αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με τους λαθρομετανάστες από χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο αριθμό λαθρομεταναστών καθώς και ότι η επαναπροώθησή τους αποτελεί διαδικασία η οποία ακολουθείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων. «Η επαναπροώθηση συμβαίνει και προς την Τουρκία. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών,οι οποίοι είναι αρμόδιοι για αυτό το θέμα, γίνονται και με την Τουρκία.Οτι υπάρχουν κάποια προβλήματα,υπάρχουν.Αυτό είναι σαφές» διευκρίνισε.

Το προχθεσινό δημοσίευμα προκάλεσε μίνι συναγερμό στο υπουργείο Εξωτερικών. Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε εντολή να συλλεγούν όλα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου η Αθήνα να προβεί σε διάβημα προς την Αγκυρα. Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ότι η Αθήνα ενημερώνει τόσο την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) όσο και και την ίδια την Τουρκία για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. «Εχουμε προχωρήσει σε όλα τα σχετικά διαβήματα.Το πρόβλημα είναι τεράστιο,δεν είναι καινούργιο» σημείωσε.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν υπογράψει διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο διπλωματικές πηγές παραδέχονται χωρίς περιστροφές ότι η εφαρμογή των σχετικών από την τουρκική πλευρά είναι τουλάχιστον πλημμελής. Το Πρωτόκολλο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων και τακτικές συναντήσεις εμπειρογνωμόνων, ενώ το ζήτημα συζητείται τόσο στις συναντήσεις των αρχηγών του Λιμενικού Σώματος Ελλάδος- Τουρκίας όσο και σε αυτές των υπουργών Εξωτερικών. Η τελευταία συνάντηση εμπειρογνωμόνων έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2008, ενώ άλλη μία είναι προγραμματισμένη να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου. Ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Α.Λοβέρδος κατέθεσε μάλιστα ερώτηση προς την κυρία Μπακογιάννη για το αν εφαρμόζεται και σε ποια έκταση το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.