Oξύτατη κριτική άσκησε χθες στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η εκπρόσωπος του τομέα Οικονομίας του ΠαΣοΚ κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας διαφορετικής αναπτυξιακής πολιτικής η οποία θα αναδείξει την Ελλάδα σε κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η κυρία Κατσέλη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε «φαύλο κύκλο», αφού αρχικά μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές, κατήργησε τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, έχασε έσοδα, άφησε τις δαπάνες ανεξέλεγκτες και τώρα επιβάλλει ένα άδικο φορολογικό καθεστώς.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε η κυρία Κατσέλη, για να κλείσει τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού προώθησε το φορολογικό νομοσχέδιο, φορολογώντας ουσιαστικά όλους τους μικροεπιτηδευματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταργώντας το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που κυβέρνηση φορολογεί εισοδήματα που βρίσκονται ακόμη και κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ΠαΣοΚ, είπε η πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος, μιλά για μια ενιαία προοδευτική φορολογική πολιτική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Αυτή είναι η βασική αρχή, η τιμαριθμοποιημένη κλίμακα, ενώ η κυβέρνηση προωθεί μια φορολογία με πελατειακό χαρακτήρα. Ετσι, ένας μισθωτός με εισόδημα 12.000 ευρώ πληρώνει μηδέν φόρο, αν είναι μικρομεσαίος επιχειρηματίας (με το ίδιο εισόδημα) πληρώνει 1.275

ευρώ ενώ αν έχει το ίδιο εισόδημα από ενοίκια πληρώνει 275 ευρώ.

Εκτός από την εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας το ΠαΣοΚ προτείνει επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και κοινό αφορολόγητο όριο για όλες τις κατηγορίες, τους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Εξάλλου, η κυρία Κατσέλη αναφερόμενη στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είπε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη αλλά ο ρόλος τους υποβαθμίζεται με την ένταξη έργων όπως είναι κτίρια και φυλακές.

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε η κυρία Κατσέλη, μπορεί να σημειώσει σημαντική πρόοδο με την προώθηση της ανάπτυξης τριών αξόνων: τις σύγχρονες υπηρεσίες ποιότητας όχι μόνον στον τουρισμό, αλλά και στις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την παιδεία κ.λπ., τη διατροφική αλυσίδα και τις επενδύσεις στην καινοτομία.