Θα επιτυγχάνονται υψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τουλάχιστον 100 Μbps

Νέο έργο, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσαν χθες από κοινού οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης και Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ.Χατζηδάκης.

Το έργο αφορά την ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών για δίκτυα νέας γενιάς, που θα καλύψουν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε 50 μεγάλες ελληνικές πόλεις μέσα στην ερχόμενη επταετία. Πρόκειται, όπως διευκρινίστηκε, για ένα έργο που θα επιτρέπει μέσω της οπτικής ίνας που θα φθάνει στα σπίτια των συνδρομητών να επιτυγχάνουν πολύ υψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τουλάχιστον 100 Μbps, να έχουν ταυτόχρονα τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας και προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, όπως π.χ. βιντεοτηλεφωνία. Ακόμη, η υποδομή θα μπορεί να δεχθεί και να κάνει προσβάσιμες στους χρήστες εφαρμογές, όπως υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης, τηλεϊατρικής αλλά και άλλες υπηρεσίες που απαιτούν γρήγορες ταχύτητες λόγω του μεγάλου όγκου μετάδοσης δεδομένων.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα δίκτυο ανοικτής πρόσβασης το οποίο θα αναπτυχθεί με βάση το μοντέλο του Παρόχου Υποδομής για την κατασκευή, συντήρηση και διάθεση της παθητικής υποδομής στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, ο ρόλος της Πολιτείας θα είναι ενεργός σε τρία επίπεδα: στις προαναφερόμενες οικονομικές ενισχύσεις, στις νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις και στον καθορισμό τεχνικών απαιτήσεων και προδιαγραφών.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, όπως επεσήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Ο καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών θα περιλαμβάνει έναν πλήρη οδηγό εγκαταστάσεων εσωτερικών δικτύων οπτικών ινών και θα εξασφαλίζει τη διαδικασία εγκατάστασης δικτύων οπτικών ινών σε υφιστάμενα και νεοανεγειρόμενα κτίρια. Επίσης θα περιγράφει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που άπτονται θεμάτων όπως η προσβασιμότητα εγκαταστάσεων, η επεκτασιμότητα, η εγκατάσταση και συντήρηση, η λειτουργικότητα κ.λπ.

Ως το τέλος του 2008, όπως ανέφεραν οι κκ. Αλογοσκούφης και Χατζηδάκης, θα είναι έτοιμος ένας φάκελος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις σε σχέση με τη συμβατότητα, με το Κοινοτικό Δίκαιο και τις ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ. Ακόμη, θα γίνει η Δημόσια Διαβούλευση για τον Φάκελο και θα ακολουθήσει η έγκριση του Εργου από Διυπουργική Επιτροπή των ΣΔΙΤ. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσει ο Διαγωνισμός ανάθεσης Συμβούλου ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και με τη Γραμματεία των ΣΔΙΤ. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για το έργο, ώστε αμέσως μετά το τέλος των διαδικασιών επιλογής να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του Δικτύου Οπτικών Ινών.