Οι πολύ μικρότερες των αναμενομένων ζημιές στα αμερικανικά διυλιστήρια πετρελαίου στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού από το πέρασμα του κυκλώνα Γκούσταβ και η νέα ισχυροποίηση της αξίας του δολαρίου έριξαν κατά 10 δολάρια το βαρέλι την τιμή του πετρελαίου. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης η προθεσμιακή τιμή του αργού κατρακύλησε ως τα 105,46 δολάρια το βαρέλι από τα 115,46 δολάρια το βαρέλι που είχε κλείσει την περασμένη Παρασκευή- προχθές, Δευτέρα, οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές λόγω της αργίας για τον εορτασμό της Ημέρας Εργασίας στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, και παρά την ανάκαμψη της τιμής του, οι απώλειες ανέρχονταν στα 6,70 δολάρια το βαρέλι δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του αργού τύπου μπρεντ αφού έπεσε ως τα 104,14 δολάρια το βαρέλι, στη συνέχεια διαπραγματευόταν γύρω στα 107 δολάρια το βαρέλι.
Οι μεγάλες ανησυχίες ότι ο κυκλώνας Γκούσταβ ενδεχομένως θα προκαλούσε καταστροφές παρόμοιες με αυτές που προκάλεσαν οι κυκλώνες Ρίτα και Κατρίνα το 2005, οι οποίες εξανάγκασαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει μέρος από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας για πρώτη φορά από τον Πόλεμο του Κόλπου του 1991, είχαν αρχίσει να ωθούν προς τα 120 δολάρια το βαρέλι την τιμή του αργού. Οταν, όμως, τα διυλιστήρια ανακοίνωσαν ελάχιστες ζημιές και οι διαχειριστές στις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου μίλησαν για ταχύτατη ανάκαμψη της παραγωγής του μαύρου χρυσού οι τιμές του αργού επανήλθαν στην πτωτική τους τροχιά. Αιτία της σημαντικής πτώσης από τα ύψη ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι, όπου είχε φθάσει στις αρχές Ιουλίου, είναι η δραματική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι ενδείξεις για επίσης μεγάλη μείωση και στην Ευρώπη και η ανάκαμψη του δολαρίου. Σημειωτέον ότι ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Γκόλαμ Χοσεΐν Νοζάρ δήλωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις κατά τη συνεδρίαση του ΟΡΕC την προσεχή εβδομάδα στη Βιέννη ώστε το καρτέλ πετρελαίου να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του. Το δολάριο συνέχισε το ράλι του, ανεβαίνοντας χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετράει την αξία του έναντι ενός καλαθιού αντίπαλων νομισμάτων, ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007. Η απρόσμενη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχει αλλάξει το παιχνίδι των traders υπέρ του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος. Επιπλέον, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και η συνεπαγόμενη εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων αυξάνει τις πιθανότητες ώστε οι κεντρικές τράπεζες εκτός των ΗΠΑ να μειώσουν τα επιτόκια, προκειμένου να διασώσουν από τον κίνδυνο της ύφεσης τις οικονομίες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των επιτοκίων του δολαρίου Αυστραλίας από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια έριξε το αυστραλιανό νόμισμα έναντι του αμερικανικού στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους. Η μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού ήταν κατά 25 μονάδες βάσης και διαμόρφωσε τα αυστραλιανά επιτόκια στο 7%.
Το ευρώ, αφού σημείωσε νέα πτώση έναντι του δολαρίου ως τα 1,4467 δολάρια, στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 1,4530 δολάρια, χάνοντας σχεδόν 1% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Η στερλίνα συνέχισε να δέχεται τις έντονες επιθέσεις που πυροδότησαν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο κ. Ντάρλινγκ, δηλώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Βρετανία είναι «εύλογα η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών» έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το βρετανικό νόμισμα. Επίσης, τα κυβερνητικά μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν για την τόνωση της αγοράς κατοικίας δεν έπεισαν τους traders. Ετσι, έναντι του ευρώ σημείωσε και νέα πτώση ρεκόρ, στις 81,62 πένες, ενώ έναντι του δολαρίου, αφού διέσπασε προς τα κάτω τα 1,80 δολάρια έπεσε στα 1,7865 δολάρια, σε επίπεδα δηλαδή που είναι τα χαμηλότερα από τον Απρίλιο του 2006.
Με ράλι υποδέχτηκε αρχικά η Wall Street την εξασθένιση της ισχύος του κυκλώνα Γκούσταβ και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Ο δείκτης Dow Jones κέρδιζε γύρω στο 1% αλλά άρχισε να μειώνει τα κέρδη του περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Ωστόσο, το θετικό κλίμα στις αμερικανικές αγορές είχε ήδη ενισχύσει την επενδυτική
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών βρέθηκε το δολάριο
ψυχολογία στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με υψηλά κέρδη 1,51% και 1,50% αντίστοιχα. Μόνο το χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με μικρή άνοδο κατά 0,32%. Οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση της βρετανικής οικονομίας έχουν πάρει νέες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ ως προς τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Γιόργκεν Ελμεσκοβ δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται σε ύφεση ή όχι η Βρετανία, έχει οικονομικά βαλτώσει, ενώ η οικονομία της ηπειρωτικής Ευρώπης με «δυσκολία σέρνεται» και οι ΗΠΑ φαίνονται οικονομικά άρρωστες παρά την τόνωση από τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων και από τα δημοσιονομικά μέτρα.