Τ η μείωση του χρόνου διακοπών των Ελλήνων παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. Η εξέλιξη αυτή είναι « αυτονόητη » για τον υπουργό στο πλαίσιο « της προσαρμογής των ελληνικών νοικοκυριών στα δύσκολα οικονομικά δεδομένα » μια και αντίστοιχη συμπεριφορά επιδεικνύει η πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών – και κυρίως οι Βρετανοί. Αναφερόμενος μάλιστα σε έρευνα της εταιρείας ΤGΙ (με 11.000

ερωτώμενους ετησίως) ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ότι η μεσαία τάξη συμπίεσε τον χρόνο διακοπών της περισσότερο, αν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχει γραμμική αύξηση των Ελλήνων που κάνουν διακοπές- από το 69% στο 72%- και κυρίως από την κατώτερη κοινωνικοοικονομική τάξη. Παράλληλα, όμως, παρατηρείται μείωση 4% και 6% σε «ακριβά» μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα και πλοία αντίστοιχα) και αύξηση της χρήσης των «προσιτών» μέσων τρένου και αυτοκινήτου, ενώ και οι προορισμοί με τον χαρακτηρισμό «σπίτι στο χωριό» παρουσιάζονται ενισχυμένοι.

Ο υπουργός δήλωσε « ικανοποιημένος », ωστόσο, από την πορεία της τουριστικής κίνησης την εφετινή χρονιά, η οποία παρουσιάζει « αυξητική τάση » παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που πλήττει τους προορισμούς της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και σε σύγκριση με το 2007, χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό στη χώρα. Υπογράμμισε, όμως, ότι στρατηγικός στόχος είναι η μείωση της αναντιστοιχίας μεταξύ της αύξησης των αφίξεων και των εσόδων, στοιχείο το οποίο συνδέεται άμεσα με την ποιότητα των επισκεπτών, αλλά και των υπηρεσιών που παρέχονται. Ετσι, αναγκαία είναι η δημιουργία « τουριστικής συνείδησης » αλλά και η βελτίωση σειράς παραγόντων που σχετίζονται με τους σταθμούς υποδοχής επισκεπτών (αεροδρόμια, λιμάνια, μεθοριακοί σταθμοί), τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, την αστυνόμευση και τον έλεγχο της αγοράς, αλλά και τους ιστορικούς χώρους για την αντιμετώπιση του « οξύτατου ανταγωνισμού ». Για αυτό τον σκοπό το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει καταγράψει τις καταγγελίες που έγιναν στον τετραψήφιο αριθμό 1572. Πρόσθεσε, όμως, ότι η σημαντική αύξηση των προσφερόμενων κλινών που υπάρχει τα τελευταία χρόνια έχει αποτέλεσμα η αύξηση στις αφίξεις των επισκεπτών να μην αποτυπώνεται αντίστοιχα στην πληρότητα των καταλυμάτων. Για αυτό τον λόγο εξέφρασε προβληματισμό για τον αναπτυξιακό νόμο, προτείνοντας « μεγαλύτερη συγκράτηση στις μονάδες που χρειαζόμαστε » αφού οι κορεσμένες τουριστικά περιοχές μπορεί να ζημιώσουν το σύνολο του ελληνικού τουρισμού.

« Δεν θέλησα ποτέ καρέκλες για να απολαμβάνω τα προνόμια αλλά για να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός » κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η ενασχόληση με τον τουρισμό ως πηγή εσόδων για τη χώρα είναι « μια πολύ σοβαρή υπόθεση ». Με δεδομένο, εξάλλου, ότι η « τουριστική πολιτική είναι κυβερνητική πολιτική », όπως επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη Κυβερνητική Επιτροπή, οι συναρμοδιότητες με άλλα υπουργεία αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων, αν και θεσμικά δεν αναμένεται κάποια μεταβολή στο εύρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου.