Τα χέρια ψηλά σηκώνει η Ελληνική Αστυνομία, ανήμπορη να αντιμετωπίσει τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στην Αθήνα, της οποίας πρωταγωνιστές είναι αλλοδαποί από διάφορα σημεία του πλανήτη αλλά και Ελληνες. Σχεδόν καθημερινά οδηγούνται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα στο κέντρο της Αθήνας 50 ως 100 άτομα για διάφορα αδικήματα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., το 95% από αυτούς επιστρέφουν και πάλι στον «τόπο του εγκλήματος», καθώς αφήνονται ελεύθεροι, αφού πρώτα οριστεί ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσής τους.

Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, ειδικότερα στους δρόμους πίσω από το δημαρχείο Αθηναίων, στην περιοχή του Ψυρρή, στον Κεραμεικό και στα γύρω στενά της πλατείας Ομονοίας, δρουν κυρίως αλλοδαποί από το Σουδάν, τη Σομαλία, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και λιγότερο Ιρακινοί. Αυτοί ασχολούνται κυρίως με το παρεμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ορισμένοι μαζί με Ελληνες ασχολούνται με την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών, τις οποίες εξαναγκάζουν να εκδίδονται. Επιπροσθέτως, στο κέντρο δρουν και αλλοδαποί από βαλκανικές χώρες που… ασχολούνται με την αρπαγή τσαντών και πορτοφολιών.

Στις γειτονιές κατά μήκος της οδού Αχαρνών- και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα- δρουν ως επί το πλείστον Αλβανοί και άτομα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν απασχολήσει τις αρχές για σοβαρές συμπλοκές που αφορούσαν τις περισσότερες φορές ξεκαθαρίσματα προσωπικών ή οικονομικών διαφορών, δολοφονίες, ληστείες αλλά και σωματεμπορία γυναικών.

Εξάλλου στην Κυψέλη, στην οποία «ανθεί» η λεγόμενη εγκληματικότητα του δρόμου και οι κλοπές – διαρρήξεις, σύμφωνα με αστυνομικούς, στις παράνομες δραστηριότητες συμμετέχουν Αλβανοί, Γεωργιανοί και άτομα από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Στα Πατήσια καθημερινώς καταγράφονται κρούσματα όπως αρπαγές τσαντών, πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων και μικρών χρηματικών ποσών από Ελληνες και αλλοδαπούς.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι καθημερινώς διατίθεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών για περιπολίες, ωστόσο όπως λένε το πρόβλημα δεν απαιτεί τόσο τη λήψη μέτρων κατασταλτικού χαρακτήρα, μιας και απαιτείται και η πρόληψη στον τομέα αυτόν και για αυτό καλούν την πολιτεία να λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.