Τα γονίδια του κάθε Ευρωπαίου μπορεί να είναι αρκετά για να δείξουν την καταγωγή του, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες. Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, μία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες και μία από το Πανεπιστήμιο Εrasmus στην Ολλανδία, κατάφεραν να «διαβάσουν» τις διαφορές του DΝΑ που παρουσιάζονταν στο γονιδίωμα χιλιάδων Ευρωπαίων. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν έναν γενετικό χάρτη ο οποίος αντικατοπτρίζει και τον γεωπολιτικό χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου.

«Ο χάρτης αυτός δείχνει ότι η γεωγραφία παίζει μεγάλο ρόλο.Παρά τις διαφορές στη γλώσσα,το θέμα της μετανάστευσης,την επιμειξία και άλλους παράγοντες,οι γενετικές διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων οφείλονται σχεδόν στο σύνολό τους στον τόπο γέννησής τους» αναφέρει ο Τζον Νοβέμπρ, επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας.

Τόσο οι ευρωπαίοι όσο και οι αμερικανοί ερευνητές αποκάλυψαν το μοτίβο γονιδίων και γεωγραφίας αναλύοντας εκατοντάδες χιλιάδες κοινές γονιδιακές παραλλαγές που ονομάζονται μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί (SΝΡ) στο γονιδίωμα ατόμων από περίπου 25 χώρες της Ευρώπης. Οπως προέκυψε, όσο πιο κοντά ζούσαν δύο άτομα τόσο μεγαλύτερες ομοιότητες είχε και το DΝΑ τους. Οι ερευνητές τοποθέτησαν έναν γεωπολιτικό χάρτη επάνω στον γενετικό χάρτη που είχαν δημιουργήσει και διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι σχεδόν το σύνολο των δειγμάτων που μελέτησαν ανήκε σε άτομα ο αρχικός τόπος καταγωγής των οποίων βρισκόταν σε απόσταση που δεν ξεπερνούσε τα 700 χλμ. από τη χώρα στην οποία είχαν γεννηθεί.