Με ένα «δώρο» της τελευταίας στιγμής σε 580.000 εισοδηματίες και με μια πρόσθετη επιβάρυνση στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εμποροβιοτέχνες οι οποίοι είναι έγγαμοι με παιδιά, αλλά και με τον καθορισμό του ελάχιστου ποσού που θα πρέπει να καταβάλουν οι επιτηδευματίες προκειμένου να κλείσουν τα φορολογικά βιβλία τους το διάστημα 2000-2006, κατατέθηκε χθες το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Τα έσοδα που προβλέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από την επιβολή των «φοροεισπρακτικών» μέτρων και τις ρυθμίσεις για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Μάλιστα 850 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα εισπράττονται σε ετήσια βάση λόγω της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου και της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων, ενώ από την περαίωση το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει να αντλήσει 1 δισ. ευρώ και από την πληρωμή ληξιπροθέσμων 1,5 δισ. ευρώ. Στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να προστεθούν και περίπου 200 εκατ. ευρώ από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% και 560 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ.
Οι διαμαρτυρίες και η υποχώρηση
Μετά τον σάλο των διαμαρτυριών που προκάλεσε η προχθεσινή ανακοίνωση για ένταξη των εισοδηματιών στην κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών με κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης απέσυρε την τελευταία στιγμή από το νομοσχέδιο τη σχετική διάταξη και έτσι οι 577.000 φορολογούμενοι που εισπράττουν κάθε χρόνο ενοίκια και θεωρούνται εισοδηματίες θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν αφορολόγητο όριο 10.500 ευρώ.
Δεν είναι το ίδιο ευχάριστα τα νέα για περίπου 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες οι οποίοι έχουν στην επιμέλειά τους ένα, δύο ή και παραπάνω τέκνα. Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, η έκπτωση που θα απολαύσουν οι παραπάνω έγγαμοι φορολογούμενοι με παιδιά θα είναι αρκετά «ψαλιδισμένη» σε σχέση με αυτά που ίσχυαν πριν.
Ο έγγαμος με ένα παιδί θα έχει έκπτωση φόρου 100 ευρώ έναντι 150 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη κλίμακα, ο έγγαμος με δύο παιδιά θα απολαύσει έκπτωση φόρου 200 ευρώ έναντι 360 ευρώ, ενώ πολύ μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση θα προκύψει σε σχέση με τα ισχύοντα για τους έγγαμους με τρία παιδιά. Αυτό θα συμβεί διότι πλέον το αφορολόγητο ποσό που θα λαμβάνεται υπόψη ως έκπτωση για τα προστατευόμενα τέκνα θα υπολογίζεται στο πρώτο κλιμάκιο που φορολογείται με 10%, ενώ πριν προσετίθετο στο αφορολόγητο των 10.500 ευρώ και προέκυπτε πολύ μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση για τους έγγαμους επιτηδευματίες.
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, για τους φορολογουμένους που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή και επιτηδευματίες τα αφορολόγητα ποσά για τα τέκνα (1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 ευρώ για δύο παιδιά, 10.000 ευρώ για τρία παιδιά) μειώνουν το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος και, αν αυτό δεν επαρκεί, τα ποσά του δεύτερου και του τρίτου κλιμακίου. Οταν το εισόδημα του φορολογουμένου που φορολογείται με την κλίμακα είναι μικρότερο από τις μειώσεις λόγω τέκνων, η διαφορά αυτή κατά περίπτωση προσαυξάνει το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας των μισθωτών και των συνταξιούχων ή μειώνει το πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας των επαγγελματιών, του άλλου συζύγου, και, αν αυτό δεν επαρκεί, τα ποσά του δεύτερου και του τρίτου κλιμακίου. Πάντως όσοι σκοπεύουν να «κλείσουν» τα φορολογικά βιβλία τους για την επταετία 2000-2006 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ελάχιστο ποσό φόρου που θα πληρώσουν ανέρχεται σε 3.500 ευρώ (500 ευρώ για κάθε χρήση), ανεξάρτητα αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή εμποροβιοτέχνες και τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας.
Επίσης με άλλη διάταξη επισπεύδεται η διαδικασία είσπραξης του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, καθώς ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί τον επόμενο μήνα και όχι τον μεθεπόμενο, όπως αρχικώς είχε θεσπιστεί, από την ημερομηνία εκκαθάρισης.
Ωστόσο με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου δεν διευκρινίζεται τι θα συμβεί με όσους ελεύθερους επαγγελματίες εργάζονται σε μια επιχείρηση και πληρώνονται βάσει σύμβασης με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Στην κατηγορία ανήκουν και χιλιάδες εργαζόμενοι με σύμβαση έργου οι οποίοι, αν δεν ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, κινδυνεύουν με πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ως 1.050 ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομίας στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα δεσμεύτηκε ότι οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται για τους νέους επαγγελματίες και για μία τριετία η εξαίρεσή τους από τη νέα κλίμακα, στην οποία δεν υφίσταται αφορολόγητο όριο.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των τελών κυκλοφορίας η αύξηση κατά 20% αφορά όλα τα επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, ενώ τα ηλεκτροκίνητα και υβριδικά οχήματα συνεχίζουν να απαλλάσσονται τόσο από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας όσο και από τα τέλη ταξινόμησης.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης ότι στα μερίσματα που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα-κάτοικοι Ελλάδας από ανώνυμες εταιρείες της αλλοδαπής ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα πιο πάνω εισοδήματα. Η συγκεκριμένη διάταξη εφαρμόζεται για μερίσματα που εισπράττονται από 1.1.2009 και μετά. Ειδικά για αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου και τόκους από ιδρυτικούς τίτλους και προνομιακές μετοχές που καταβάλλονται από 1.1.2009 και μετά και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα γίνεται παρακράτηση με συντελεστή 35% από 25% που ίσχυε πριν και εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για τα εισοδήματα αυτά.
Από το 2010 μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις
Για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά τους, το οποίο προκύπτει από διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Ειδικά για τα κέρδη τα οποία προκύπτουν από διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1.1.2010 ως τις 31.12.2010 ο συντελεστής φορολογίας ορίζεται σε 24%, για τα κέρδη τα οποία προκύπτουν από διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1.1.2011 ως τις 31.12.2011 ο συντελεστής φορολογίας ορίζεται σε 23%, για τα κέρδη τα οποία προκύπτουν από διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1.1.2012 ως τις 31.12.2012 ο συντελεστής φορολογίας ορίζεται σε 22% και για τα κέρδη τα οποία προκύπτουν από διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1.1.2013 ως τις 31.12.2013 ο συντελεστής φορολογίας ορίζεται σε 21%. Για τα κέρδη τα οποία προκύπτουν από διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν ως 31.12.2009 ο συντελεστής φορολογίας ορίζεται σε 25%.
Τι αλλάζει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Με ένα «δώρο» της τελευταίας στιγμής σε 580.000 εισοδηματίες και με μια πρόσθετη επιβάρυνση στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εμποροβιοτέχνες οι οποίοι είναι έγγαμοι με παιδιά, αλλά και με τον καθορισμό του ελάχιστου ποσού που θα πρέπει να καταβάλουν οι επιτηδευματίες προκειμένου να κλείσουν τα φορολογικά βιβλία τους το διάστημα 2000-2006, κατατέθηκε χθες το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Τα έσοδα που προβλέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από την επιβολή των «φοροεισπρακτικών» μέτρων και τις ρυθμίσεις για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχονται σε περίπου 4 δισ.
Με ένα «δώρο» της τελευταίας στιγμής σε 580.000 εισοδηματίες και με μια πρόσθετη επιβάρυνση στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εμποροβιοτέχνες οι οποίοι είναι έγγαμοι με παιδιά, αλλά και με τον καθορισμό του ελάχιστου ποσού που θα πρέπει να καταβάλουν οι επιτηδευματίες προκειμένου να κλείσουν τα φορολογικά βιβλία τους το διάστημα 2000-2006, κατατέθηκε χθες το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Τα έσοδα που προβλέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από την επιβολή των «φοροεισπρακτικών» μέτρων και τις ρυθμίσεις για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχονται σε περίπου 4 δισ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.