Θ ύελλα αντιδράσεων στις οργανώσεις των εμπόρων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων προκαλούν τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ προετοιμάζονται κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ) κάνει λόγο για πλήγμα της « επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας εκτιμά ότι « τα μέτρα οδηγούν στον…θάνατο του εμποράκου ».

Και οι ξενοδόχοι μιλούν για « πρόσθετο πλήγμα » στον κλάδο του τουρισμού και ένα ακόμη « βάρος » στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι βιοτέχνες: Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι « το μέτρο της κατάργησης του αφορολόγητου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών (η μόνη κατηγορία που δεν αντιμετωπίζεται φορολογικά με μάξιμουμ αφορολόγητο εισόδημα) εντείνει τη φορολογική αδικία και νομιμοποιεί μια λογική παραδοχής υψηλού βαθμού φοροδιαφυγής των επαγγελματοβιοτεχνών ». Και θεωρεί « αδιανόητο στον βωμό της αδυναμίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους να θυσιάζονται οι μικρότεροι επιτηδευματίες αντί να υπάρξει αναζήτηση εισροών από τους πραγματικά έχοντες και κατέχοντες ». Συμπληρώνει ότι « η μείωση φορολογικών συντελεστών επί του παρόντος μόνο ως υπόσχεση μπορεί να εκληφθεί, ενώ το μέτρο της ρύθμισης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων ως επαναληπτικό καταναγκαστικού χαρακτήρα μέτρο δημιουργεί φορολογική αδικία και τιμωρεί τους έντιμους και φορολογικά νομοταγείς ».

Οι έμποροι: Από την πλευρά τους, οι έμποροι της Αθήνας ανακοίνωσαν ότι « τα νέα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη αποτελούν στην πραγματικότητα ομολογία αδυναμίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η οποία οφείλεται στη στέρηση εσόδων εξαιτίας της έλλειψης βούλησης και της ανικανότητας σύλληψης και πάταξης της φοροδιαφυγής και στην υπέρβαση εξόδων εξαιτίας του κρατικού δανεισμού και της κρατικής σπατάλης ». Προσθέτουν μάλιστα ότι « για μία φορά ακόμη οι συνεπείς φορολογούμενοι καλούνται να καλύψουν τη φορολογική ασυνέπεια “συναδέλφων”, βορά στην αδυναμία τόσο του νομοθετικού πλαισίου όσο και της αναποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών.Από την άλλη,η φοροδιαφυγή όπως εκφράζεται στο υπαίθριο-πλανόδιο παράνομο εμπόριο,στην παραϋγεία και στην παραπαιδεία κτλ.δεν αγγίζεται ». Και θεωρούν θετικό το μέτρο της ρύθμισης για το κλείσιμο των χρήσεων 2000-2006, καθώς και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Αλλά πρόκειται για μέτρα « δίχως καμία αναπτυξιακή προοπτική » όπως τονίζουν.

Οι εστιάτορες: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) θεωρεί ότι « η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα στοχοποίησε τους ελεύθερους επαγγελματίες, δίνοντας πληροφορίες για έντονη φοροδιαφυγήχωρίς βέβαια να δίνει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία έτσι ώστε να υπάρχει διασταύρωση και τεκμηρίωσή τους » και « μετέτρεψε ουσιαστικά την αδυναμία της να εισπράξει τους φόρους, την αδυναμία της να ελέγξει τη φοροδιαφυγή,την αδυναμία της να μειώσει τις δαπάνες του σπάταλου κράτους (διπλασιασμός του δημοσίου χρέους μέσα σε πέντε χρόνια) σε ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες ». Οι ξενοδόχοι: « Πρόσθετο πλήγμα » στον κλάδο τον τουρισμού και ένα ακόμη « βάρος » στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος τα νέα φορολογικά μέτρα. Οι φόροι προκάλεσαν έκπληξη και προβληματισμό στον ξενοδοχειακό φορέα, ο οποίος τόνισε ότι « αποδεικνύουν για άλλη μία φορά την κακή δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την κακή πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού » ενώ αναδεικνύουν « την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να εντοπίσει και να φορολογήσει όλα τα εισοδήματα ».

Τα νέα φορολογικά μέτρα, υπογραμμίζει το ΞΕΕ, θα επηρεάσουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του κλάδου τη στιγμή που έχει ήδη επιβληθεί « το δυσβάσταχτο και οικονομικά αδικαιολόγητο βάρος του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας,το οποίο θα αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο στην απρόσκοπτη πορεία των επιχειρήσεων ». Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τη δύσκολη δημοσιονομική θέση της ελληνικής οικονομίας, ο φορέας εκτιμά ότι εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα όπως αυτά που εξαγγέλθηκαν δεν συμβάλλουν μεσομακροπρόθεσμα στην επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος. Αντίθετα « αναδεικνύουν τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει το ελληνικό φορολογικό σύστημα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία » ενώ κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα τα οποία θα βελτιώσουν « τη δομή και τη λειτουργία του φορολογικού,ελεγκτικού και λογιστικού μας συστήματος ».

Οι μηχανικοί: Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θεωρεί « οικονομικά απαράδεκτα και κοινωνικά άδικα » τα νέα φορολογικά μέτρα και σημειώνει ότι « παρασιωπήθηκε σκοπίμως ότι ένα μεγάλο ποσοστό εκείνων οι οποίοι στα χαρτιά εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες στην πραγματικότητα είναι οι πλέον χαμηλόμισθοι (στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) οι οποίοι τελούν υπό το απαράδεκτο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Ενα καθεστώς το οποίο τα τελευταία χρόνια συνιστά τον κανόνα σε ό,τι αφορά τους διπλωματούχους μηχανικούς ».

Οργή για την επιβολή «κεφαλικού φόρου»

«Σ κανδαλώδεις νομοθετικές ρυθμίσεις που οδήγησαν στην επιβολή κεφαλικού φόρου » χαρακτηρίζουν οι δικηγόροι τα νέα φορολογικά μέτρα, τη λήψη των οποίων αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή. Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζητεί από την κυβέρνηση « να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της μονομερούς και επιβλαβούς συμπεριφοράς της και να ανακαλέσει αυτά τα προκλητικά και άδικα μέτρα». Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ.Παξινού, έκανε λόγο για νέα μέτρα τα οποία στρέφονται « σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων σκληρά εργαζομένων, οι οποίοι οδηγούνται στην εξαθλίωση» και στην ουσία « οδηγούν σε πλήρη κάλυψη των γνωστών αγνώστων που ασύδοτα δρουν και φοροδιαφεύγουν με τις ευλογίες του κράτους ».

Στην ανακοίνωσή της επίσης η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων εξέφρασε την « πλήρη απαρέσκειά της και αγανάκτηση για την επιβολή του κεφαλικού φόρου », προσθέτοντας: « Τέτοιου είδους ρυθμίσεις,σε μια εποχή που οργιάζει και ασυδοτεί η φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων και κεφαλαίων,έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες που διαπνέουν ένα κράτος δικαίου.Γνωρίζουν πολύ καλά τους φοροδιαφεύγοντες, τους οποίους καλύπτουν ακόμη και με σκανδαλώδεις νομοθετικές ρυθμίσεις,μεταθέτοντας και επιρρίπτοντας την ευθύνη στους μικρομεσαίους ».