Μετά το μπαράζ των φορολογικών μέτρων η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για «ευρύ ανασχηματισμό» στις διοικήσεις των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) και αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς εκτιμά ότι σε αυτούς τους δύο τομείς της οικονομίας και στην τοπική αυτοδιοίκηση που δεν ελέγχει «χάθηκε η μπάλα» του ελέγχου των δαπανών.

Οπως εύστοχα παρατηρεί κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό, «αν δεν τεθούν υπό έλεγχο οι δαπάνες σε αυτούς τους τομείς της οικονομίας, η χοάνη των ελλειμμάτων δεν κλείνει».

Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ως προς τις αλλαγές προσώπων στις ΔΕΚΟ συζητήθηκαν, κατά ορισμένες πληροφορίες, στην Κυβερνητική Επιτροπή ενώ έχουν τεθεί και στις τετ α τετ επαφές του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή .

Μάλιστα λέγεται ότι τους απασχόλησε ιδιαίτερα η περίπτωση του προέδρου της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλου , ο οποίος παρ΄ ότι ήρθε στην Ελλάδα με περγαμηνές δεν είχε αποτελέσματα στη διοίκηση της εταιρείας. Το αντίθετο μάλιστα, η εταιρεία παρουσίασε ζημιές-ρεκόρ 115 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 6). Ενα από τα πρόσωπα που φημολογείται ότι προορίζεται για τη θέση είναι του τραπεζίτη κ. Γ. Τανισκίδη, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στον ΟΤΕ ως το τέλος του έτους και με την έλευση των Γερμανών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του κ. Π.Βουρλούμη ο οποίος παρουσίασε θετικά αποτελέσματα. Η «μεγάλη σφαγή» αναμένεται να γίνει στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ του τομέα μεταφορών, όπου τα ελλείμματα είναι τεράστια, με πρωταγωνιστή τον ΟΣΕ.

Προετοιμασία αλλαγών

Ποια ονόματα «παίζουν» για τη θέση του μάνατζερ στη ΔΕΗ

Στο νομοσχέδιο με τα φορολογικά μέτρα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή επέρχονται αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία για τις ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα:

▅ Με την παράγραφο 1 απλοποιείται η διαδικασία τροποποίησης των καταστατικών των δημοσίων επιχειρήσεων με εφαρμογή αποκλειστικά των ρυθμίσεων του Ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών.

▅ Στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών των δημοσίων επιχειρήσεων για την αποζημίωση των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων, προβλέπεται να συγκεντρώνονται οι ιδιότητες του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στο ίδιο πρόσωπο. Συγκεκριμένα, να μπορούν να ασκούνται και οι αρμοδιότητες του προέδρου δημόσιας επιχείρησης από τον διευθύνοντα σύμβουλο. Οπως δηλαδή συμβαίνει σήμερα στον ΟΤΕ, όπου ο κ. Π. Βουρλούμης συγκέντρωσε τις αρμοδιότητες του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Βέβαια αυτό θα αλλάξει με την είσοδο της Deutsche Τelecom στο διοικητικό συμβούλιο.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και στη ΔΕΗ, όπου ο κ. Π. Αθανασόπουλος συγκεντρώνει τις εξουσίες προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

▅ Για λόγους απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας επιλογής διευθύνοντος συμβούλου στις δημόσιες επιχειρήσεις καταργείται η παράγραφος 9 του άρθρου 3 του Ν. 3429/2005 που προβλέπει την προκήρυξη της θέσης και ουσιαστικά τη διενέργεια άτυπου διαγωνισμού.

▅ Με άλλη διάταξη καταργείται το καθεστώς έγκρισης των κανονισμών προσωπικού των δημοσίων επιχειρήσεων με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς παράλληλα να θίγονται οι υφιστάμενες διαδικασίες κατάρτισής τους, που στην πλειονότητά τους περιλαμβάνουν συμμετοχή των εργαζομένων είτε διά της παροχής σύμφωνης γνώμης είτε μέσω σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, «η ενσωμάτωση των Κανονισμών Προσωπικού στους δημοσιευόμενους Κανονισμούς Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας των Δημοσίων Επιχειρήσεων θα συμβάλει στην παροχή πληρέστερης εικόνας για τη δομή και λειτουργία κάθε δημόσιας επιχείρησης».

Επίσης στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια αποτελούν το βασικό εργαλείο “κατανομής” των διαθεσίμων πόρων και προβλέπουν ανάλυση και τεκμηρίωση των μακροχρόνιων σχεδίων των επιχειρήσεων σε βάθος τριετίας,με κυλιόμενη αναπροσαρμογή ανά έτος για τα επόμενα τρία χρόνια.Συνεπώς,δεν νοείται δράση (όπως η πρόσληψη προσωπικού), η οποία να μην έχει προβλεφθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο μιας ΔΕΚΟ,η υποβολή του οποίου καθίσταταιυποχρεωτική για την πρόσληψη του πάσης φύσεως προσωπικού».

Σκοπός της ρύθμισης είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας και η μείωση της γραφειοκρατίας για την έγκριση πρόσληψης προσωπικού όλων των κατηγοριών (τακτικού, ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έργου) από τις ΔΕΚΟ, η οποία έως σήμερα περιελάμβανε την έκδοση δύο διαδοχικών εγκριτικών αποφάσεων. Οι αποφάσεις θα εκδίδονται πλέον από ένα όργανο (τη Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών), στις συνεδριάσεις του οποίου συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης και θα αφορούν όλες τις κατηγορίες προσωπικού. Η επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης προσλήψεων θα συμβάλει σημαντικά στην άμεση αντιμετώπιση των αναγκών των δημοσίων επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό.