Δεδομένου ότι τα μερίσματα κυμαίνονται στα 5,2 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να αποκομίσει 520 εκατ. ευρώ

Την τελευταία δεκαετία από το ΧΑ αντλήθηκαν περισσότερα από 40 δισ. ευρώ, μια εξέλιξη η οποία αποτέλεσε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας και σίγουρα στήριξε όλο το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων- ιδιωτικοποιήσεων τόσο των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ όσο και της ΝΔ, ενισχύοντας τα δημόσια ταμεία. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η επέκταση αρκετών εισηγμένων στη ΝΑ Ευρώπη βασίστηκε και στην άνοδο της κεφαλαιαγοράς, ενώ οι ξένοι επενδυτές αύξησαν τις τοποθετήσεις τους αποκτώντας το 52% (από το 17% το 2001) του συνόλου των ελληνικών μετοχών, ποντάροντας στις θετικές προοπτικές των εταιρειών και της οικονομίας.

Ισως επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ είχε επικαλεσθεί αλλεπάλληλες φορές την περίφημη «κάθαρση» του Χρηματιστηρίου, ίσως επειδή η οικονομία έχει προβλήματα, ίσως επειδή τα πράγματα έπρεπε να γίνουν πολύ βιαστικά, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε χθες ορισμένα φορολογικά μέτρα που απειλούν να περιθωριοποιή- σουν πλήρως το ΧΑ.

Δεδομένου ότι τα μερίσματα κυμαίνονται στα 5,2 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να αποκομίσει 520 εκατ. ευρώ μέσω του νέου φόρου, παίρνοντας στην ουσία πίσω μεμιάς τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις οποίες είχε προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια οι εταιρείες θα αρχίσουν να εκδίδουν νέες μετοχές (όπως έκανε πρόσφατα ή Εθνική) ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην κερδοφορίας τους, ή θα προσπαθήσουν να βρουν νέους τρόπους διαφυγής. Το θέμα είναι, όμως, ότι το κρυφτούλι αυτό δεν συνάδει με μια χώρα της ευρωζώνης όπου οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μεταβάλλονται κατά το δοκούν. Σε μια δύσκολη χρηματιστηριακή συγκυρία, το σίγουρο είναι ότι μια μερίδα εγχώριων και ξένων επενδυτών δεν θα πληρώσει φόρους μέσω της συμφωνίας διπλής φορολόγησης η οποία ισχύει για ορισμένες χώρες.

Και ενώ ακόμη και η κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών γίνεται σταδιακά, ενώ έπρεπε να είναι μια πραγματικότητα εδώ και καιρό, έρχεται ο φόρος υπεραξίας να περιορίσει ουσιαστικά τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΧΑ στην περιοχή. Πριν από καιρό στη γειτονική μας Τουρκία επιχειρήθηκε να μπει αντίστοιχος φόρος στις μετοχές, ο οποίος απετράπη από την άμεση κατρακύλα του τοπικού χρηματιστηρίου. Την ώρα, λοιπόν, που οι αρχές του ΧΑ προωθούν τη διπλή εισαγωγή εταιρειών από τα Βαλκάνια, αλλά και τις μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ ώστε να προσελκύσουν εταιρείες όπως, π.χ., τη Romtelecom ή τις ελληνικές ναυτιλιακές που είναι εισηγμένες στην Ν. Υόρκη, έρχονται οι νέοι φόροι να θέσουν το ερώτημα του γιατί να ποντάρει ακόμη κανείς στο ΧΑ, η ταφόπλακα του οποίου δεν δείχνει να βρίσκεται και πολύ μακριά.