Σ τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, που «πέρασε» πιο έντονα στην Ευρώπη απ΄ ό,τι στις ΗΠΑ, απέδωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης τα φοροεισπρακτικά μέτρα «επί δικαίων και αδίκων».

Τα μέτρα ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, καθώς τα περισσότερα επιβλήθηκαν λόγω της αδυναμίας των φορολογικών αρχών να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, η οποία ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομίας.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «αδήριτη ανάγκη» να συνεχισθεί η β΄ φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης… αλλά ως προς το σκέλος του περιορισμού των δαπανών ανακοινώθηκε μόνο μία έμμεση παρέμβαση, και συγκεκριμένα αυτή που αφορά την «απόσπαση» των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων, στο υπουργείο Οικονομίας (το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας κρατάει 12 τέτοιους λογαριασμούς).

Επανέλαβε χθες ότι η «πραγματική οικονομία» αντέχει τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι υπερδιπλάσιος της ευρωζώνης και κινείται στο 3,5%, όταν στη Γερμανία η ανάπτυξη υποχώρησε το β΄ τρίμηνο κατά 0,5%, οι επενδύσεις συνεχίζονται και η απασχόληση αυξάνεται, ενώ η ανεργία μειώνεται.

Με το σκεπτικό αυτό καταθέτει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, τον έλεγχο των δημοσίων και μέτρων φορολογικής δικαιοσύνης». Στο νομοσχέδιο, εκτός των νέων φορολογικών μέτρων, περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών και μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με το πλέγμα αυτό θέλει να στηρίξει τον κρίσιμο προϋπολογισμό του 2009 και να διατηρήσει το έλλειμμα κάτω από το κρίσιμο όριο του 3% του ΑΕΠ. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών ύψους 4,5 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται οι υπουργοί στον τακτικό προϋπολογισμό με εξαίρεση τους λογαριασμούς που διαχειρίζονται κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα. Το νομοσχέδιο θα καταθέσει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στη Βουλή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η υποχρέωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό να συντάσσουν και να δημοσιεύουν ετησίως προϋπολογισμούς και οικονομικούς απολογισμούς, μέτρο που θα αποτελεί προϋπόθεση για την επιχορήγησή τους από το Δημόσιο. Το μέτρο θα ισχύσει και για τα ασφαλιστικά ταμεία που οδεύουν προς ενοποίηση.