ΝΤΕΝΒΕΡ. Υπό το βλέμμα του συζύγου της, του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, αλλά και τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα χιλιάδων συνέδρων και οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ανοιχτά τον Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε τους ψηφοφόρους της να κάνουν το ίδιο. «Είναι ο υποψήφιός μου, και πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρός μας» είπε.

Αφού περιέγραψε με ρητορική δεινότητα τη δική της ιστορική προσπάθεια να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, η Χίλαρι απηύθυνε πειστική έκκληση προς τους χιλιάδες υποστηρικτές της να στηρίξουν τον Ομπάμα στον αγώνα του να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ηλθε η ώρα να πάρουμε τη χώρα μας πίσω. Είτε ψηφίσατε για εμένα είτε για τον Ομπάμα, ήλθε η ώρα της ενότητας για την ανάδειξη του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία» είπε. «Οταν ο Μπαράκ Ομπάμα βρεθεί στον Λευκό Οίκο θα αναζωογονήσει την οικονομία μας, θα υπερασπιστεί τους αμερικανούς εργαζομένους και θα αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας» πρόσθεσε.

Στην αρχή της ομιλίας της η κυρία Κλίντον αποθεώθηκε από τους συνέδρους, στους οποίους την παρουσίασε η κόρη της Τσέλσι. Σχεδόν το σύνολο των συνέδρων σηκώθηκε όρθιο για να τη χειροκροτήσει. Χαρακτηριστικά ήταν τα πανό που έγραφαν το σύνθημα «Ενότητα». Σε μια στιγμή η κάμερα έδειξε τον Μπιλ Κλίντον να δακρύζει και να ψελλίζει «σ΄ αγαπώ» απευθυνόμενος στη Χίλαρι.

Η κυρία Κλίντον μίλησε με καλά λόγια για την προσφορά και του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Τζον Μακ Κέιν, αν και τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε άλλα τέσσερα χρόνια Ρεπουμπλικανών, σαν τα προηγούμενα οκτώ χρόνια». Πολιτικοί αναλυτές έκριναν ότι η Χίλαρι δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις της. Το μήνυμά της ήταν σαφές: Ο Ομπάμα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αρκετοί υποστηρικτές της κυρίας Κλίντον, σχεδόν ένας στους τέσσερις, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις την υποψηφιότητα Ομπάμα, ενώ περίπου 1.000 από αυτούς διαδήλωσαν στους δρόμους του Ντένβερ κατά του Ομπάμα.

Ο μαύρος υποψήφιος παρακολούθησε την ομιλία της κυρίας Κλίντον μέσω δορυφόρου από το Μπίλινγκς της Μοντάνα και τη χαρακτήρισε «εξαιρετική».

Η ομιλία της ήταν «πολύ δυνατή. Εδειξε ότι θα ενωθούμε τον Νοέμβριο και θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» είπε προτού τηλεφωνήσει στην κυρία Κλίντον για να τη συγχαρεί.

Σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης για τις ΗΠΑ επρόκειτο να μιλήσει στο Συνέδριο των Δημοκρατικών ο Μπιλ Κλίντον. Ετσι, η αμερικανική κοινή γνώμη παρακολουθεί τους Κλίντον να αποχωρούν, τουλάχιστον για τώρα, από το προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας έπειτα από 16 χρόνια συνεχούς παρουσίας, οκτώ με τον Μπιλ στην προεδρία των ΗΠΑ και άλλα οκτώ με τη Χίλαρι Κλίντον γερουσιαστή αλλά και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι μια δύσκολη αποχώρηση. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι ο Μπιλ Κλίντον είναι εκείνος που είχε τη μεγαλύτερη δυσκολία να υποστηρίξει τον Ομπάμα, επειδή «αισθάνεται πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του συστηματικά αποδομεί τα επιτεύγματα των κυβερνήσεών του».

Η τελευταία δημοσκόπηση της Gallup δίνει το εκλογικό προβάδισμα στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τζον Μακ Κέιν με 46% έναντι 44% του Ομπάμα.

Σήμερα η «στέψη»
Με φόντο έναν αρχαίο ελληνικό ναό θα μιλήσει σήμερα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Ντένβερ ο Μπαράκ Ομπάμα, αποδεχόμενος και τυπικά το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι περίπου 80.000 οπαδοί των Δημοκρατικών, οι οποίοι αναμένεται να κατακλύσουν το στάδιο Ινβίσκο, θα δουν τον Ομπάμα να εμφανίζεται από τις λευκές κολόνες του ναού, που θα θυμίζει την είσοδο του Καπιτωλίου ή του Λευκού Οίκου.

Ο υποψήφιος θα μιλήσει από μια υπερυψωμένη πλατφόρμα, η οποία θα αναδυθεί από τη σκηνή. Οι επιτελείς του Ομπάμα έκριναν ότι θα είναι πιο εντυπωσιακό να μιλήσει σε ένα κατάμεστο στάδιο αντί για τον χώρο του συνεδρίου. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο Τζον Κένεντι το 1960, όταν είχε αποδεχθεί το χρίσμα στο Κολοσέουμ του Λος Αντζελες.