Περισσότεροι από 2.500.000 φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν από τα νέα φορολογικά μέτρα που ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή και θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από τα «φοροεισπρακτικά» μέτρα που πλήττουν τα εισοδήματα των εκμισθωτών ακινήτων-εισοδηματιών, ελευθέρων επαγγελματιών, εμποροβιοτεχνών αλλά και «παικτών» του Χρηματιστηρίου αναμένεται να κυμανθούν από 5 ως 6 δισ. ευρώ τη διετία 2008-2009. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών «αναγκάστηκε», όπως δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, να επαναφέρει ρυθμίσεις οι οποίες δεν προάγουν τη φορολογική δικαιοσύνη με στόχο να εξασφαλιστούν άμεσα έσοδα για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η νέα περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της επταετίας 2000-2006. Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε σημαντική αύξηση κατά 20% των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων και μοτοσικλετών, τα οποία σημειώνεται ότι είχαν παραμείνει αμετάβλητα από το 2005. Επί δικαίων και αδίκων
Η αδυναμία που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να «συλλάβουν» τη φοροδιαφυγή οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να λάβει δραστικά μέτρα τα οποία πλήττουν τόσο τους συνεπείς φορολογουμένους όσο και τους «κατ΄ επάγγελμα» φοροφυγάδες καταργώντας το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ για εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους-βιοτέχνες και βιομηχάνους και φορολογώντας τα εισοδήματα ως το παραπάνω ποσό με συντελεστή 10%. Αυτό ουσιαστικά επιφέρει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση σε 1.615.000 φορολογουμένους που ανήκουν στις κατηγορίες πολιτών που για εισοδήματα ως 10.500 ευρώ δεν επιβαρύνονταν ως σήμερα ούτε με ένα ευρώ φόρο. Ετσι, στην περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίες δηλώσει για το 2008 καθαρά κέρδη 10.500 ευρώ, θα πληρώσει το 2009 φόρο 1.050 ευρώ, ενώ σήμερα για το ποσό αυτό ήταν αφορολόγητος.

Πάντως ο υπουργός Οικονομίας ανήγγειλε την περαιτέρω σταδιακή μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του κεντρικού συντελεστή φορολογίας των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών φορολογουμένων αλλά και των επιχειρήσεων από το 2010 ως το 2014. Με αυτή τη διαδικασία τα εισοδήματα από 12.000

ευρώ ως 30.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 20%, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ οι οποίες φορολογούνται σήμερα με 25%. Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα προβλέπεται επίσης η φορολόγηση με συντελεστή 10% των μερισμάτων που λαμβάνουν σήμερα περίπου 1.000.000 μέτοχοι ημεδαπών εταιρειών, ανεξάρτητα αν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή όχι, καθώς και η επιβολή φόρου υπεραξίας στα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών.

Με το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» ουσιαστικά εφαρμόζεται η τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, «η έμφαση δίνεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης,στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στη φορολόγηση εισοδημάτων που ως σήμερα εξαιρούνταν της φορολογίας,ενώ λαμβάνεται υπόψη η διαφορά στη συμπεριφορά των μη μισθωτών, οι οποίοι δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με τους μισθωτούς».

Στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν τη φορολόγηση των κινητών αξιών. Συγκεκριμένα:

▅ Τα μερίσματα που καταβάλλονται από ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, φορολογούνται, με τη μορφή παρακράτησης, με συντελεστή 10%. Η φορολόγηση αυτή εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για μερίσματα που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις ημεδαπών ανώνυμων εταιρειών μετά την 1.1.2009. Επιπλέον προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα-κάτοικοι Ελλάδας από ανώνυμες εταιρείες της αλλοδαπής, με τη μορφή παρακράτησης, με συντελεστή 10%.

▅ Τα κέρδη που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις από την πώληση εισηγμένων μετοχών στο ΧΑ σε τιμή ανώτερη της τιμής απόκτησής τους, οι οποίες αποκτώνται μετά την 1.1.2009, φορολογούνται με συντελεστή 10%. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και στις μεταβιβάσεις μετοχών εισηγμένων σε αλλοδαπό χρηματιστήριο αξιών ή σε άλλον διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό θεσμό.

▅ Η ωφέλεια που αποκτούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας, διοικητικά στελέχη, διευθυντές ή το προσωπικό της κατά την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών της ίδιας της εταιρείας (stock options), εισηγμένης στο ΧΑ, φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, και φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, καθώς ως τώρα οι μετοχές αυτές αποκτώνται από τα πιο πάνω πρόσωπα σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από τη χρηματιστηριακή. Αυτοτελώς φορολογείται με συντελεστή 10% η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση των μετοχών αυτών.

▅ Καταργείται ο φόρος (1,5 τοις χιλίοις) που επιβάλλεται στην αξία των πωλουμένων μετοχών, εισηγμένων στο ΧΑ, που προέρχονται από αγορές που πραγματοποιούνται από 1.1.2009 και μετά, λόγω της επιβολής φορολογίας με συντελεστή 10% στα κέρδη που αποκτώνται από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ. Αντίθετα, ο φόρος αυτός διατηρείται για πωλήσεις μετοχών που προέρχονται από αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί ως τις 31.12.2008 και για λόγους φορολογικής ισότητας επεκτείνεται για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς και για συναλλαγές μέσω του πολυμερούς μηχανισμού διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, των εμπόρων και των εισοδηματιών, αντικαθίσταται το ως τώρα ισχύον αφορολόγητο όριο για τους εισοδηματίες, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες από αντίστοιχο φορολογικό κλιμάκιο το οποίο υπόκειται σε ειδικό φορολογικό συντελεστή 10%. Θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για τους νέους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους κατά τα τρία πρώτα έτη από την έναρξη εργασιών τους θα εξακολουθεί να ισχύει ως έχει το αφορολόγητο όριο. Εξακολουθούν να ισχύουν τα αφορολόγητα που προβλέπονται για τα προστατευόμενα τέκνα (1.000 ευρώ για το πρώτο παιδί, 1.000 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 8.000 ευρώ για το τρίτο παιδί κτλ.).

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Επίσης ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ και έχουν βεβαιωθεί κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, για να καταβληθούν το πολύ σε 24 μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει κίνητρα για την υπαγωγή των οφειλετών σε αυτήν. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής (ταμειακής προσαύξησης), καθώς και απαλλαγή από τις φορολογικές προσαυξήσεις σε ποσοστό 50%. Στην περίπτωση των δόσεων προβλέπεται η απαλλαγή από τις ταμειακές προσαυξήσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% και 100%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Προβλέπεται επίσης η καταβολή ποσού προκαταβολής 15%. Οι περίπου 650.000 οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι χρωστούν περισσότερα από 8,5 δισ. ευρώ έχουν προθεσμία να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση ως τις 20 Νοεμβρίου 2008.