Στα 16 εκατ. δολάρια υπολόγισαν οι Αυστραλοί ότι τους κόστισε καθένα από τα 14 χρυσά μετάλλια που κατέκτησαν οι αθλητές τους στο Πεκίνο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο ακαδημαϊκός και ειδικός σε θέματα αθλητισμού κ. Τζέιμς Κόνορ, υπολογίζοντας τα χρήματα που διατέθηκαν την τελευταία τετραετία για την προετοιμασία των αυστραλών πρωταθλητών. « Αν λάβουμε υπόψη όλα τα χρήματα που διαθέσαμε για τον αθλητισμό σε έργα υποδομής,προετοιμασία αθλητών και αθλητικές ακαδημίες,τότε στην πραγματικότητα κάθε χρυσό μετάλλιο μάς κόστισε 100 εκατ. δολάρια » συμπλήρωσε ο κ. Κόνορ. Ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας κ. Τζον Κόουτς δήλωσε πάντως ότι θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα κονδύλια για τον αθλητισμό προκειμένου η Αυστραλία να κατακτήσει 55 μετάλλια το 2012 στο Λονδίνο.

Η Αυστραλία στο Πεκίνο κατέλαβε την 6η θέση με 14 χρυσά, 15 ασημένια και 17 χάλκινα μετάλλια, όταν το 2004 στην Αθήνα οι αθλητές της είχαν κατακτήσει την 4η θέση στον πίνακα των μεταλλίων με 17 χρυσά, 16 ασημένια και 16 χάλκινα.

Σύμφωνα με τη λογική του κ. Κόνορ, το κόστος του ολυμπιακού μεταλλίου είναι πολύ μεγαλύτερο στην Ελλάδα, η οποία στο Πεκίνο κατετάγη στην 59η θέση με 2 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια. Το ελληνικό κράτος επένδυσε την τελευταία 4ετία στα θερινά ολυμπιακά αθλήματα περίπου 225 εκατ. ευρώ (333 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Από το 2005 ως και το 2008 οι 28 ομοσπονδίες επιχορηγήθηκαν με 194.770.000 ευρώ.

Επιπλέον τα τελευταία δύο χρόνια η ΓΓΑ διέθεσε μέσω της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ποσό 30 εκατ. ευρώ για την ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών που θα διεκδικούσαν συμμετοχή στους Αγώνες του Πεκίνου. Βέβαια στα ενδιάμεσα χρόνια των δύο Ολυμπιάδων οι έλληνες αθλητές συμμετείχαν σε παγκόσμια, ευρωπαϊκά και εθνικά πρωταθλήματα, αλλά αυτό διόλου δεν αλλάζει τον τελικό στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τις διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τη λογική του κ. Κόνορ, το καθένα από τα 4 μετάλλια που κατέκτησαν οι έλληνες αθλητές στο Πεκίνο κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο 56,2 εκατ. ευρώ! Κατά ομοσπονδία, ο ΣΕΓΑΣ (στίβος) που κατέκτησε στο Πεκίνο ένα χάλκινο μετάλλιο, επιχορηγήθηκε την τελευταία τετραετία με 34.300.000 εκατ. ευρώ, ενώ εισέπραξε περίπου και 8 εκατ. ευρώ για την ολυμπιακή προετοιμασία. Μικρότερο ήταν το κόστος των ασημένιων μεταλλίων στην κωπηλασία και στο τάε κβον ντο. Από το 2005 ως το 2008 η ομοσπονδία κωπηλασίας επιχορηγήθηκε με 5.190.000 ευρώ και η ομοσπονδία τάε κβον ντο με 4.950.000 ευρώ, συν τα ποσά που τους αναλογούσαν για ολυμπιακή προετοιμασία. Αντίστοιχα η ομοσπονδία ιστιοπλοΐας που επέστρεψε από το Πεκίνο με ένα χάλκινο μετάλλιο επιχορηγήθηκε με 7.250.000 ευρώ. Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Η ελληνική ομοσπονδία πάλης, η οποία επέστρεψε με μία ένατη θέση από το Πεκίνο, επιχορηγήθηκε την τελευταία τετραετία με 8.950.000 ευρώ! Η κολυμβητική ομοσπονδία που επέστρεψε χωρίς μετάλλιο από την Κίνα επιχορηγήθηκε για το αντίστοιχο διάστημα με 22,3 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε και το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της ολυμπιακής προετοιμασίας, με 9 εκατ. ευρώ! Και τι να πει κανείς για την ομοσπονδία άρσης βαρών η οποία την τριετία 2005-2007 επιχορηγήθηκε με 5.980.000 ευρώ για να «φτιάξει» σε τελική ανάλυση μια ενδεκάδα ντοπαρισμένων!

Εν κατακλείδι, αν συνυπολογιστούν και τα ποσά τα οποία καταβάλλονται ετησίως από τον κρατικό κορβανά για τη συντήρηση γηπέδων, σταδίων, γυμναστηρίων και κολυμβητηρίων, το κόστος των τεσσάρων μεταλλίων που έφεραν οι έλληνες αθλητές από την Κίνα ενδεχομένως να αγγίζει και τα 100 εκατ. ευρώ έκαστο!