Ι διαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και είχε γενικότερη απήχηση το πρωτοσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο «Εθνική Επιταγή» του περασμένου Σαββάτου στο «Βήμα». Η επισήμανση ότι «η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για κομματικά παιχνίδια», καθώς υπάρχουν άλυτα προβλήματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος, και η πρόσκληση στα δύο μεγάλα κόμματα «προς μια διαβούλευση για τη χάραξη εθνικής πολιτικής, παραμερίζοντας (στο θέμα αυτό,τουλάχιστον…) την κομματική διαμάχη» βρήκε θετική ανταπόκριση από κορυφαία στελέχη και των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΠαΣοΚ.
Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία λόγω θέσεως αντιλαμβάνεται αμεσότερα από άλλους την ανάγκη της συνεργασίας των κομμάτων στα εθνικά θέματα, πιστεύει ότι «η σύγκλιση των πολιτικών κομμάτων και η εθνική συναίνεση είναι πολύτιμο κεφάλαιο το οποίο όλοι,με αίσθημα ευθύνης,οφείλουμε να διαμορφώσουμε και να αξιοποιήσουμε». Θετικός εμφανίζεται για το ενδεχόμενο συνεννόησης, όχι μόνο με τη ΝΔ, αλλά και με τα άλλα κόμματα, και ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια θεσμικής συνεννόησης. Υπέρ της συνεννόησης τάσσεται και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκης, που αναφέρεται στην «ωρίμανση της δημοκρατίας» . Ο κ. Μεϊμαράκης συνομιλώντας με «Το Βήμα» επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη του διαλόγου για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επεσήμανε με έμφαση ότι απαιτείται η εξεύρεση ευρύτερης συναίνεσης, όταν μάλιστα καταγράφεται και σύμπτωση απόψεων, σε μια λογική προάσπισης των εθνικών συμφερόντων. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αναληφθούν πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα για να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης στα εθνικά ζητήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος , ερωτηθείς από «Το Βήμα» αν προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για να υπάρξει κοινή εθνική γραμμή στα εθνικά θέματα, τόνισε: «Δεν έχει αλλάξει τίποτε από τις αντίστοιχες απαντήσεις που έδωσα σε τέτοιες ερωτήσεις- όπως αυτή που μου υποβάλλετε σήμεραστο πρόσφατο παρελθόν».
Η κυβέρνηση- που απορρίπτει αυτή την περίοδο το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών- δεν αρνείται βέβαια τον διάλογο και, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, μπορεί ο οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός να ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να του εκθέσει τις απόψεις του και να γίνει ευρύτερη συζήτηση. Μάλιστα τόνιζαν με έμφαση ότι μετά τον Απρίλιο του 2004 ο κ. Κ. Καραμανλής κάλεσε το Συμβούλιο Αρχηγών να συζητήσουν υπό την προεδρία του κ. Κ. Στεφανόπουλου την αποδοχή ή την απόρριψη του Σχεδίου Αναν για την επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο αποκλείουν συνδιαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής και ουσιαστικά αρνούνται την κοινή γραμμή πλεύσης, αν και τονίζουν με νόημα ότι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής του οποίου προεδρεύει η κυρία Μπακογιάννη ασχολείται με εθνικά θέματα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένα εξέφρασε το ενδιαφέρον του για μια κατά το δυνατόν σύγκλιση της πολιτικής των κομμάτων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πολύ πρόσφατα, στη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία της χώρας κατά τον εορτασμό της επετείου της αποκατάστασης της δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Παπούλιας είχε την ευκαιρία να προβάλει την «ανάγκη» να μεθοδευτεί ένας τρόπος για τον καθορισμό κοινής πολιτικής σε ζητήματα πανεθνικού ενδιαφέροντος – Παιδεία, υγεία, εξωτερική πολιτική κτλ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι περισσότερο σαφής στο ζήτημα της κοινής ή παράλληλης πολιτικής των κομμάτων, όπως βεβαιώνουν ενημερωμένες πηγές, σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του με πρόσωπα εκτός πολιτικού χώρου τα οποία όμως παίζουν σημαντικό ρόλο στα κοινά.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
«Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια»
Σε σχετική δήλωσή της προς «Το Βήμα» η υπουργός Εξωτερικών τονίζει:
«Τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στην κρίσιμη για τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια περιοχή του Καυκάσου επιβεβαιώνουν την περίοδο έντονης ρευστότητας στην οποία έχει εισέλθει η διεθνής ζωή. Σ΄ αυτό το περιβάλλον τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και ο Καύκασος αναδεικνύονται σε περιοχές ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας. Ολες είναι ευπαθείς περιοχές που βρίσκονται στην άμεση και ευρύτερη γειτονιά μας. Ο αντίκτυπος των εντάσεων και των ανταγωνισμών σε αυτές δεν μπορεί παρά να γίνεται αισθητός και στη χώρα μας. Είναι οι νέες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα με τα άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική μας πολιτική. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Οι προκλήσεις πολλές. Αλλά και οι ευκαιρίες υπαρκτές.
Για να αντιμετωπίσουμε τις πρώτες και να αξιοποιήσουμε τις δεύτερες ενισχύοντας τη διεθνή θέση της χώρας χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Για την επιτυχία της η σύγκλιση των πολιτικών κομμάτων και η εθνική συναίνεση είναι πολύτιμο κεφάλαιο το οποίο όλοι, με αίσθημα ευθύνης, οφείλουμε να διαμορφώσουμε και αξιοποιήσουμε. Εμείς το έχουμε κάνει πράξη. Με την αναβάθμιση και τη συχνότερη παρά ποτέ στο παρελθόν αξιοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Με συνεχείς ενημερώσεις της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων, ακόμη και στις πιο δύσκολες, στις πιο κρίσιμες στιγμές και αποφάσεις, όπως την περίοδο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Σήμερα που οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκες και οι προκλήσεις εντονότερες θα είμαστε ακόμη πιο αποφασιστικοί στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής μας. Στην αναζήτηση εθνικής συναίνεσης, μακριά από εντυπωσιασμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣOΚ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
(Εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής )
«Η στάση της εθνικιστικής ηγεσίας των Σκοπίων που τινάζει τις συνομιλίες για το όνομα στον αέρα αλλά και θέτει ανύπαρκτα μειονοτικά θέματα,η στρατηγική της μετατροπής των μειονοτήτων της Θράκης σε κοινότητα,οι ελπιδοφόρες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και οι παγίδες που αυτές κρύβουν, η κρίση στη ΝΑ Ευρώπη με το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και ο πόλεμος στον Ν. Καύκασο, η σταδιακή μετατροπή του μονοπολικού κόσμου σε τριπολικό με την άνοδο της Ρωσίας και της Κίνας και η στασιμότητα στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης οδηγούν εμάς, στο ΠαΣοΚ, στην ανάγκη της συζήτησης για την επανοριοθέτηση της εθνικής μας στρατηγικής.
Τις ανησυχίες και την αγωνία αυτήεξέφρασα ως υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΠαΣοΚ στον πρόεδρό του κ. Γ.Παπανδρέου,με τον οποίο συμφωνήσαμε ότι πρέπει ως κόμμα να ξεκινήσουμε αυτή την επεξεργασία και να ζητήσουμε τρόπους συνεννόησης με τα άλλα κόμματα. Ηδη ζητήσαμε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και θα προσπαθήσουμε να είναι δημιουργικός ο λόγος μας την Τετάρτη στη συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, η οποία συγκαλείται έπειτα από θετική πρωτοβουλία της υπουργού. Πέραν όμως των θεσμικών αυτών συναντήσεων, μεγάλα περιθώρια συνεννόησης υπάρχουν και μεταξύ των κομμάτων διμερώς.Το ΠαΣοΚ θα αναλάβει και τέτοιες πρωτοβουλίες».
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας
«Η πολεμική σύγκρουση που ξέσπασε στην περιοχή του Καυκάσου πριν από λίγες εβδομάδες, μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, μεταβάλλει δραστικά το διεθνές σκηνικό, όπως το είχαμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια. Οι μεταβολές αυτές ενισχύουν την αστάθεια και εντείνουν την αβεβαιότητα σε πολλές περιοχές του κόσμου,εκεί όπου Αμερική και Ρωσία έχουν στρατηγικά συμφέροντα και μεγάλες εκκρεμότητες στρατιωτικής, ενεργειακής και οικονομικής φύσεως. Τέτοιες περιοχές αποτελούν και τα περιφερειακά γεωπολιτικά συστήματα στα οποία ανήκει ή με τα οποία γειτνιάζει η Ελλάδα (Βαλκάνια,Νοτιοανατολική Μεσόγειος, Μικρά Ασία, Μαύρη Θάλασσα, Καύκασος, Υπερκαυκασία κτλ.).
Η ρευστότητα που θα επικρατήσει σε όλα αυτά τα επίπεδα υποχρεώνει χώρες όπως η Ελλάδα, με σοβαρές περιφερειακές εκκρεμότητες και πολλά ανοιχτά ζητήματα μεγίστης εθνικής σημασίας (ελληνοτουρκικά,Κυπριακό,Σκοπιανό κτλ.),να εντείνουν στον μέγιστο δυνατόν βαθμό την προσοχή τους και να διαμορφώσουν μια εξωτερική πολιτική δρομολογημένη σε σταθερούς άξονες,που θα έχει μακρά πνοή και δεν θα υπόκειται στις σκοπιμότητες της συγκυρίας.Η διαμόρφωση μιας τέτοιας πολιτικής προϋποθέτει τη συνεννόηση του πολιτικού κόσμου της χώρας και τη συγκρότηση μιας πλατφόρμας μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής,η οποία θα ακολουθείται με συνέπεια και αποφασιστικότητα σε βάθος χρόνου».
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ
Υφυπουργός Εξωτερικών
«Υπήρξε παγία άποψη της σημερινής κυβέρνησης ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να κρατούνται μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και εργάζεται με συνέπεια προς την κατεύθυνση αυτή.Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σε περιπτώσεις σημαντικών εξελίξεων μετά τον Πρωθυπουργό ενημερώνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκπροσώπους των κομμάτων. Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων,τα τελευταία τρία χρόνια συνέρχεται τακτικά και δεν γίνεται απλή ενημέρωση αλλά ακούγονται όλες οι απόψεις και γίνεται συζήτηση πάνω σε αυτές.Εδώ θέλω να επισημάνω ότι το επίπεδο των τοποθετήσεων και της ανταλλαγής απόψεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων διατηρείται σε εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο.Είναι γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε θέματα χειρισμών,αλλά αυτό είναι λογικό.Κανείς δεν αμφισβητεί πάντως ότι η συνταγματική ευθύνη των χειρισμών ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση.Πολλές φορές- ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα- ακούγονται αντιπολιτευτικές κορόνες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφεύγονται.Κι αυτό όμως είναι κατανοητό στο πλαίσιο της λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων έχει- ίσως για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια- τον ίδιο προσανατολισμό στην εξωτερική πολιτική.Εχουμε τόσα πεδία δυνητικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας,όπου μπορεί να ανθήσει ο αντιπολιτευτικός λόγος,ώστε είναι κρίμα να θυσιάσουμε την ισχυρή προς τα έξω παρουσία της Ελλάδας για να υπηρετήσουμε πρόσκαιρες και αμφιβόλου οφέλους μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Αναζητείται εθνική συνεννόηση
Ι διαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και είχε γενικότερη απήχηση το πρωτοσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο «Εθνική Επιταγή» του περασμένου Σαββάτου στο «Βήμα». Η επισήμανση ότι «η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για κομματικά παιχνίδια», καθώς υπάρχουν άλυτα προβλήματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος, και η πρόσκληση στα δύο μεγάλα κόμματα «προς μια διαβούλευση για τη χάραξη εθνικής πολιτικής, παραμερίζοντας (στο θέμα αυτό,τουλάχιστον...) την κομματική διαμάχη» βρήκε θετική ανταπόκριση από κορυφαία στελέχη και των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΠαΣοΚ.
Ι διαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και είχε γενικότερη απήχηση το πρωτοσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο «Εθνική Επιταγή» του περασμένου Σαββάτου στο «Βήμα». Η επισήμανση ότι «η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για κομματικά παιχνίδια», καθώς υπάρχουν άλυτα προβλήματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος, και η πρόσκληση στα δύο μεγάλα κόμματα «προς μια διαβούλευση για τη χάραξη εθνικής πολιτικής, παραμερίζοντας (στο θέμα αυτό,τουλάχιστον...) την κομματική διαμάχη» βρήκε θετική ανταπόκριση από κορυφαία στελέχη και των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΠαΣοΚ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.