Oι προεκλογικές περίοδοι αλλά και οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να επηρεάζουν την εξέλιξη της οικονομίας. Αντίθετα, οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τα επιτελεία των εκάστοτε προέδρων επηρεάζουν ως έναν βαθμό την πορεία του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος και αρκετά λιγότερο την πορεία του εθνικού χρέους.

Από τη μια πλευρά, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το εθνικό χρέος των ΗΠΑ παρουσιάζει σταθερή άνοδο, σε αντίθεση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, το οποίο παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Η διαμόρφωση του ΑΕΠ στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα τοποθετείται χρονικά στην τριετία 1945-1947, δηλαδή μετά το τέλος του πολέμου. Ακολουθεί μια σχεδόν κατακόρυφη πτώση, ενώ από το 1983 και μετά, όταν ανέλαβε την προεδρία ο Ρόναλντ Ρίγκαν, με τα γνωστά «ριγκανόμικς» παρουσίασε μια αρκετά σημαντική ανοδική πορεία, που συνεχίστηκε και επί προεδρίας Τζορτζ Μπους πατέρα.

Η πορεία αυτή ανεκόπη το 1996, επί προεδρίας Κλίντον, για να αρχίσει στη συνέχεια η πτώση, η οποία διήρκεσε ως το 2001, όταν ανέλαβε ο σημερινός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υιός. Επί της προεδρίας του τελευταίου το ΑΕΠ ακολούθησε ανοδική πορεία, όχι όμως τόσο έντονη όσο αυτή του διαστήματος 1982-1996.

Η ανοδική πορεία του ΑΕΠ επί Ρίγκαν διεκόπη κατά τη θητεία Κλίντον

Σε ό,τι αφορά το εθνικό χρέος, επί τέσσερις δεκαετίες, δηλαδή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως την προεδρία Ρίγκαν, παρέμενε σχεδόν σε σταθερά επίπεδα.

Από εκεί και μετά άρχισε να κινείται ανοδικά για να «φρενάρει» την τριετία 1999-2001 και στη συνέχεια, λόγω και και της οικονομικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια, παρουσίασε νέα μεγάλη αύξηση. Μάλιστα οι προβλέψεις των αναλυτών προβλέπουν και νέα αύξηση την επόμενη διετία, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τον προσεχή Νοέμβριο.