Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ παραμένει ένα σταυρόλεξο άλυτο ακόμη για τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή. Αν και ο Ιούνιος του 2009, μήνας που θα γίνουν οι ευρωεκλογές, απέχει αρκετά, στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Καραμανλής όμως δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει σύντομα τη συζήτηση και οι τελικές αποφάσεις θα αργήσουν πάρα πολύ, αλλά η διάθεση που υπάρχει σε Μαξίμου και Ρηγίλλης είναι να ανανεωθεί ριζικά το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Η εκτίμηση στον στενό πυρήνα του «καραμανλικού» συστήματος είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς νυν «γαλάζιους» ευρωβουλευτές δεν πρόκειται να είναι ξανά στη λίστα, κάτι που θα προκαλέσει έντονο παρασκήνιο, αλλά και ανησυχία.

Η μείωση των εδρών της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από 24 που είναι σήμερα σε 22, σε συνδυασμό με την άνοδο των μικρότερων κομμάτων, ανατρέπει τους σχεδιασμούς στη ΝΔ, όπως και στο ΠαΣοΚ. Παράλληλα, περιορίζει και τις φιλοδοξίες όσων νέων προσώπων επιθυμούν να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο, αφού οι έδρες που θα έχει η ΝΔ δεν θα είναι σε καμία περίπτωση 11, όπως σήμερα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμα και η επανεκλογή πολλών από τους σημερινούς ευρωβουλευτές είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, καθώς με τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και τις αναγωγές η ΝΔ εκτιμάται ότι μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τις 8 έδρες. Με βάση τις αναλύσεις που έχουν γίνει στη Ρηγίλλης και στη Λυκείου, όπου εδρεύει ο Πολιτικός Σχεδιασμός, εάν γίνονταν σήμερα οι ευρωεκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων θα ήταν περίπου τα εξής: ΝΔ: 35%-36% (το ποσοστό αυτό στις εθνικές εκλογές αποκλείει την αυτοδυναμία), ΠαΣοΚ: 26%-28%, ΣΥΡΙΖΑ: 18%-20%, ΚΚΕ: 8%-10% και ΛΑΟΣ: 6%-8%.

Στο εσωτερικό της ΝΔ διαμορφώνονται διαφορετικές απόψεις για τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. «Το ψηφοδέλτιο πρέπει να περιλαμβάνει προσωπικότητες και να απηχεί τα κοινωνικά αλλά και τα πολιτικά ανοίγματα της ΝΔ» είναι η κρατούσα άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον τελικό λόγο έχει ο κ. Καραμανλής, για τον οποίο ο δύσκολος «γρίφος» είναι τι θα γίνει με τους νυν ευρωβουλευτές και ποιοι τελικά θα είναι ξανά υποψήφιοι. Αν υιοθετήσει τις υποδείξεις για «ανοίγματα» προς τον κεντρώο χώρο, τότε οι εκπλήξεις θα είναι πολλές.

Τα νέα ονόματα που ακούγονται έντονα στο «γαλάζιο» παρασκήνιο είναι τα εξής: ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ.Κουμουτσάκος , γαμπρός του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, καθηγητή κ. Αργ. Καρρά. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης και φίλος του Πρωθυπουργού, ο κ. Βάκης Φραντζής, ο οποίος είναι από τους θεματοφύλακες του «καραμανλισμού» στη συμπρωτεύουσα. Το άλλο όνομα που κερδίζει έδαφος από τον Βορρά είναι ο κ. Δ.Δημητριάδης, πρόεδρος της ευρωπαϊκής ΟΚΕ και πολλοί προκρίνουν την πολιτευτή κυρία Λιάνα Γούτα (χημικό- περιβαλλοντολόγο) ως μια πολύ καλή υποψηφιότητα, ενώ λέγεται ότι επιθυμεί να εγκαταλείψει τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο δήμαρχος κ. Β. Παπαγεωργόπουλος.

Εντονα συζητείται το όνομα του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων και κουμπάρου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά , του κ. Δημοσθένη Κατσιγιάννη . Αρκετά στελέχη υποστηρίζουν ότι θέση στο ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να έχει και ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Ν.Καραχάλιος, η υποψηφιότητα του οποίου διευκολύνει αρκετούς νυν βουλευτές της ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής. Τα χνάρια του υπουργού Μεταφορών κ. Κ.Χατζηδάκη (εξελέγη ευρωβουλευτής το 1994, το 1997 και το 2004) λέγεται ότι θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και δικηγόρος κ. Γ.Παπανικολάου, την υποψηφιότητα του οποίου θα προτείνει ένας τουλάχιστον κορυφαίος υπουργός.

Πολλές αναφορές έγιναν το περασμένο διάστημα για την πρώην υπουργό κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία για αρκετά στελέχη εθεωρείτο η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να δώσει κύρος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Η κυρία Γιαννάκου όμως έπειτα από συζήτηση που έχει κάνει με τον Πρωθυπουργό δεν συζητάει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά θα επιδιώξει μια εντυπωσιακή επάνοδο στο εθνικό ψηφοδέλτιο, ως υποψήφια στην Α΄ Αθηνών. Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ θα είναι ο «άγνωστος Χ» ως την τελευταία στιγμή και δεν αποκλείεται να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική του κ. Καραμανλή για άνοιγμα στον χώρο του Κέντρου.