Και ξαφνικά το σκηνικό των τελευταίων εβδομάδων τείνει να ανατραπεί. Το δολάριο χάνει την ανοδική του ορμή, το πετρέλαιο παίρνει πάλι την ανιούσα- όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα εμπορεύματα που χρησιμεύουν ως «ασφαλή καταφύγια» για τα κεφάλαια που αποσύρονται από τις αγορές συναλλάγματος και από τις μετοχές. Αιτία της χθεσινής ανατροπής- ουδείς μπορεί να προδικάσει ότι η αλλαγή πλεύσης θα συνεχιστεί ή ότι πρόκειται για μια παρένθεση- ήταν η επιστροφή των ανησυχιών των επενδυτών (και μάλιστα ενισχυμένων…), ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει πλησίστια προς την ύφεση. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο «δείκτης των δεικτών» της Conference Βoard έπεσε 0,7% τον Ιούλιο, κατά τριπλάσιο ποσοστό από αυτό που ανέμεναν οι ειδικοί. Αλλωστε και προ τριημέρου ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και προέβλεψε κατάρρευση μιας μεγάλης ή (και) περισσοτέρων μεσαίων και μικρών τραπεζών στις ΗΠΑ.
Το κύμα κατήφειας, απαισιοδοξίας και περισυλλογής που σάρωσε τη Wall Street και τις άλλες αγορές της υφηλίου μεταφράστηκε χθες με νέο αιματοκύλισμα στις αγορές κεφαλαίων και βεβαίως με τεράστια μετακίνηση κεφαλαίων από το δολάριο και τις μετοχές στα εμπορεύματα, και δη στο πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα ήταν να κάνει η τιμή του αργού ένα άλμα… ολυμπιακών διαστάσεων, από τα 115 στα 122 δολάρια το βαρέλι- προς στιγμήν γιατί στη συνέχεια υποχώρησε κάτω από τα 121 δολάρια. Το άλμα του αργού αποτελεί εξάλλου και τη σημαντικότερη εξέλιξη της ημέρας, αφού η ακριβή ενέργεια επηρεάζει την καθημερινότητα όλων σαφώς περισσότερο από το ακριβό ευρώ ή την πτώση των τιμών των μετοχών.
Βεβαίως, εύλογα θα παρατηρούσε κανείς ότι, αν η αιτία της χθεσινής ανατροπής του σκηνικού είναι η υποδαυλιζόμενη από πάμπολλα στοιχεία ανησυχία των αγορών ότι τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο έπονται, τότε η τιμή του πετρελαίου θα έπρεπε να υποχωρεί και όχι να εκτινάσσεται κατά 6% υψηλότερα. Διότι είναι παράλογο να ποντάρει κανείς σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών, όταν η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται απότομα και μαζί της φρενάρει αναπόφευκτα και η καταναλωτική ζήτηση. Ωστόσο οι «από μέρα σε μέρα» αντιδράσεις των αγορών είναι μάλλον τεχνικού χαρακτήρα, δεν βασίζονται
Για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα των τελευταίων 33 ετών ετοιμάζεται ο δείκτης εμπορευμάτων Reuters/Jefferies CRΒ
πάντοτε στην κοινή λογική. Ετσι, η «φυσιολογική» αγοραία αντίδραση των θεσμικών, που βλέπουν την αμερικανική οικονομία να οδεύει πλησίστια προς την ύφεση, είναι αναζητούν καταφύγιο για να προστατεύσουν τα εκτεθειμένα στο δολάριο και σε μετοχές κεφάλαιά τους. Ε, οι προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων θεωρείται το ασφαλέστερο καταφύγιο σε περιπτώσεις σαν τη σημερινή. Το αποτέλεσμα της στροφής των επενδυτών στις λεγόμενες και «εναλλακτικές» τοποθετήσεις είναι ο σύνθετος δείκτης Reuters/Jefferies CRΒ που εμπεριέχει 19 εμπορεύματα και ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα των τελευταίων 33 ετών! Ο λογαριασμός θα γίνει σήμερα…