Πληθώρα τραγικών παραλείψεων αποδεικνύεται ότι οδήγησε στον θάνατο τους τρεις νεαρούς οπλίτες στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Κιλκίς, στο στρατόπεδο της Κοζάνης, και κατά τη διάρκεια άσκησης της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, αντιστοίχως, την ώρα που το ίδιο ζήτημα αλλά και συνολικά το θέμα της επικρατούσας κατάστασης στις Ενοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει και πολιτικές διαστάσεις.

Στην πρώτη περίπτωση, του ομογενούς από τη Γεωργία, του οποίου το άψυχο κορμί βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης σε αποθήκη κοντά στα μαγειρεία του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Κιλκίς, και ενώ είχε δηλωθεί δώδεκα ημέρες νωρίτερα η εξαφάνισή του, η δήλωση του ιδίου, όταν παρουσιάστηκε, ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών, δεν στάθηκε αρκετή να πείσει τους αρμόδιους γιατρούς να του χορηγηθεί απαλλαγή. Ο οπλίτης κρίθηκε κατάλληλος για να υπηρετήσει τη θητεία του, κατηγορίας Ι1 (πλήρης ικανότητα), ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, όταν είχε λάβει την πρώτη κλήση να παρουσιαστεί, είχε πάρει απαλλαγή λόγω του προβλήματος που αντιμετώπιζε με τα ναρκωτικά. Δίπλα στη σορό του ομογενούς από τη Γεωργία βρέθηκαν δύο χρησιμοποιημένες σύριγγες. Στην Κοζάνη το στρατόπεδο δεν διέθετε ηλεκτρολόγο τον τελευταίο χρόνο, καθώς δεν είχε αναπληρωθεί το κενό του προηγούμενου, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε. Το πρόβλημα γείωσης των λουτρών και η λειτουργία ελαττωματικού θερμοσίφωνα στάθηκαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μοιραία για τον οπλίτη Βάιο Μπάτση. Ως αιτία θανάτου, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση του ιατροδικαστή, εντοπίζεται «η πιθανότητα ηλεκτροπληξίας» , θα ακολουθήσει όμως και περαιτέρω έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό ήδη εδώ και δύο χρόνια, στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος αναβάθμισης των στρατοπέδων, αλλά ποτέ δεν έγιναν οι κατάλληλες εργασίες για τη διευθέτησή του.

Ο άτυχος δεκανέας στην ΕΛΔΥΚ Θεμιστοκλής Γιαννακάκης κατέρρευσε κατά τη διάρκεια θεωρητικής εκπαίδευσης λίγο πριν από την έναρξη άσκησης. Οπως διαπιστώθηκε χθες από τους ιατροδικαστές, ο 19χρονος βαθμοφόρος υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου λόγω προβλήματος που αντιμετώπιζε εκ γενετής στα αγγεία, το οποίο όμως δεν είχε γίνει αντιληπτό στη διάρκεια κάποιας ιατρικής εξέτασης. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκης αναφερόμενος στο ζήτημα σημείωσε ότι «μεμονωμένα θλιβερά περιστατικά δεν πρέπει να θολώνουν την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων» , προσθέτοντας: «Θα είμαστε αμείλικτοι,κατόπιν έρευνας,στην απόδοση ευθυνών» . Ομαδικά ήταν τα πυρά που εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά για την κατάσταση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Για «απαράδεκτες απώλειες στο έμψυχο δυναμικό, που οφείλονται σε παντελή έλλειψη σοβαρών ελέγχων,τόσο στους οπλίτες όσο και στις εγκαταστάσεις» έκανε λόγο η πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Αμυνας κυρία Βάσω Παπανδρέου . «Η αδιαφορία της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΕΘΑ μπροστά στο θέμα των άθλιων στρατιωτικών εγκαταστάσεων είναι εγκληματική» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, ενώ η ΚΝΕ από την πλευρά της σημειώνει ότι «οι στρατιώτες είναι εκτεθειμένοι σε κάθε λογής κίνδυνο την ώρα που δαπανώνται δισεκατομμύριαευρώ για νέαοπλικά συστήματα». Απαντώντας στα παραπάνω το ΥΕΘΑ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για «πολιτικές σκοπιμότητες,όπου κάποιοι επιχειρούν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη από τους τρεις τραγικούς θανάτους».