Η Fannie Μae έχει εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας 3 τρισ. δολαρίων!
Ηεπιτυχία των Fannie Μae και Freddie Μac να καταβάλουν 223 δισ. δολάρια στους κατόχους ομολόγων που έχουν εκδώσει οι δύο εταιρείες και ωριμάζουν στα τέλη του τριμήνου ίσως κρίνει και τη δυνατότητα που έχουν οι δύο επιχειρήσεις να αποφύγουν την ομοσπονδιακή παρέμβαση. Η εδρεύουσα στην Ουάσιγκτον Fannie Μae έχει χρέη περίπου 120 δισ. δολαρίων που πρέπει να αποπληρώσει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ τα χρέη της εδρεύουσας στο Μακ Λιν της Βιρτζίνια Freddie Μac ανέρχονται στα 103 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των υπό κυβερνητικό έλεγχο εταιρειών χορήγησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.
Ηαύξηση του δανειακού κόστους και οι ενδείξεις ότι η ζήτηση για τα ομόλογα των δύο εταιρειών άρχισε να φθίνει τον προηγούμενο μήνα οδήγησαν τον υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον σε αναζήτηση της άδειας από τις αρμόδιες επιτροπές να χορηγήσει- και μάλιστα επειγόντως- κεφάλαια στη Fannie Μae και στη Freddie Μac. Χθες η Freddie εξέδωσε νέα πενταετή ομόλογα ύψους 3 δισ. δολαρίων ανεβάζοντας τις αποδόσεις που θα χορηγήσει σε επίπεδα-ρεκόρ εξαιτίας της ανησυχίας της αγοράς ότι η κρίση έχει περιορίσει δραματικά τα κεφάλαια της εταιρείας. Οι μετοχές τόσο της Freddie Μac όσο και της Fannie Μae έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1991, καθώς οι επενδυτές ημέρα με την ημέρα θεωρούν όλο και πιο πιθανή την κατάρρευση των δύο γιγαντιαίων εταιρειών. «Η διαχείριση του χρέους συνιστά τον σημαντικότερο παράγοντα που επηρεάζει τη δυνατότητα των δύο εταιρειών να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους» δήλωσε ο Μος Ορενμπαχ, αναλυτής της Credit Suisse στη Νέα Υόρκη. Και προσέθεσε: «Προς το παρόν και οι δύο εταιρείες δείχνουν ότι τα καταφέρνουν…».
Τον διαμελισμό και την πώληση των δύο εταιρειών πρότεινε ο Αλαν Γκρίνσπαν
Ε πενδυτές στην Ασία, που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος από τα ομόλογα συνολικής αξίας 3 τρισ. δολαρίων που έχει εκδώσει η Fannie, περιορίζουν πλέον τις αγορές νέων ομολόγων της εταιρείας αυξάνοντας έτσι την πίεση προς τον Πόλσον να επισπεύσει την αρωγή προς την εταιρεία. Από την άλλη, η Freddie «χάρη στις ελκυστικές αποδόσεις που δίνει εξακολουθεί να έχει καλή πρόσβαση στα κεφάλαια χρηματοδότησης του χρέους της», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας Σάρον Μακ Χέιλ. Το μερίδιο που κατέχουν οι δύο εταιρείες στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων φθάνει το 42%. Καθεμιά εκ των δύο χρειάζεται νέα κεφάλαια περίπου 15 δισ. δολαρίων για να κατοχυρωθεί απέναντι σε ενδεχόμενες νέες απώλειες στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων ή στην αγορά των μετοχών που προέρχονται από τιτλοποιήσεις χρεών, εκτιμά ο Πολ Μίλερ, αναλυτής της Friedman Βillings Ramsey & Co. στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια.
Ετσι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε αγορά προνομιούχων μετοχών των δύο εταιρειών συνολικής αξίας 30 δισ. δολαρίων ως τα τέλη του επόμενου μήνα, σύμφωνα τον Μπιλ Γκρος, διαχειριστή για λογαριασμό της Ρacific Ιnvestment Μanagement του παγκοσμίως μεγαλύτερου fund που επενδύει σε ομόλογα. «Το υπουργείο παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά.Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τη σταθερότητα της αγοράς,να φροντίζουμε ώστε να υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού για την αγορά ακινήτων και ταυτόχρονα προστατεύουμε τα συμφέροντα των φορολογουμένων» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Τζένιφερ Τσουκαρέλι.
Πάντως η πολιτική στήριξης των Fannie Μae και Freddie Μac από την κυβέρνηση Μπους άρχισε πλέον να αμφισβητείται ανοικτά. Ο πρόεδρος της Ομόσπονδης Τράπεζας του Ρίτσμοντ Τζέφρι Λάκερ εξέφρασε χθες την αντίθεσή του στην πολιτική αυτή σημειώνοντας ότι οι δύο εταιρείες «πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν το συντομότερο με τον πλέον διαφανή και πειστικό τρόπο». Ο αμερικανός τραπεζίτης, που μετέχει στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), δήλωσε ότι «την καλύτερη λύση για τις Fannie Μae και Freddie Μac την πρότεινε ο Αλαν Γκρίνσπαν ». Προσφάτως ο πρώην πρόεδρος της Fed συνέστησε τον διαμελισμό των δύο εταιρειών και την πώλησή τους κατά τμήματα.