Φορολογικά παράδοξα εμποδίζουν τη χώρα μας να γίνει χρηματοοικονομικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης

Στις αποφάσεις για την οικονομική πολιτική το ζητούμενο είναι ο ρεαλισμός. Η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στο φορολογικό σύστημα για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, αλλά πολλές φορές δεν λαμβάνει υπόψη τις παρενέργειες που έχουν στην πραγματική οικονομία. Μελετώντας προσεκτικά το πολύπλοκο και πολυδαίδαλο ελληνικό φορολογικό σύστημα διαπιστώνουν οι ειδικοί ότι υπάρχουν 4+1 φόροι που, ενώ δεν αποδίδουν τίποτε, όπως έχει εξακριβωθεί, στερούν έσοδα:

▅ Από το Δημόσιο απευθείας αλλά και από τα κέρδη ελληνικών τραπεζών και ΑΧΕΠΕΥ.

Οσο παράδοξο και αν φαίνεται, οι φόροι αυτοί είναι οι εξής:

▅ Φόρος πώλησης 0,15% για μετοχές που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια. Οι επενδυτές, όπως είναι προφανές, προτιμούν να συναλλάσσονται με ξένες τράπεζες και ξένες χρηματιστηριακές εταιρείες για να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους και να μην επιβαρύνονται. Ετσι το Δημόσιο στερείται εσόδων τα οποία θα μπορούσε να πάρει από τα κέρδη που θα είχαν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές από τις συναλλαγές αυτές. ▅ Φόρος 15% επί των κερδών στη διατραπεζική αγορά νομισμάτων.

▅ Φόρος 5% επί των δομημένων προϊόντων.

▅ Φόρος στην πηγή σήμερα το 20% των τόκων των καταθέσεων για φυσικά πρόσωπα που έχουν κεφάλαια εκτός της χώρας τους (Ελβετία, Jersey, Guernsey, Μonaco). Αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Ευρωπαίων Υπουργών (Εco/Fin) αλλά το μέτρο δεν απέδωσε και η Ελλάδα δεν έχει έσοδα γιατί όλοι μετακίνησαν κεφάλαια σε offshore εταιρείες αντί να τα έχουν ως φυσικά πρόσωπα.

Επιπλέον ένα αμοιβαίο κεφάλαιο Λουξεμβούργου που μπορεί να συσταθεί από ένα πρόσωπο που έχει τρία εκατομμύρια ευρώ ελάχιστο κεφάλαιο δεν θα πληρώσει κανέναν από τους προαναφερόμενους φόρους και επιπλέον δεν θα πληρώσει κανένα πρόσθετο ποσό μερίσματος αν αυξηθεί η φορολογία, όπως διαφαίνεται.

Αυτά τα φορολογικά παράδοξα θα πρέπει να δει στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση αν θέλει να επιτύχει τον στόχο που διακηρύσσει εδώ και χρόνια ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει χρηματοοικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Ο κ. Αλ. Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.