εκτινάχθηκε στα 116,65 δολάρια το βαρέλι από τα 111,64 δολάρια που είχε πέσει προτού ανακοινωθούν τα θλιβερά νέα.

«Οσο συνεχίζονται οι απογοητευτικές ειδήσεις από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, όσο εξασθενεί ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων,όσο δεν διαφαίνεται κάποιο σημάδι ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων, οι αγορές θα βουτούν όλο και πιο βαθιά προς τον βυθό» δήλωσε στο πρακτορείο Βloomberg ο Τζον Κάρεϊ που διαχειρίζεται περί τα 300 δισ. δολάρια για λογαριασμό της Ρioneer Ιnvestment Μanagement στη Βοστώνη. Και πρόσθεσε: «Κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να βρίσκεται σήμερα στην παραλία»! Πράγματι, ο όγκος των συναλλαγών ήταν χθες μειωμένος κατά 15% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε σύγκριση με τον τζίρο της περασμένης Τρίτης. Ακριβέστερα, ήταν ο μικρότερος που καταγράφηκε από τις 27 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή «κάθε λογικός άνθρωπος» βρισκόταν στο Ασπεν για σκι. Ωστόσο η αποχή από το πεδίο της μάχης δεν αποτρέπει την αιματοχυσία. Και χθες χύθηκε αίμα στις διεθνείς αγορές. Οχι τόσο στη νεοϋορκέζικη, όπου η πτώση των δεικτών ήταν της τάξεως του 1%, όσο στις ευρωπαϊκές και στις ασιατικές, όπου οι απώλειες… ξεκινούσαν από το 2%. Η Wall Street, ως γνωστόν, είναι η δυτικότερη αγορά του πλανήτη και ως εκ τούτου οι άλλες δεν είχαν προλάβει να «αφομοιώσουν» την προχθεσινή της πτώση (λόγω των φημών ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τις Freddie Μac και Fannie Μae στην τύχη τους).

Οσοι, τέλος πάντων, προτίμησαν χθες τη Wall Street από την παραλία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το σοκ της είδησης ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ κατά 1,2% σε μηνιαία βάση (και κατά 9,8% σε ετήσια), ενώ οι ειδικοί ανέμεναν αύξηση μόνο 0,6% (πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από την εποχή της ύφεσης του 1981!) και ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,7% ενώ είχε προβλεφθεί να αυξηθεί μόνο 0,2%. Βίωσαν επίσης το σοκ της είδησης ότι οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 11% τον μήνα που πέρασε σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2007 και ότι οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μειώθηκαν κατά 18%. Τέλος, οι…

«Κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να βρίσκεται σήμερα στην παραλία»

μαζοχιστές της νεοϋορκέζικης αγοράς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά τις εξόχως απογοητευτικές εκτιμήσεις και αποκαρδιωτικές προβλέψεις που έκανε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ για την αμερικανική οικονομία. Σημειωτέον ότι δεν πρόκειται για κάποιον «φιλελεύθερο» ή «αριστερίζοντα» οικονομολόγο, σαν τον Στίγκλιτς ή τον Κρούγκμαν, αλλά για έναν συντηρητικό καθηγητή του Χάρβαρντ.