Στην επιδείνωση του διεθνούς κλίματος υπέκυψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς επανήλθαν εντονότερα οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης με αποτέλεσμα οι επενδυτές να καταφύγουν σε ρευστοποιήσεις. Ωστόσο, οι πιέσεις στην εγχώρια αγορά ήταν ηπιότερες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στα οποία οι περισσότεροι δείκτες εμφάνιζαν απώλειες της τάξεως του 2%. Η εικόνα στην Ευρώπη επιδεινώθηκε το απόγευμα, ύστερα από τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά κατοικίας που κράτησαν σε καθοδική τροχιά το άνοιγμα της Wall Street για δεύτερη ημέρα.
Η συγκριτικά καλύτερη επίδοση της εγχώριας αγοράς απεικονίζεται στη μερική ανάκαμψη του γενικού δείκτη και συγκεκριμένα από το χαμηλό των 3.303 μονάδων που υποχωρούσε σε ποσοστό 1,53% στο πρώτο ημίωρο, προς την περιοχή των 3.330 μονάδων γύρω από την οποία κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, κοντά στην οποία έκλεισε και συγκεκριμένα στις 3.326,11 μονάδες με απώλειες 0,86%. Σε ανάλογο ποσοστό και συγκεκριμένα κατά 0,85% υποχώρησε και ο δείκτης FΤSΕ20, ενώ ο δεικτοβαρής κλάδος των τραπεζών υποχώρησε κατά 1,40%, με τον ΟΤΕ (+2,94%) να αντισταθμίζει μέρος των πιέσεων στον γενικό δείκτη. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ οι απώλειες κινούνταν σε ελεγχόμενο εύρος στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, οι πιέσεις εντάθηκαν την τελευταία ώρα και ο δείκτης FΤSΕ40 υποχώρησε κατά 1,15% στο κλείσιμο. Πλαγιοκαθοδική κίνηση ακολούθησε από την έναρξη της συνεδρίασης ο δείκτης FΤSΕ80, ο οποίος βελτίωσε ελαφρώς την εικόνα του στο τέλος και περιόρισε τις απώλειές του στο 0,41%.
Στο ίδιο ακριβώς μέγεθος της Δευτέρας διαμορφώθηκε ο αμιγής τζίρος της αγοράς που ανήλθε στα 145 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν επί πλέον 6,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα.
Η πλειονότητα των μετοχών δέχθηκε πιέσεις από την έναρξη της συνεδρίασης και η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 65 ανοδικές, 141 καθοδικές και 123 αμετάβλητες μετοχές με τις περισσότερες εξ αυτών να έχουν περάσει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, αφού σε συνολικά 68 μετοχές δεν έγινε καμία πράξη.
Μετοχές
▅ Εθνική Τράπεζα: Προβλημάτισε το κλείσιμο χαμηλότερα των 30 ευρώ, περιοχή την οποία είχε κατοχυρώσει η μετοχή από τις 23 Ιουλίου και τη διέσπασε καθοδικά στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Με ελάχιστες πράξεις να γίνονται υψηλότερα των 30 ευρώ, η μετοχή πιέστηκε ως το χαμηλό των 29,36 ευρώ και βελτίωσε εν μέρει την εικόνα της στο τέλος για να κλείσει στα 29,70 ευρώ με απώλειες 2,30%.
▅ Coca-Cola: Ανεπηρέαστη από τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, η μετοχή συνέχισε να καλύπτει το απολεσθέν έδαφος και ενισχύθηκε κατά 1,38% στο κλείσιμο των 17,60 ευρώ.
▅ Τράπεζα Κύπρου: Σε θετική τροχιά και εμφανίζοντας αξιόλογη άνοδο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε η μετοχή, η οποία ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,66% στο κλείσιμο των 8,56 ευρώ.
▅ Ελληνικά Χρηματιστήρια: Υστερα από ένα διήμερο ανοδικό διάλειμμα, επανήλθαν οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στον τίτλο με αποτέλεσμα να υποχωρήσει σε νεότερο χαμηλό πλέον των δύο ετών, καθώς έκλεισε στα 7,28 ευρώ με απώλειες 2,93%.
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Στην επιδείνωση του διεθνούς κλίματος υπέκυψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς επανήλθαν εντονότερα οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης με αποτέλεσμα οι επενδυτές να καταφύγουν σε ρευστοποιήσεις. Ωστόσο, οι πιέσεις στην εγχώρια αγορά ήταν ηπιότερες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στα οποία οι περισσότεροι δείκτες εμφάνιζαν απώλειες της τάξεως του 2%. Η εικόνα […]
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.