ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Η διαμάχη για ένα κομμάτι γης στο Κασμίρ ενδέχεται να προκαλέσει ό,τι δεν προκάλεσαν χρόνια συγκρούσεων: να εντείνει το αποσχιστικό κίνημα των μουσουλμάνων οδηγώντας σε μαζικές διαδηλώσεις που μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ινδίας, αλλά και τη σταθερότητα της Νότιας Ασίας.

Η διένεξη για ένα οικόπεδο που παραχωρήθηκε με κυβερνητική απόφαση σε ινδουιστικό ίδρυμα τον περασμένο Ιούνιο και ο θάνατος τουλάχιστον 34 διαδηλωτών, οι οποίοι πυροβολήθηκαν στην πλειονότητά τους «εν ψυχρώ» από την αστυνομία, εξανέμισαν την όποια ελπίδα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

«Η κρίση για την ανέγερση του ναού στο Κασμίρ συνιστά πλεονέκτημα στα χέρια των αυτονομιστών. Αποτελεί πισωγύρισμα, επιστρέφουμε πίσω εκεί που βρισκόμασταν πριν από δεκαετίες» εξηγεί ο απόστρατος διοικητής του στρατού της Ινδίας και ειδικός σε θέματα Ασφαλείας Ασκόκ Μεχτά.

Η αβέβαιη πρόοδος που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας για την περιοχή του Κασμίρ, την οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες, έχει πληγεί και από τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερώντις μεγαλύτερες των τελευταίων 20 ετών. Το Κασμίρ αποτελεί την αιτία για το ξέσπασμα των δύο από τους τρεις πολέμους που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών της Νότιας Ασίας από το 1947.

Η ιστορία των αυτονομιστικών κινημάτων στην περιοχή είναι μακρά. Το 1989 ξέσπασε η συνεχιζόμενη εξέγερση των μουσουλμάνων, με τους νεκρούς να ξεπερνούν ως σήμερα τις 68.000. Οι εξεγερθέντες θέλουν ανεξαρτησία ή ένωση με το μουσουλμανικό Πακιστάν.

Το 2002 διεξήχθησαν στο Κασμίρ εκλογές, οι οποίες θεωρήθηκαν αμερόληπτες παρά το μποϊκοτάζ από πλευράς αυτονομιστών. Τα κρούσματα βίας ωστόσο μειώθηκαν σημαντικά μετά την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν το 2004.

Η εύθραυστη ισορροπία ανατράπηκε εκ νέου με αφορμή την κυβερνητική απόφαση του περασμένου Ιουνίου. Μετά τις ταραχές που ξέσπασαν η κυβέρνηση αποφάσισε τελικώς να ανακαλέσει την απόφαση, κάτι που εξόργισε τους ινδουιστές της πόλης Τζαμού, της μοναδικής στην οποία πλειοψηφούν οι ινδουιστές.

Και χθες, λίγες ώρες αφότου το Πακιστάν ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να επέμβουν για να σταματήσουν «οι τεράστιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Σριναγκάρ ζητώντας την ανεξαρτησία του Κασμίρ από την Ινδία. Ενας διαδηλωτής έπεσε νεκρός από σφαίρες της αστυνομίας και τουλάχιστον επτά τραυματίστηκαν.

Η οργάνωση Ηuman Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία έχουν ζητήσει από την Ινδία να απαγορεύσει στους αστυνομικούς τη χρήση όπλων κατά των διαδηλωτών. Τα μέτρα ασφαλείας στο Σριναγκάρ εξάλλου έχουν αυξηθεί εν όψει και των σημερινών εορτασμών της ανεξαρτησίας της Ινδίας από τη Βρετανία το 1947- που οι αυτονομιστικές οργανώσεις χαρακτήρισαν «μαύρη ημέρα».