Το βράδυ του Σαββάτου, ακριβώς στην «καρδιά» των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μερική έκλειψη Σελήνης. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από ολόκληρη την Ελλάδα, και μάλιστα σε ώρα πολύ ευνοϊκή για άνετη παρατήρηση. Η σκιά της Γης θα «αγγίξει» το χείλος της πανσελήνου στις 10.36,

θερινή ώρα Ελλάδος, και σταδιακά θα καλύψει το 80% της σεληνιακής διαμέτρου δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και θα έχουμε το μέγιστο της μερικής έκλειψης. Στη συνέχεια η σκιά της Γης θα αρχίσει να αποσύρεται, ώσπου στη 1.44 να ολοκληρωθεί το φαινόμενο, το οποίο θα έχει διαρκέσει συνολικά τρεις ώρες και εννέα λεπτά.

Αντίθετα με τις εκλείψεις Ηλίου η παρατήρηση των εκλείψεων της Σελήνης δεν ενέχει κανενός είδους κίνδυνο. Οι εκλείψεις Σελήνης συμ βαίνουν πάντα κατά τη φάση της πανσελήνου, αλλά η συγκυρία αυτής της έκλειψης, που συμβαίνει κατά την αυγουστιάτικη πανσέληνο, δίνει την ευκαιρία για ευχάριστη οικογενειακή δραστηριότητα. Αν μάλιστα η οικογένεια έχει προγραμματίσει για εκείνο το βράδυ την επίσκεψη σε έναν από τους αρχαιολογικούς χώρους, που θα μείνουν ανοιχτοί έως αργά, τα παιδιά θα έχουν ζήσει μια ολοκληρωμένη ψυχαγωγική βραδιά, με πολιτιστική και αστρονομική πλευρά.

Η απλούστερη δραστηριότητα είναι να παρατηρεί κανείς με γυμνό μάτι τη Σελήνη σε διαδοχικά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να γίνει αισθητή η διαδρομή της σκιάς της Γης. Η παρατήρηση όμως με ένα απλό ζευγάρι κιάλια, π.χ. 7×35 ή 7×50, θα σας δώσει την ευκαιρία να διακρίνετε τους κυριότερους κρατήρες της σεληνιακής επιφάνειας, καθώς θα εισέρχονται διαδοχικά στη σκιά. Θα κάνει επίσης ευκρινέστερο το κόκκινο χρώμα που αποκτά το σκοτεινό τμήμα της πανσελήνου, το οποίο φωτίζεται από το αμυδρό φως του Ηλίου που διέρχεται μέσα από το λεπτό ατμοσφαιρικό στρώμα της Γης.

Η επόμενη έκλειψη Σελήνης που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, μερική και αυτή τη φορά, θα συμβεί την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2010. Ο Χ. Βάρβογλης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.