Η κατανάλωση των νοικοκυριών περιεστάλη κατά 0,5%, ενώ οι επιχειρηματίες μείωσαν τις επενδύσεις τους συνολικά κατά 0,2% στο τρίμηνο
Σ υρρίκνωση της παραγωγής της, κατά 0,6% μηνιαίως ή 2,4% στο σύνολο του έτους, ανακοίνωσε η Ιαπωνία κατά το δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας μειώσεων από τις εξαγωγές, αλλά και την εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις. «Τεχνικά» δεν πρόκειται ακόμη για ύφεση, αφού θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, «η ύφεση απλώς τώρα αρχίζει» όπως εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Μorgan Stanley στο Τόκιο Τακεχίρο Σάτο.
Είναι αλήθεια ότι η δεύτερη εύρωστη οικονομία του πλανήτη είχε επίσης γνωρίσει κάμψη πέρυσι την άνοιξη και είναι επίσης αλήθεια ότι το α΄ τρίμηνο η παραγωγή της είχε γνωρίσει ικανοποιητική αύξηση, κατά 0,8%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα χθεσινά κυβερνητικά στοιχεία για το β΄ τρίμηνο, η πτώση αναλύεται σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τον σχηματισμό του ΑΕΠ, με επικεφαλής τις εξαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε κατά 67,4% σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας τα 4,5 δισ. δολάρια, εξαιτίας της αύξησης της τιμής των εμπορευμάτων αλλά και της μείωσης των εξαγωγών. Οι τελευταίες (αγαθά και υπηρεσίες) υποχώρησαν το β΄ τρίμηνο κατά 2,3%, λόγω της επιβράδυνσης της Αμερικής και της Ευρώπης. Ακόμη και ανταλλακτικά και εξαρτήματα προς χώρες για κατασκευή τελικών προϊόντων μειώθηκαν, χωρίς οι αναδυόμενες χώρες να μπορέσουν να αναπληρώσουν το έλλειμμα.
Α κόμη όμως και στο εσωτερικό καταγράφηκαν μειώσεις. Η κατανάλωση των νοικοκυριών περιεστάλη κατά 0,5%, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Καορού Γιασάνο, ο οποίος έχει δεσμευθεί για τη λήψη μέτρων επείγοντος χαρακτήρα προκειμένου να «καθησυχάσει τους πολίτες» , δήλωσε στον Τύπο ότι «ακόμη και όταν τα έσοδα και τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται, οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι». Και οι επιχειρηματίες, όμως, ιδιαίτερα οι λιγότερο ευμεγέθεις, διαπιστώνοντας το κόστος πρώτων υλών και δανεισμού να αυξάνεται, μείωσαν τις επενδύσεις τους συνολικά κατά 0,2% το τρίμηνο, ενώ ακόμη και το Δημόσιο βοήθησε στη διαμόρφωση καθοδικής εικόνας, εξαιτίας δημοσιονομικών περιορισμών. Απέναντι σε αυτούς που αναρωτιούνται μήπως η Ιαπωνία επανέλθει στη «χαμένη δεκαετία» του 1990, ο κ. Γιασάνο διαβεβαίωσε ότι «ακόμη και αν η εξέλιξη του ΑΕΠ ήταν αρνητική, η ιαπωνική οικονομία εξελίσσεται ομαλά. Τα σημερινά στοιχεία δεν σημαίνουν ότι η κάμψη θα συνεχιστεί» καθώς η δομή των ιαπωνικών επιχειρήσεων είναι πλέον υγιής. Το πρόβλημα όμως είναι ότι «η σημερινή κακοδιαθεσία της ιαπωνικής οικονομίας εξαρτάται κατά πολύ από το εξωτερικό περιβάλλον της».
Και ακριβώς το «διεθνές αυτό περιβάλλον» είναι τουλάχιστον δυσοίωνο.
Μόλις χθες η Εurostat δημοσίευσε τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη τον Ιούνιο, καταγράφοντας «στασιμότητα» σε σχέση με τον Μάιο. Ωστόσο, συγκριτικά με τον περασμένο Ιούνιο- δηλαδή σε μεσοπρόθεσμη τάση-, η βιομηχανική παραγωγή είναι μειωμένη κατά 0,5% στην ευρωζώνη και κατά 0,3% στην ΕΕ (στην Ελλάδα η μείωση είναι ακόμη υψηλότερη:3,1%). Σε μια χώρα όπως η Ισπανία, η συρρίκνωση προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις–9,0%-, ενώ οι μετρήσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν καν τις οικοδομές. Ακόμη όμως και στο κέντρο της Ευρώπης καταγράφονται υψηλές απώλειες, με τη Γαλλία να γνωρίζει ετήσια συρρίκνωση της βιομηχανικής της παραγωγής κατά 2,5%. Είναι αλήθεια ότι, αντίθετα από τη Γερμανία, οι κύριοι πελάτες της Γαλλίας είναι οι πλέον προβληματικοί: όχι μόνο οι Ισπανοί αλλά και οι Βρετανοί, που χθες έμαθαν πως η ανεργία τους τον Ιούλιο ανήλθε ακόμη υψηλότερα, από 5,2% σε 5,4%.
Ω ς και ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ εξήγησε χθες ότι αναμένει η παραγωγή να «είναι ισοπεδωμένη» (αποφεύγοντας τον όρο «ύφεση» ) και, λόγω αυτού, ο πληθωρισμός της να υποχωρήσει κάτω του 2% τα επόμενα δύο χρόνια και αφού περάσει από ένα ζενίθ 5%. Λίγο παραπάνω, στο 5,3%, καταγράφηκε ο πληθωρισμός Ιουλίου της Ισπανίας. Οι Ισπανοί, όμως, που είχαν να καταγράψουν τέτοιο πληθωρισμό από το 1993, ξεπεράστηκαν από τους Βρετανούς κατά μία χρονιά, αφού με το δικό τους 4,4% του Ιουλίου κατέλαβαν το επίπεδο του 1992.