Ανέφικτος είναι πλέον ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση στο 1,6% εφέτος
Η απειλή της επιτήρησης της οικονομίας επιστρέφει. Οι Βρυξέλλες αμφισβητούν τα στοιχεία για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2007 ενώ όπως ομολογεί τώρα η κυβέρνηση ο στόχος που είχε για τη μείωση του ελλείμματος στο 1,6% εφέτος είναι πλέον ανέφικτος. Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου έρχεται στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπεία της Εurostat προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) και να συναποφασίσουν για το ύψος του ελλείμματος, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στην ελληνική πλευρά στην τελευταία συνάντηση του Μαΐου. Στη συνάντηση αυτή είχαν διαπιστωθεί σημαντικές διαφορές υπολογισμού του ελλείμματος μεταξύ της Εurostat και της ΕΣΥΕ. Κατά ορισμένες πληροφορίες οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το 2007 το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στη χώρα μας στο 3,5% του ΑΕΠ. Ούτως ή άλλως και χωρίς τις παρεμβάσεις της Εurostat η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για το ύψος του ελλείμματος του 2007, του 2008 και των επομένων ετών. Υπενθυμίζεται ότι τόσο τον Δεκέμβριο του 2007 όσο και τον Απρίλιο του 2008 και παρά το γεγονός ότι τα μαύρα σύννεφα της ύφεσης σε παγκόσμια κλίμακα ήταν ορατά, η κυβέρνηση προέβλεπε ότι το έλλειμμα θα έκλεινε απολογιστικά για το περασμένο έτος στο 2,8%.
Εν τω μεταξύ όμως προέκυψε το γεγονός ότι η ΕΣΥΕ δεν υπολόγιζε χρονικά σωστά τις εισροές από την ΕΕ και ένα ποσό περίπου 450 εκατ. ευρώ είχε συμπεριληφθεί στο 2007 ενώ θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο 2008. Η ΕΣΥΕ πάντως ισχυρίζεται ότι τις εισροές τις υπολογίζει σωστά και ότι εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει ειδικός Κανονισμός της ΕΕ που να προσδιορίζει τον χρόνο καταγραφής των εισροών. Η εκκρεμότητα αυτή παραμένει και αναμένεται να κλείσει (αλλά άγνωστο πώς) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τον Σεπτέμβριο της αντιπροσωπείας της Εurostat. Σε εκκρεμότητα επίσης παραμένει και το τελικό ποσό που θα υπολογισθεί για την καταβολή πόρων στην ΕΕ λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ.
Αρχικά η καταβολή αυτή είχε υπολογισθεί στα 1.050 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα πρέπει να καταγραφεί το ποσό των 1.100 εκατ. ευρώ. Οι διαφορές αυτές θα προσμετρηθούν στο έλλειμμα του 2007 και υπολογίζονται ότι θα το αυξήσουν κατά 3/10, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να φθάνει στο 3,1% έναντι του 2,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ωστόσο ακόμη και τα στοιχεία αυτά θεωρούνται «συντηρητικά», διότι υπάρχει και το θέμα του επιμερισμού των δαπανών για την αποκατάσταση των ζημιών από τις περυσινές πυρκαϊές στα έτη 2007 και 2008. Οπότε δεν αποκλείεται το έλλειμμα να «κλείσει» σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι στην περίπτωση που το έλλειμμα τείνει να ξεπεράσει το 3,1% θα επέλθει κάποια συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, όπως έγινε με την αναθεώρηση του ΑΕΠ την οποία η ΕΣΥΕ την υπολόγιζε σε περίπου 25% και τελικά συμφωνήθηκε στο 9,6%. Ετσι, δεν χρειάστηκε να καταβάλουμε στην ΕΕ περίπου 4.000 εκατ. ευρώ αλλά 1.100 εκατ. ευρώ.
Οπως είναι φυσικό, οι στόχοι για το έλλειμμα θα αλλάξουν και για το 2008 και για τα επόμενα έτη. Για το 2008 το έλλειμμα είχε προβλεφθεί 1,6%, για το 2009 στο 0,8% και για το 2010 στο 0,0%-0,1%. Είναι σαφές ότι οι προβλέψεις αυτές είναι ξεπερασμένες. Το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται με τη νέα αναθεώρηση που θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2009 να καταγράψει το έλλειμμα στο 1,9%-2,0%. Μετά ταύτα εξυπακούεται ότι ο στόχος για ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς από το 2010 μετατίθεται για αργότερα.