Φρέσκο γάλα μιας εβδομάδας
Νέα ενδοκυβερνητική διένεξη μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να ξεσπάσει με φόντο τους κτηνοτρόφους και τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Βλάχος εξετάζουν παλαιότερη πρόταση για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις πέντε ημέρες που είναι σήμερα στις έξι ή επτά ημέρες. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η επιμήκυνση θα περιορίσει τις επιστροφές του παστεριωμένου γάλακτος- οι επιστροφές αποτελούν σοβαρό κοστολογικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής του προϊόντος και ως εκ τούτου υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί, έστω και περιορισμένα, η λιανική τιμή του προϊόντος.

* * *
Βέβαια όλοι οι σχεδιασμοί γίνονται εν αγνοία του καθ΄ ύλην αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργού κ. Αλ. Κοντού (σκίτσο). Παρόμοιες σκέψεις και προτάσεις που έγιναν προ δύο-τριών χρόνων απερρίφθησαν από την πλατεία Βάθης μετά τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων, οι οποίοι θεωρούν ότι παρέχεται η δυνατότητα σε ξένες, αν όχι και σε ελληνικές, γαλακτοβιομηχανίες να εισάγουν παστεριωμένο γάλα από τη Δυτική Ευρώπη.

* * *
Η τιμή της βενζίνης δεν πέφτει…

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Δ. Σκιαδάς ήταν χθες κατηγορηματικός: Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης έχει ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να γνωμοδοτήσει, όπως απαιτείται, για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του καυσίμου. Οπως παρουσίασε την κατάσταση, αφού η αγορά δεν συμπεριφέρεται υπεύθυνα, το υπουργείο δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει στο πλαφόν. Βέβαια, αναγκάστηκε να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα αφού, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου, μία πτώση της τάξεως των 10 δολαρίων στη διεθνή τιμή του πετρελαίου στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε μείωση της τιμής της αμόλυβδης κατά μόλις ένα λεπτό! Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη και ο κ. Σκιαδάς διαπιστώνει πλέον ότι η τιμή της βενζίνης δεν πέφτει.

* * *
Ετσι, αν και έσπευσε να επιβεβαιώσει την πίστη του στην ελεύθερη αγορά, την ίδια στιγμή παρατήρησε ότι η αποκλιμάκωση των τιμών είναι «ιδιαίτερα μειωμένη», κάτι που, όπως είπε, αναγκάζει το υπουργείο «να εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής κάποιου πλαφόν στις περιοχές όπου διαπιστώνεται το πρόβλημα». Μάλλον σαν απειλή ακούγεται αυτό το επιχείρημα πάντως. Πόσο μάλλον που ο γενικός γραμματέας παραδέχεται ότι η επιβολή του πλαφόν είναι η έσχατη λύση και ότι το μέτρο αυτό είναι λίγο… ισοπεδωτικό (sic).

* * *
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκιαδάς άσκησε μεν πίεση ώστε να συντομεύει η γνωμοδότηση, από την άλλη όμως φρόντισε να καλύψει τα νώτα του υπουργείου για την περίπτωση που το μέτρο εφαρμοσθεί… μετά την επιστροφή των εκδρομέων. Οπως τόνισε, στο υπουργείο περιμένουν την εισήγηση της ΡΑΕ «όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να μην καταστεί δώρον άδωρον η όποια προσπάθεια γίνεται για ρύθμιση της αγοράς».

«Ανάσα» για τη Lavipharm
Και άλλες παρόμοιες συμφωνίες αναμένει η διοίκηση της Lavipharm σαν αυτή με την Ρfizer Ηellas, βάσει της οποίας η τελευταία θα πουλάει το Τrinipatch (διαδερμικό για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου) της Lavipharm από το δίκτυό της. Η συγκεκριμένη συμφωνία λέγεται ότι θα ενισχύσει τον τζίρο της ελληνικής εταιρείας με 2 εκατ. ευρώ ετησίως, αν και με τις προβλέψεις τα στελέχη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δεν τα πάνε καλά, όπως έχει δείξει η ως τώρα εμπειρία.