Βασικά εξαγόμενα προϊόντα αποτελούν τα καύσιμα και τα ορυκτέλαια

Σε περίπου 30 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ελληνικές επενδύσεις στη δοκιμαζόμενη Γεωργία, ποσό το οποίο έχει επενδυθεί στη χώρα από την Ελλάδα μόνο μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια. Περίπου δέκα ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν έδρα και γραφεία στην παρευξείνια χώρα, ενώ άλλες σαράντα διαθέτουν τα προϊόντα τους στην τοπική αγορά. Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ΕΚΟ, η Εμπορική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, η S&Β, η Vivartia και η Τέρνα έχουν παρουσία στη Γεωργία, όπου επίσης δραστηριοποιούνται παραδοσιακές ελληνικές εταιρείες όπως είναι η Κάλας και η Βιβεχρώμ.

Οι εχθροπραξίες στον Καύκασο θέτουν σε κίνδυνο τις ελληνικές εξαγωγές στη Γεωργία, οι οποίες αναπτύχθηκαν εντυπωσιακά το περασμένο έτος, σημειώνοντας αύξηση 131,6% σε σχέση με το 2006, στα 52,8 εκατ. δολάρια. Αυτά σύμφωνα με τα γεωργιανά στατιστικά στοιχεία, με βάση τα οποία η Ελλάδα είναι η 21η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα στη Γεωργία. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η αξία των ελληνικών εξαγωγών μόνο το πρώτο δεκάμηνο του 2007 ήταν 34 εκατ. ευρώ.

Βασικά εξαγόμενα προϊόντα της χώρας αποτελούν τα καύσιμα και τα ορυκτέλαια, τα οποία μάλιστα λαμβάνουν συνεχώς μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια: ενώ το 2005 αντιπροσώπευαν το 20% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών στη Γεωργία, ανήλθαν στο 43% το 2006 για να αγγίξουν το 67,8% το πρώτο εννιάμηνο του 2007. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Τιφλίδα, πρόκειται για δραστηριότητες του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος εισάγει στη Γεωργία, μέσω της θυγατρικής ΕΚΟ Georgia, καύσιμα και ορυκτέλαια που διαθέτει στην αγορά από ιδιόκτητα πρατήρια. Το σύνολο των εισαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων από την Ελλάδα ανήλθε το περασμένο έτος στο ποσό των 37 εκατ. δολαρίων.

Ο όμιλος ΕΚΟ- ΕΛΛΠΕ δραστηριοποιείται στη Γεωργία από το 1995, όπου με την επωνυμία ΕΚΟ – Georgia αγοράζει, εισάγει, εξάγει, διανέμει και πουλάει στη Γεωργία και στο εξωτερικό πετρέ λαιο, αέριο και τα προϊόντα τους (καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ.). Η θυγατρική της ΕΚΟ στη Γεωργία λειτουργεί δίκτυο 17 πρατηρίων και έχει τρεις αποθηκευτικούς χώρους. Σημαντικές είναι επίσης οι ελληνικές επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Από τα 28,8 εκατ. ευρώ των άμεσων επενδύσεων στη Γεωργία τα τελευταία οκτώ χρόνια, περισσότερα από τα μισά, περίπου 17 εκατ. ευρώ, αφορούν το οπτικό καλωδιακό δίκτυο οπτικών ινών μήκους 670 χλμ. Πότι- Τιφλίδασύνορα Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας (ΤΑΕ project). Η σχετική σύμβαση της γεωργιανής ιδιωτικής εταιρείας Fortnet ήταν με τον ΟΤΕ (ως χρηματοδότη) και την ΕΛΛΑΣΚΟΜ (ως κατασκευαστή). Ελληνικών συμφερόντων είναι επίσης η εταιρεία Χylotrans Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στη Γεωργία από τις αρχές του 2001 και έχει κατασκευάσει στο Senaki μεγάλη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας ξύλου καθετοποιημένης παραγωγής.

Στον τομέα των τροφίμων δραστηριότητα αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα στη γεωργιανή αγορά η εταιρεία Vivartia, η εταιρεία Εleones εισάγει και διανέμει ελαιόλαδο και φέτα, ενώ η εταιρεία ζυμαρικών Star Ρasta ΑΕ αναπτύσσει μεταποιητικές δραστηριότητες με την εταιρεία Ρonto Star Company. Στα τέλη του περασμένου έτους η εταιρεία Αlexi Αndriotti εγκαινίασε κατάστημα αξεσουάρ, στην αγορά πώλησης ενδυμάτων δραστηριοποιείται η εταιρεία DΙCΑ, ενώ στη διανομή προϊόντων δραστηριοποιείται και ο όμιλος Αλμα- Ατέρμων. Το υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι οι Ελληνες που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι καλά στην υγεία τους και ότι δεν προκύπτει ανάγκη μεταφοράς τους στην Ελλάδα, καθώς μάλιστα εκτιμά ότι η κατάσταση αποκλιμακώνεται.