Το χρηματιστήριο της Σανγκάης έχασε 10% σε τρεις ημέρες
Μετά την ευφορία, καθοδικό το κλίμα στα χρηματιστήρια αξιών παγκοσμίως. Ασφαλώς υπήρξαν και εξαιρέσεις, αν και ιδιαίτερες. Οι Ρώσοι έγιναν αισιόδοξοι όταν ο πρόεδρός τους ανακοίνωσε άρση των εχθροπραξιών στη Γεωργία, ενώ οι Βραζιλιάνοι ενθουσιάστηκαν με την κερδοφορία της κρατικής τους Ρetroleo Βrasileiro και για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις τόνωσαν το χρηματιστήριο. Ωστόσο στη μεγάλη τους πλειονότητα τα χρηματιστήρια αξιών Ασίας, Ευρώπης και Αμερικής αποδείχθηκαν απαισιόδοξα. Επειτα από τρεις ημέρες ανοδικών συνεδριάσεων Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κινήθηκαν πτωτικά, όπως και οι Ασιάτες άλλωστε (με την εξαίρεση του Βιετνάμ και της Αυστραλίας).
Οι τελευταίοι ωστόσο με επικεφαλής την Κίνα είχαν μια ολόκληρη Ολυμπιάδα του Πεκίνου, που όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις- είχε γίνει στην Αυστραλία το 2000 και στην Ελλάδα το 2004-μετά τα χρόνια ευφορίας (αν όχι «φούσκας») από τις ολυμπιακές επενδύσεις, την ώρα της έναρξης του μεγάλου παιχνιδιού το ζήτημα είναι ποιος θα προλάβει να βγει αλώβητος από την προγραμματισμένη «διόρθωση».
Αυτή τη φορά μάλιστα το παγκόσμιο κλίμα ενισχύει την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Σανγκάης, του οποίου ο δείκτης έχασε 10% μέσα σε τρεις ημέρες. Και πράγματι, στην αναμενόμενη εξέλιξη των ολυμπιακών επενδύσεων προστίθεται και η ιδέα ότι η Κίνα τελικά δεν έχει λόγο να μην επηρεαστεί από την ύφεση που προαναγγέλλεται στον υπόλοιπο κόσμο. Αν στην Ασία ο καθοδικός τόνος δόθηκε από τις τηλεπικοινωνίες, όπως της Singapour Τelecommunications, και στην Αμερική από τις τράπεζες, όπως της JΡ Μorgan που είπε ότι αναμένει και άλλες απώλειες, στην Ευρώπη ο καθοδικός τόνος δόθηκε από τα μέταλλα και τις εταιρείες τους, όπως η ΒΗΡ Βiliton.
Το οποίο συνδέεται και με μια γενικότερη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, με πιο εντυπωσιακή την κίνηση του χρυσού.
Ο χρυσός κυριολεκτικά κατέρρευσε, κατά 30 δολάρια τη Δευτέρα και κατά 20 δολάρια χθες, ως τα 802,34 δολάρια η ουγκιά (έστω και αν ανέβηκε κατόπιν), όταν πριν από πέντε μήνες, τον Μάρτιο, είχε φθάσει στο ιστορικό ρεκόρ των 1.032,70 δολαρίων. Η άνοδος (έστω και ελαφριά) του δολαρίου και η αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου χρεώνονται ως υπαίτιοι, αφού υποτίθεται ότι συχνά ο χρυσός αγοράζεται για να εξασφαλιστεί κανείς από την κατάρρευση του πρώτου ή από τον πληθωρισμού του δεύτερου.