ΓΚΟΡΙ Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των θυμάτων πολέμου, των Γεωργιανών που ζουν τις περιοχές που βομβαρδίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως τις κατέγραψε ο Λιουκ Χάρντινγκ του βρετανικού «Guardian» που έκανε ρεπορτάζ στο Γκόρι. Ανάλογες μαρτυρίες έχουν και οι επιζήσαντες της «άλλης πλευράς», οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι, οι οποίοι ένιωσαν πρώτοι τη φρίκη του πολέμου δεχόμενοι τις επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Γεωργίας.

«Στάθηκα τυχερός.Πρόλαβα να βγάλω έξω τα παιδιά μου, 15 λεπτά προτού πέσει η βόμβα που διέλυσε το σπίτι μας…». Αυτά είπε έμπλεος αγανάκτησης ο Κόστια Ασερσβίλι δείχνοντας τον πολυέλαιο στη μέση του σαλονιού, επάνω στο χαλί με ένα σωρό σπασμένα τζάμια. Τι να πουν οι γείτονές του που η βόμβα έπεσε στη στέγη τους και ξεκληρίστηκε ολόκληρη η οικογένεια; « Δεν ξέρω ποιος φταίει για αυτόν τον πόλεμο. Το σίγουρο είναι ότι δεν τον ξεκίνησα εγώ!» ξεσπάει.

Δύο ρωσικά καταδιωκτικά έριξαν μερικές βόμβες σε ένα παλιό αεροδρόμιο κομμουνιστικής εποχής που δεν χρησιμοποιείται πια, κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. « Πέντε η ώρα το πρωί, είδα τα αεροπλάνα να βουτάνε πάνω από το δάσος.Αμέσως έριξαν ρουκέτες σηκώνοντας σύννεφο σκόνης. Κανείς δεν ήξερε πού θα χτυπήσουν» λέει ο συνοριοφύλακας Φρίντον Ακόμπια, που έκανε βάρδια στο ποτάμι που χωρίζει τη Γεωργία. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί δεν είχαν εμφανή στρατιωτικό στόχο. Ηταν σαν να γίνονταν για εκφοβισμό, σαν συλλογική τιμωρία.

Μέσα στο Γκόρι, οι άμαχοι σκαλίζουν αποκαΐδια: « Το σπίτι μας ήταν στον πέμπτο όροφο. Μόλις που π ρολάβαμε να φύγουμε προτού πέσουν οι βόμβες» λέει η Νανά Τεσλάτζι, 35 ετών, η οποία γλίτωσε μαζί με τον σύζυγό της. Η γειτόνισσά της όμως η Μάρκα από τον δεύτερο όροφο, που ήταν έγκυος, δεν πρόλαβε: « Σκοτώθηκε και αυτή και ο άνδρας της. Το επτάχρονο αγόρι τους δεν ξέρω τι απόγινε».

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Γκόρι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Παραδόξως το μεγαλύτερο μέρος της πόλης φαίνεται ανέπαφο, λειτούργησαν μάλιστα και κάποιοι φούρνοι που πουλούσαν λαχταριστά καρβέλια. Ολα τα άλλα μαγαζιά όμως είναι κλειστά. Κατά το βραδάκι έφτασε η φάλαγγα των ασθενοφόρων.

«Αν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δεν σταματήσουν τη Ρωσία, εδώ σε 20 χρόνια θα δείτε το νέο Τείχος του Βερολίνου» λέει ο Παάτα Ασπενάντζε που έτρεξε στο Γκόρι να δει τη μάνα του. « Η Ρωσία θέλει να ξαναφτιάξει την αυτοκρατορία της.Σήμερα σκοτώνουν εμένα και τους δικούς μου.Αύριο θα σκοτώσουν εσένα».

Βέβαια, τα ΄χει και με την αποκοτιά του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι που θέλησε να βάλει χέρι στη Νότια Οσετία. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα: «Αν όμως πούμε στους Ρώσους “εντάξει,πάρτε δύο κομμάτια από τη Γεωργία”, τότε οι Γεωργιανοί θα πρέπει να πουν αντίο ανεξαρτησία… Γιατί δεν κάνει τίποτα ο κόσμος;Η Ρωσία σήμερα προβάλλει τα ίδια προσχήματα που είχε χρησιμοποιήσει ο Χίτλερ το 1939, ότι δήθεν προστατεύει τους υπηκόους της».

Η εικόνα της αποχώρησης των γεωργιανών στρατευμάτων είναι θλιβερή. Οι στρατιώτες σέρνονταν τρεκλίζοντας- κουβαλώντας και τα κιβώτια με τα πυρομαχικά- με μαύρους κύκλους στα μάτια και τους αξιωματικούς να τρέχουν πάνω- κάτω φωνάζοντας αγριεμένοι και παρακινώντας τους να βαδίζουν πιο γρήγορα, δίπλα στην αργόσυρτη φάλαγγα των προσφύγων που αποχωρούσαν κουβαλώντας ό,τι υπάρχοντα μπορούσαν να σηκώσουν.

Ενας στρατιώτης, στα όρια της αντοχής του, ύψωσε το Καλάσνικοφ στον ουρανό φωνάζοντας: «Εμείς σκοτώσαμε όσους μπορούσαμε… Πού είναι οι φίλοι μας;». Ηταν η ερώτηση στην άκρη των χειλιών όλων των Γεωργιανών: «Πού είναι οι Αμερικανοί; Πότε θα έρθει το ΝΑΤΟ;». Το ΝΑΤΟ δεν ήρθε ποτέ.

Τα πυρά χτύπησαν και δημοσιογράφους

ΤΙΦΛΙΔΑ. Θύματα δημοσιογράφους και τεχνικούς των ΜΜΕ είχαν μεταξύ άλλων οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε χθες ο ρωσικός στρατός στη γεωργιανή πόλη Γκόρι. Τα πυρά χτύπησαν και το όχημα στο οποίο επέβαινε ο απεσταλμένος της ΝΕΤ στη Γεωργία Φίλιος Στάγκος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο γεωργιανός οδηγός του. Ο έλληνας πολεμικός ανταποκριτής δεν έπαθε τίποτε.

Το όχημα, στο οποίο επέβαιναν επίσης ο εικονολήπτης και ο διερμηνέας της αποστολής, χτυπήθηκε από τα θραύσματα των βομβών διασποράς τα οποία τραυμάτισαν τον οδηγό του αυτοκινήτου της ΕΡΤ, πατέρα δύο παιδιών.

Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκε ο 39χρονος ολλανδός εικονολήπτης του τηλεοπτικού δικτύου RΤL Σταν Στόριμανς – πρόκειται για τον πρώτο αλλοδαπό των μέσων ενημέρωσης που χάνει τη ζωή του στην περιοχή- ενώ τραυματίστηκε στο πόδι ο ανταποκριτής του ίδιου καναλιού που τον συνόδευε, ο Γέρουν Ακερμανς. Παράλληλα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι γεωργιανός δημοσιογράφος που κάλυπτε τη σύγκρουση και ο οδηγός του σκοτώθηκαν από οβίδα που έπληξε το όχημά τους, το οποίο ήταν σταθμευμένο στην κεντρική πλατεία του Γκόρι, ενώ η ισραηλινή εφημερίδα «Υediot Αhronot» γνωστοποίησε ότι ένας δημοσιογράφος της τραυματίστηκε χθες στην ίδια πόλη. Υπολογίζεται ότι συνολικά πέντε δημοσιογράφοι και συνεργάτες διαφόρων μέσων ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων στη Νότια Οσετία.