Η Citigroup ανήγγειλε την εξαγορά τίτλων πελατών της αξίας 19,5 δισ. δολαρίων που θα ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές του 2009

Oι αναδιαρθρώσεις, μικρές ή μεγάλες, των τραπεζών δεν τελειώνουν. Η Royal Βank of Scotland φαίνεται ότι πουλάει δάνεια αξίας ίσως και 8 δισ. δολαρίων σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως τα Αpollo, GSΟ Capital, Βlackstone και ΤΡG, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Financial Τimes». Κατά την εφημερίδα, που παραπέμπει σε δηλώσεις του Τόνι Τζέιμς, προέδρου της Βlackstone, το αντίτιμο θα είναι αρκετά χαμηλό. Η βρετανική τράπεζα βρέθηκε σε μεγάλη πίεση εξαιτίας της αγοράς της ΑΒΝ Αmro και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 12 δισ. στερλίνες (23 δισ. δολάρια), ενώ την Παρασκευή ανακοίνωσε απώλειες εξαμήνου 751 εκατ. στερλινών (1,45 δισ. δολάρια), τη στιγμή που η κρίση των subprime έχει εξαναγκάσει την τράπεζα σε διαγραφές 5,925 δισ. στερλινών (11,350 δισ. δολάρια).

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι η αυστριακή Βank Αustria και η γερμανική ΗVΜ, οι οποίες ανήκουν στην ιταλική Unicredit, προγραμματίζουν αρκετά εκτεταμένες πωλήσεις της ακίνητης περιουσίας τους. Σύμφωνα με το αυστριακό περιοδικό «Format» η Βank Αustria έχει ήδη συμφωνήσει με την Ιmmobilien Αnlagen να της πουλήσει ακίνητα αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Η γερμανική ΗypoVereinsbank, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 200 ακίνητα ως το τέλος του έτους, ενώ φιλοδοξεί να πάρει κάπου 500 εκατ. ευρώ και να κρατήσει στην κατοχή της τα κύρια κτίρια στο Μόναχο και στο Αμβούργο. Οι δραστηριότητες αυτές των τοπικών μονάδων της ιταλικής Unicredit εντάσσονται προφανώς στη νέα στρατηγική που είχε ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος Αλεσάντρο Προφούμο, σύμφωνα με την οποία η ιταλική τράπεζα θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από τομείς που δεν βρίσκονται στο κέντρο των δραστηριοτήτων της, προκειμένου να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της πιο αυστηρά στις τραπεζικές εργασίες, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Τέλος, η UΒS, η οποία είναι η μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως σε διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και προσέλκυσε πέρυσι σχεδόν 37,9 δισ. φράγκα (35 δισ. δολάρια) κάθε τρίμηνο, ετοιμάζεται να ανακοινώσει αποσύρσεις πελατών της για πρώτη φορά στην ιστορία της, που θα ισοδυναμούν με σχεδόν 5 δισ. δολάρια. Επιπλέον, μετά τη Citigroup και τη Μerrill Lynch, η ελβετική τράπεζα ετοιμάζεται να αγοράσει τίτλους ΑRS (auction-rate securities) αξίας 19,4 δισ. δολαρίων, που μπορούν να της στοιχίσουν ως και 1,8 δισ. δολάρια. Η Citigroup, η οποία άνοιξε τον συγκεκριμένο χορό την περασμένη Πέμπτη, ανήγγειλε την εξαγορά τίτλων ΑRS πελατών της αξίας 19,5 δισ. δολαρίων, που θα ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές του 2009, ενώ η Μerrill Lynch προγραμματίζει να αγοράσει από τους πελάτες της τίτλους ΑRS αξίας 10 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη χρονιά. Τα ομόλογα ΑRS, η συνολική αγορά των οποίων υπολογίζεται σε 330 δισ. δολάρια, είναι τίτλοι με τους οποίους χρηματοδοτήθηκαν δάνεια σε τοπική αυτοδιοίκηση, σε φοιτητές, ακόμη και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, με την ιδιαιτερότητα ότι το επιτόκιό τους είναι διαρκώς κυμαινόμενο σε πλειστηριασμό, που θα τους καταστούσε ιδιαίτερα ρευστούς. Ωστόσο η συγκεκριμένη αγορά έχει παγώσει από τον Φεβρουάριο εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης.