Τα έσοδα στο 7μηνο αυξήθηκαν κατά 6,7% έναντι ετήσιου στόχου 12,1%, γεγονός που έχει δημιουργήσει «μαύρη τρύπα»
Η φορολόγηση του κεφαλαίου και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όσον αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, είναι στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Οικονομικών. Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης «κλείδωσε» τα μέτρα που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό του 2008. Το πακέτο όμως που συμφώνησε με τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στις ομάδες που πλήττονται αλλά και στο σύνολο των πολιτών, που σε περίοδο οικονομικών δυσκολιών λόγω της παγκόσμιας κρίσης θα κληθούν να βάλουν και πάλι το «χέρι στην τσέπη» για να βοηθήσουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,7% έναντι ετήσιου στόχου 12,1%, γεγονός που έχει δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Ετσι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καταθέτουν τις εισηγήσεις τους στον υπουργό για αντιστροφή της κατάστασης. Ο ίδιος, αντιλαμβανόμενος την «κοινωνική αδικία» από την επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, προσπαθεί να βρει τους τρόπους με τους οποίους θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή επιβαρύνοντας κυρίως τους έχοντες.
Φόρος υπεραξίας 10%
Πρώτη λύση για την κυβέρνηση είναι η επιβολή φόρου υπεραξίας 10% στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και η φορολόγηση των stock options. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται τη φορολόγηση των υπεραξιών που προκύπτουν από τις αγοροπωλησίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και την είσπραξη υπέρ του Δημοσίου μέρους από τα μπόνους των στελεχών μέσα από το πρόγραμμα stock options.
Δεύτερη λύση αποτελεί η θέσπιση ενός κατώτατου ποσού που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμποροι ανάλογα με το εισόδημά τους και κάποια άλλα κριτήρια που εξετάζονται, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για μείωση του αφορολογήτου ορίου των ομάδων αυτών, πρόταση που δύσκολα θα γίνει πράξη αφού θα δημιουργήσει κλίμα έντασης, ενώ θα ερχόταν σε αντίθεση με όσα έχει δηλώσει ο κ. Αλογοσκούφης περί μείωσης των φορολογικών βαρών. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έχει περισσότερο ως στόχο να δείξει πως είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή που υπάρχει παρά να δώσει «ανάσα» στον προϋπολογισμό. Ο κ. Αλογοσκούφης δέχεται εισηγήσεις για τη λήψη και άλλων φορολογικών μέτρων. Πρόκειται για την αύξηση των ειδικών φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, την αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, ενώ αποδοτικότερο μέτρο θα ήταν η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Αυτή τη στιγμή ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ είναι στο 19% και υπάρχουν προτάσεις να αυξηθεί για μία κατηγορία προϊόντων κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες ενώ ταυτόχρονα να μειωθεί για τα είδη πρώτης ανάγκης από 9% που είναι ο κατώτερος συντελεστής ΦΠΑ κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες.
«Μια τρύπα στο νερό»
Η φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση τους στην αγορά και η νέα φοροεπιδρομή δεν θα κάνει παρά «μια τρύπα στο νερό». Αυτές τις οξείες επισημάνσεις σε βάρος της σχεδιαζόμενης φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης και την επιβολή «ελαχίστου φόρου» για τους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες έκανε χθες ο κ. Γ. Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και επιφανής παράγοντας της Νέας Δημοκρατίας στον επιμελητηριακό χώρο.
Ο κ. Κασιμάτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι παρ΄ όλο που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας και προσφέρουν απασχόληση σε 1,5 εκατομμύριο εργαζομένους, λειτουργούν σε περιβάλλον γεμάτο γραφειοκρατικές,φορολογικές και χρηματοδοτικές αντιξοότητες.Μεταξύ των προβλημάτων στη σημερινή συγκυρία είναι η “στεγνότητα” της αγοράς,η δυσκολία χρηματοδότησης, ο μεγάλος ανταγωνισμός, η ελλιπής κατάρτιση των στελεχών τους και η αύξηση του πληθωρισμού. Τυχόν επιβάρυνση με νέα φορολογία θα δώσει τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες στην απασχόληση» .
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ επισήμανε ότι «η φημολογία περί νέων μέτρων έρχεται σε αντίφαση με τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης περί προσπαθειών στήριξης του τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (μέτρα μείωσης της φορολογίας,αύξησης του ποσοστού ενίσχυσης από τον αναπτυξιακό νόμο, χρηματοδότησης για πρώτη φορά από κοινοτικούς πόρους).Τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν “μια τρύπα στο νερό”».
Τόσο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας (ΕΣΑ) με σκληρές ανακοινώσεις τους έχουν επικρίνει την επιχειρούμενη φοροεπιδρομή σε βάρος των μικρομεσαίων. Μάλιστα η διοίκηση του ΕΣΑ- η πλειοψηφία της διοίκησης του οποίου πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία – χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομίας «απόλυτο μονάρχη» και «μαθητευόμενο Γουλιέλμο Τέλο».
Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομίας ζήτησε τα πλήρη στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο και πρόσβαση στα αποτελέσματα του ΚΕΠΥΟ, εκφράζοντας την υποψία ότι «τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως παρουσιάζονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να προετοιμαστεί και δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για νέα φορολογικά μέτρα και κεφαλικούς φόρους».
Και ο ΕΣΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Είναι πολύ εύκολο να θέτουμε αριθμούς-στόχους και στο παρά πέντε να κατασκευάζουμε “νέα απαιτούμενα μέτρα πολιτικής” για να επιτύχουμε το νούμερο-στόχο δείχνοντας και πάλι για μία ακόμη φορά τους πολλούς μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και εμπόρους,οι οποίοι δεν πλήττονται από τη διεθνή κρίση, δεν πλήττονται από το πετρέλαιο, δεν πλήττονται από τα κάθε επιλογής χαράτσια,αλλά αντί να προσπαθούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον αυτό έχουν συλλήβδην αποδυθεί στο σπορ της αποψίλωσης των δημοσίων εσόδων.Μήπως ο κόσμος των επιχειρήσεων και του εμπορίου,η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, διακρίνει απέναντί της έναν μαθητευόμενο Γουλιέλμο Τέλο; ».