Ασχημα μαντάτα για την οικονομία της γηραιάς ηπείρου

Μπορεί τα ανησυχητικά νέα, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, να πολλαπλασιάζονται, τα χρηματιστήρια αξιών πάντως, ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά, γνώρισαν μια συνηθισμένη μέρα ευφορίας, κυρίως στοιχηματίζοντας στις απώλειες του ευρώ. Στα υψηλότερα επίπεδα του Ιουνίου, έξι εβδομάδες πριν, βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αξιών, χωρίς ούτε οι μάχες στον Καύκασο να δώσουν άλλη ανακοπή από μια προσωρινή ανάπαυλα.

Το ευρώ, μάλιστα, έπεσε κάτω από τα 1,50 δολάρια, εξαμηνιαίο ρεκόρ, εν μέρει εξαιτίας ακριβώς των φόβων για την ευρωπαϊκή συγκυρία, της οποίας τα κακά μαντάτα πολλαπλασιάζονται. Αλλά η ίδια αυτή κίνηση ήταν η αφορμή, κατά τους αναλυτές, για να προεξοφληθεί ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες, κυρίως τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα, αλλά όχι μόνο, θα επωφεληθούν στην ανταγωνιστικότητά τους από το ισχυρό δολάριο. Ανάλογη ήταν και η κίνηση των τιμών του πετρελαίου που συνέχισε στην καθοδική της τροχιά, επίσης πληττόμενη από τους φόβους για την ανάπτυξη και, άρα, τις επιπτώσεις στη ζήτηση. Παρ΄ ότι η τιμή του πετρελαίου είναι κατά 60% υψηλότερη από πέρυσι, τα 113 δολάρια το βαρέλι είναι το χαμηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων εβδομάδων (από τις 2 Μαΐου).

Αλλά η ευφορία πέρασε και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όχι γιατί βελτιώθηκε ιδιαίτερα η κατάσταση ή οι προοπτικές στην Αμερική, αλλά γιατί η προοπτική μείωσης του κόστους εργασίας, μετά από διαπραγματεύσεις, σε εταιρείες όπως η Qwest που προχωρούν σε πιο επιθετικές αναδιαρθρώσεις κόστους, θα μπορούσαν να απαλύνουν τον ευρύτερο περιορισμό της κερδοφορίας. Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου για τις εταιρείες του δείκτη S&R 500 βρίσκονται σε κατά 23% χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι την ίδια περίοδο, ενώ επίσης αναμένεται και τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο επιβράδυνσης της κερδοφορίας, στην πιο μακρόχρονη κάμψη τους μετά το 2001-2002, που ωστόσο δεν συγκρίνεται με τις απώλειες του χρηματοπιστωτικού τομέα, του οποίου τα κέρδη είχαν μείωση κατά 91%.