Η Ελλάδα κινδυνεύει να τεθεί και πάλι στην επιτήρηση και χωρίς να δώσει περισσότερα ο κ. Αλογοσκούφης
«Μόνος εναντίον όλων» είναι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης . Υπερβολή; Ενδεχομένως. Γεγονός είναι, πάντως, ότι το μισό Υπουργικό Συμβούλιο είναι δυσαρεστημένο μαζί του και ιδιαίτερα τώρα, εν όψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2009. Ολοι τού ζητούν περισσότερα χρήματα από πέρυσι, αλλά στην προκειμένη περίπτωση «ου ράδιον λαμβάνειν παρά του μη έχοντος».
Βέβαια, κάθε χρόνο οι υπουργοί ζητούν όλο και περισσότερα και ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας περιορίζει τις απαιτήσεις τους. Ωστόσο, εφέτος τα πράγματα είναι χειρότερα.
Τα προηγούμενα έτη ο υπουργός Οικονομίας για να ψαλιδίσει τις απαιτήσεις των συναδέλφων του προέβαλε το επιχείρημα της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ. Μετά, όμως, την άρση της επιτήρησης οι απαιτήσεις των υπουργών έχουν διογκωθεί και, όπως λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομίας, αν ικανοποιούνταν τα αιτήματα αυτά η χώρα θα οδηγούνταν και πάλι στην επιτήρηση.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα η Ελλάδα κινδυνεύει να τεθεί και πάλι στην επιτήρηση και χωρίς την ικανοποίηση των αιτημάτων των υπουργών. Η εκ νέου επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ θα αποδείκνυε την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και θα είχε πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα. Ετσι, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση και ο περιορισμός των δαπανών των υπουργείων αναγκαιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, στον νέο προϋπολογισμό οι προβλεπόμενες πιστώσεις ανά υπουργείο θα είναι περιορισμένες. Πολλοί υπουργοί έχουν πάρει ήδη το «μήνυμα» από τον κ. Αλογοσκούφη. Για παράδειγμα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς πιέζει (όπως όλοι οι προκάτοχοί του) τον υπουργό Οικονομίας για να «δώσει περισσότερα». Δεν θα τα πάρει.
Αλλωστε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπουργείων δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος θέλει να εφαρμόσει τη διοικητική μεταρρύθμιση και ζητεί περισσότερες πιστώσεις για το 2009. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχ.Λιάπης διαμαρτύρεται διότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου καλύπτει το 0,65% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ (όπως λέει) θα έπρεπε να ήταν στο 1%. Ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος έχει και αυτός εκκρεμότητες με τις εφημερίες και τις προσλήψεις νοσηλευτικού ως επί το πλείστον προσωπικού και πάει λέγοντας. Υπάρχουν, βέβαια, και οι άλλοι υπουργοί (Παιδείας, Μεταφορών, Απασχόλησης, Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας κτλ.) οι οποίοι διαμαρτύρονται διότι οι λεγόμενοι ειδικοί λογαριασμοί των υπουργείων τους θα ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και άρα θα ελέγχονται από τον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος σκοπεύει να περιορίσει τη σπατάλη που επικρατούσε.
Ως τώρα ο κ. Αλογοσκούφης διαχειρίστηκε επιτυχώς τα αιτήματα των συναδέλφων του και επί της ουσίας και ως προς τις εντυπώσεις. Τώρα σχηματίζεται «μέτωπο», αλλά το υπουργείο Οικονομίας δεν ανησυχεί, αφού ο υπουργός διασφάλισε τη στήριξη του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή. Αντίθετα, οι ανησυχίες εντοπίζονται στο υπουργείο Οικονομικών όπου οι δύο υφυπουργοί (κκ. Αντ. Μπέζας και Ν.Λέγκας ) δεν «πιάνουν τους στόχους» και επιζητούν με τη σειρά τους στήριξη από τον υπουργό Οικονομίας.